Mafia araba contamineaza mediul de afaceri

Firme-fantoma din Constanta, suspectate a fi administrate de membri ai gruparilor de crima organizata

Curtea Suprema de Justitie a trimis recent in judecata un grup de noua infractori acuzati de contrabanda * Unul dintre cei noua era roman, iar ceilalti erau cetateni arabi * Prin intermediul a peste o mie de firme-fantoma plasate in toata tara acestia faceau contrabanda de milioane de dolari * Potrivit comisarilor Garzii Financiare din Constanta, la nivelul judetului nostru au fost depistate pana acum aproximativ 300 de firme-fantoma * Acestea actioneaza preponderent in domeniul comertului cu cereale, carburanti, alcool, fier vechi * La Constanta, mafia araba are cele mai multe si ermetice legaturi * Conform unor surse din cadrul Biroului de Supraveghere si Combatere a Crimei Organizate din cadrul IPJ Constanta, exista nenumarate piste de cercetare, dar penetrarea sistemului este extrem de dificila si periculoasa * Mediul de afaceri romanesc administrat de unii arabi este suspectat de finantarea unor celule teroriste aflate sub vizorul serviciilor secrete internationale

La sfarsitul anului 2003, un grup format din noua persoane, dintre care opt irakieni si un roman, a fost trimis in judecata de Curtea Suprema de Justitie. Acestia au fost acuzati de rularea ilegala a importante sume de bani obtinuti prin intermediul a nu mai putin de 1000 de firme-fantoma. Prin aceste firme se efectuau afaceri de sute de miliarde de lei si milioane de dolari, prin contrabanda cu diverse produse. Pentru romanul Radu Vasile si irakienii Haidar Ali Iezen, Mohamed Omar, Jebrail Zaben, Aziz Khalid, Foad Zaaly, Ammar Taha, Abdelah Farag si Abu Hamudi Al Taeeb s-a dispus judecarea lor in stare de arest de catre Tribunalul Bucuresti. In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca cei noua au dezvoltat afaceri in mai toate localitatile importante din tara. Potrivit rechizitoriului, in perioada 1999-2003, a actionat si inca mai actioneaza un grup infractional bine organizat, format din cetateni irakieni si de alte nationalitati arabe, care in colaborare cu cetateni romani au manipulat importante sume de bani prin intermediul firmelor-fantoma. Constituirea societatilor comerciale fantoma se facea folosindu-se de identitati si documente false, sediile sociale ale societatilor infiintate fiind fictive. Scopul acestor firme-fantoma este, in principal, sustragerea de la controlul fiscal sau ca alt paravan infractional. In acelasi scop au fost cesionate si nenumarate firme care au avut mari datorii la stat, in scopul bine gandit de sustragere de la plata contributiilor. Societatile comerciale astfel infiintate au fost plasate altor membri ai retelei de crima organizata, in vederea administrarii. Banii negri se obtineau prin contrabanda cu diverse produse, de la alcool, tigari si aparatura electronica la produse petroliere, cereale, fier vechi, cherestea etc. De asemenea, prin intermediul acestor firme se practicau evaziunea fiscala, inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, spalarea de bani negri. Potrivit procurorilor care instrumenteaza activitatea infractionala a grupului, cei care efectuau operatiuni comerciale si bancare prin intermediul acelor societati-fantoma nu ar fi solicitat deblocarea conturilor pentru a intra in posesia sumelor de bani. Identificarea si obtinerea de informatii noi in legatura cu alti membri ai retelei mafiote sunt extrem de dificile din cauza refuzului manifestat de infractorii depistati de a colabora cu autoritatile. Acestia neaga participarea la vreo actiune de contrabanda si refuza dezvaluirea numelor celorlalti membri ai grupului mafiot.

Legea tacerii si fabrici de stampile

Atat cei noua mafioti, cat si ceilalti inca nedepistati de organele de cercetare sunt organizati in "celule" formate din grupuri de doi pana la trei indivizi, mai multe celule formeaza un "grup", acestea fiind coordonate de catre un membru al grupului, care guverneaza actiunile in asa fel incat sa nu poata fi nevoie sa existe un contact direct. Astfel, posibilitatea de a putea cunoaste "face to face" un astfel de sef este extrem de mult redusa. In cazul arestarii vreunuia din membrii grupului, in aceste conditii identificarea "capului" este mai mult decat dificila. Combinatiile si afacerile se ghideaza, de obicei, prin intermediul telefonului mobil, folosindu-se in general doar cartele reincarcabile, numerele de apelare fiind schimbate cu regularitate. De asemenea, sunt folosite mesajele scrise pe adrese de E-mail, precum anunturi in "Mica publicitate". Romanul arestat in grupul celor noua, Radu Vasile, lucrase o perioada buna de timp la Monetaria Statului, dupa care infiintase o societate comerciala care avea ca obiect de activitate confectionarea de stampile. In urma perchezitiei, la domiciliul sau au fost descoperite stampile cu impresiile unor diverse departamente din cadrul Ministerului Finantelor si matrite ale stampilelor unor diferite societati comerciale inexistente.

Urme la Constanta

In opinia comisarilor din cadrul Garzii Financiare Constanta, la nivelul judetului nostru au fost identificate intre 270 si 300 de firme-fantoma. Multe dintre aceste firme descoperite de comisarii nostri au functionat, in opinia unor specialisti in domeniu, exact dupa modelul societatilor administrate de cei noua indivizi. Modul de operare, precum si categoriile de marfuri traficate corespundeau stilului. La nivelul judetului Constanta, prejudiciul estimat prin actele de inaintare catre organele Ministerului Public este de aproximativ 317,654 miliarde lei in cursul anilor 2002 si 2003. Valoarea marfurilor si a sumelor confiscate de comisarii Garzii Financiare este de aproximativ 44,430 miliarde lei, confiscarile fiind dispuse spre valorificare prin intermediul societatii comerciale "Uni Media Management" SRL din Constanta. De la surse din cadrul Biroului de Supraveghere si Combatere a Crimei Organizate IPJ Constanta am aflat ca in judetul nostru exista una dintre cele mai puternice si bine organizate structuri de crima organizata. Penetrarea acestei structuri este foarte dificila si periculoasa, mai ales ca "manipulantii" sunt cetateni de origine araba, infiltrarea unui agent fiind aproape imposibila. La prima vedere, toti lucreaza "curat", dar exista nenumarate piste si informatii care, daca ar putea fi probate, ar putea declansa un puternic cutremur in randul acestor afaceristi. Exista totusi, la aceasta ora, cateva fire si indicii care vor conduce la deconspirarea, cat de curand, a unei importante retele de societati comerciale de intermediere a contrabandei cu diferite marfuri, care actioneaza la nivelul judetului Constanta si care nu sunt straine de activitatile grupului celor noua cercetati la Bucuresti. Totodata, surse din cadrul serviciilor secrete romanesti sustin faptul ca banii negri obtinuti din afacerile intermediate de firmele-fantoma sprijina din plin activitatile celulelor teroriste internationale. Aceste aspect este urmarit indeaproape de agentii serviciilor secrete internationale, multe din firele investigatiilor ducand in Romania.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman

11 Jan 2024 981

Forţele ucrainene au atacat cu drone un depozit petrolier din regiunea Lugansk, aflată sub ocupaţie rusă

04 Dec 2023 693

Poluare pe mare în zona Farul Alb din Constanța! Miroase puternic a produse petroliere (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Dec 2023 1349

Atenție la buteliile cu gaz petrolier lichefiat! Sfaturi de la pompierii ISU Constanța pentru a evita o tragedie

08 Nov 2023 881

Apele Române Râu din țară, poluat cu un produs petrolier! (FOTO)

26 Oct 2023 803

Oil Terminal Constanța Șase companii din țară și străinătate sunt interesate de construirea unui terminal de bitum

24 Oct 2023 1449

Ministerului Apărării ucrainean „Ucraina a preluat controlul asupra Vîşki Boika (Turnurile Boiko)“

11 Sep 2023 1047

Oficial de la Ministerul Muncii. Se acordă ajutoare de urgență estimate la 1,5 milioane lei pentru familiile și persoanele afectate de explozia produsă la Crevedia

31 Aug 2023 881

Afaceri Constanța Cine va construi terminalul petrolier deținut de JT Oil Terminal Constanța?

15 Aug 2023 4360

Petre Frangopol, nume de seamă al ingineriei și chimiei născut la Constanța

26 May 2023 1433

DIICOT Doi cetățeni români și doi cetățeni kazahi, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciu uriaș

17 Feb 2023 1181

Undă verde de la mediu pentru viitoarea stație peco SOCAR, în Constanța. Unde va fi localizată

20 Sep 2022 2333

Dosarul „Motorina“, trimis în instanță, la Constanța Mai mulți șoferi acuzați de furt calificat! Procesul, amânat

13 Sep 2022 3661

Romgaz a finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

02 Aug 2022 1106

Verde pentru gazele din Marea Neagră! Anunț ANRE despre perimetrele Pelican şi Midia

15 Jun 2022 1266