Economic

Agrointel Situaţia pe judeţe privind plata avansului APIA! Cine sunt fermierii cu banii în conturi şi unde mai au de aşteptat

Situația oficială a plăților APIA din fiecare județ, fermierii au primit banii din avansul pentru Campania 2017! Agrointeligența  vine în sprijinul agricultorilor din toată țara, care ne trimit numeroase întrebări privind situația plăților în zona lor. De precizat că foarte mulți producători agricoli au confirmat deja că banii au ajuns în conturi dar mai sunt și agricultori care nu au primit nimic. Situația plăților pe județe arată că sumele de bani au fost virate în mare parte fermierilor procentul de plată depășind în medie 80 la sută. Sunt județe unde directorii sau funcționarii APIA ne-au răspuns transparent și prompt la solicitare și le mulțumim pentru acest lucru. 
 
 Foarte important de menționat este faptul că funcționarii din județele de care aparțineți fac doar autorizarea la plată urmând ca plata efectivă să se facă la APIA Central.
 
Iată situația plăților pe județe, așa cum ne-a fost comunicată telefonic marți, 7 noiembrie, și miercuri, 8 noiembrie:
 
APIA ARGEȘ 
 
”Din fermierii pe care îi avem în legislație în anul 2017 sunt 23.078, din care eligibili sunt 21.668. Nu s-a pus problema să nu plătim deoarece noi ne-am încadrat întotdeauna în termenele stabilite de APIA Central și de Ministerul Agriculturii. Avem la centrul suport în momentul de față 3 dosare cu diverse inconsistențe. Până în momentul de față au fost plătiți 20.000 de fermieri dar vă putem comunica doar suma pe care o avem la momentul de față din baza de date, până la 25 octombrie,  când aveam 13.000 de fermieri cu 8 milioane de euro, dar astăzi suntem în 6 noiembrie deja, nu ne-a mai permis baza de date să putem vedea la zi numărul de fermieri plătiți și suma de bani”, ne-a Marius Stroescu director executiv APIA Argeș.
 
 
APIA BRAȘOV 
 
”Am plătit până acum 13.500 de fermieri și mai rezolvăm zilnic câte 20-30-50 de dosare care se califică în urma îndepărtării cauzelor pentru care au fost blocați. Pe fiecare fermier știm suma în parte, dar cumulat încă nu știm pentru că nu am primit feedback-ul de la Central. Sunt blocați cei din teledetecție care sunt 1.100, nu putem să îi plătim până când nu se deblochează toate motivele. Ne pregătim și pentru zootehnie iar din 16 noiembrie când trece timpul de retenție la vaca de lapte putem începe plata. Avem 1.427 de fermieri care au doar animale”, ne-a declarat Dorel Stânea, director executiv APIA Brașov.
 
APIA BIHOR 
 
”Am preluat în campania 2017 un număr de 37.428 de cereri. Până la data de 4 noiembrie inclusiv aveam fermieri aflați pe lista de plată 29.920, iar suma 122.108.700. Începând cu data de 16 noiembrie se va da drumul și la plata SCZ bovine, până la nivelul datei de 25 noiembrie cel târziu plata avansului va fi finalizat. Diferența de 7.508 sunt dosare care nu au fost încă autorizate la plată pentru unul dintre motivele: transfer de exploatație, fermieri care au numai animale dar care vor intra după data de 16 noiembrie, fermieri care sunt neeligibili și au sub 1 hectar, dar măsura de neeligibilitate o vom putea lua doar la plata finală, fermieri repartizați pentru controlul pe teren la care încă nu au fost definitivate rapoartele de control, fermieri care sunt repartizați pentru teledetecție, fermieri decedați fără succesiune și fermieri care nu și-au dovedit calitatea de fermier activ și cei care nu au prezentat documente de certficare, mă refer aici la agricultura ecologică”, ne-a declarat Florian Pavel, director APIA Bihor.
  
APIA GORJ
  
”În județul Gorj au fost depuse 18.509 de cereri din care au fost deja plătiți în avans 13.008 de fermieri. Încă alți 2.027 de fermieri deja sunt autorizați la plată. Ca blocaje, adică fermieri cu probleme, în momentul acesta suntem în procedură de clarificare pe teledetecție, s-au primit rapoartele și urmează în primele zile să facem acele verificări. Avem 2.812 fermieri în control cu teledetecție, dar fermieri care, ați folosit cuvântul de blocaj, eu nu aș spune blocaj, eu aș spune, cei care încă nu sunt autorizați, sunt din două mari motive: rezolvarea controlului prin teledetecție și urmează azi/mâine ca aceste hărți să fie vizualizate”, ne-a declarat Constantin Negrea, director APIA Gorj.
 
APIA DÂMBOVIȚA
 
”Dintr-un total de 24.605 cereri cât avem noi înregistrate la nivelul județului Dâmbovița am reușit să autorizăm la plată în avans 20.100 de cereri, iar fermieri care nu au primit avansul au fost cei care au avut o eroare în teledecție, nu s-a putut genera o formă finală dintr-un motiv mai mult tehnic. Fermierii cu sprijin cuplat, au avut o schemă de sprijin cuplat și fermieri cu sprijin cuplat și pe zootehnie, aceștia nu au primit avans, pentru că aveau o perioadă de retenție la animale, trebuiau să țină animalele acasă o perioadă până expira acea perioadă. 2.865 de fermieri avem cu probleme la controlul cu teledetecție, deja ne-au sosit rapoartele, le analizăm și restul sunt probleme cu fermieri care au animale”, ne-a declarat Oana Năstase,  purtător de cuvânt APIA Dâmboița.
 
APIA NEAMȚ 
 
”Din 22.318 de fermieri eligibili s-au plătit la nivelul județului Neamț 22.086 până astăzi. Sigur că suntem pregătiți și pentru zootehnie, dosarele sunt instrumentate, sunt verificate pe control administrativ, așteptăm doar terminarea perioadei de reținere. Pentru ANT-ul pe sectorul zootehnic sunt blocate aproximativ 3.000 de dosare. Ele sunt plătite pe celelalte scheme, vor fi plătite, dar aici să vedem pe ANT-ul care nu știu dacă va fi plătit în 2017, dar pe vegetal intră la plată, nu sunt probleme”, ne-a declarat Mihai Dorneanu, director executiv APIA Neamț.
 
APIA SĂLAJ 
 
”Pentru Sălaj, pentru campania 2017 avem 22.913 cereri, adică fermieri, din care 17.819 sunt deja cu deciziile emise și probabil și cu banii în cont. 4.616 sunt blocați pe diverse criterii și 478 sunt neeligibili pentru avans. Suntem pregătiți ca din 16 noiembrie să facem plățile pentru sprijinul cuplat pe avansurile de la bivolițe și taurinele de carne/lapte, cele care au retenție până în 15 noiembrie”, ne-a declarat Aurora Sabou, Şef Serviciu Autorizare Plăţi Sălaj.
 
APIA VÂLCEA 
 
”Pentru plata avansului sunt eligibili 18.600 de fermieri și pe măsură ce se finalizează rapoartele pe teledetecție, intră toți la plată. Până astăzi sunt plătiți 18.200 de fermieri. Întotdeauna suntem pregătiți și mâine dacă primim ordin, la fel suntem de pregătiți și pentru zootehnie. Încă nu au intrat pe tranșele de plată pentru că nu s-a finalizat controlul administrativ”, ne-a declarat Denisa Elena Iacob, director APIA Vâlcea.
 
APIA TULCEA 
 
”În principiu, toți fermierii sunt eligibili. Au fost o mică perioadă blocați fermierii care erau la control clasic și la control de teledetecție. Practic, acum cei care sunt la control clasic au intrat în autorizare, iar la control pe teledetecție suntem în curs de autorizare cu fermierii. Sperăm ca săptămâna viitoare să îi putem aproba pe toți care sunt pe teledetecție la plată. Mai rămân doar fermierii care nu au grupuri de plată eligibile pentru avansul respectiv, sprijinul pe zootehnie. Practic, la acest moment avem blocate 1.698 de dosare la plată pe diverse criterii de blocare din 9.976.7.958 de fermieri au fost plătiți până în acest moment. Bineînțeles că suntem pregătiți pentru 16 noiembrie și pentru zootehnie, atât timp cât vor fi stabilite niște cuantumuri, niște plafoane aprobate. În momentul în care se va stabili un cuantum, noi le putem autoriza, nu este nicio problemă”, ne-a declarat Ioan Gosav, director executiv APIA Tulcea.
 
APIA MEHEDINȚI
 
”Au fost plătiți 19.000 de fermieri din totalul de 22.668 care au depus cerere de plată la APIA Mehedinți, în Campania 2017. Fermierii care nu și-au primit avansul încă au fost cei care au avut probleme la controlul prin teledetecție, aici fiind în număr de 1.600 de fermieri care au fost cu dosarele blocate din această cauză. Deja acum au loc întâlnirile cu fermierii, pentru că au venit rezultatele de la teledetecție. Urmează să li se comunice rezultatele și să se ia o măsură, urmând să fie și ei plătiți. Și mai sunt 2.000 de fermieri pe zootehnie. Până pe 16 noiembrie se face plata pentru sprijinul cuplat la ovine și caprine iar după această dată va începe plata și pentru sprijin cuplat la bovine, pentru că până pe 16 noiembrie după cum se știe am avut acea perioadă de retenție în care animalele nu au putut fi vândute”, ne-a declarat Cristiana Protopopescu, purtător de cuvânt la APIA Mehedinți.
 
Vă reamintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat luni, 6 noiembrie, că suma totală autorizată la plată până la data prezentei, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 875,25 milioane euro pentru un număr de 727.214 fermieri care au depus Cerere unică de plată.
 
APIA precizează că 604,73 milioane euro s-au autorizat la plată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 270,52 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.
 
De asemenea, agenția de plăți mai informează că în perioada 16.10.2016 – 06.11.2017, a autorizat la plată suma de 2,765 miliarde euro, din care:
 
• 2,488 miliarde euro – Campania 2016 din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) + cofinanțare de la BN1 (Bugetul Național) și BN (Bugetul National)
și
• 276,83 milioane euro – Măsuri de piață și comerț exterior, Ajutoare de stat și alte reglări de plăți efectuate pentru Campaniile precedente.
 
Mai mult, în această perioadă fermierii care s-au aflat la control prin teledetecție sunt chemați la centrele APIA ca să semneze raportul de control, întocmit de firma Gauss. Producătorii agricoli au și varianta de a refuza semnarea acestuia dacă rezultatele nu li se par corecte. Vestea bună este că situația începe să se deblocheze și pentru acești producători agricoli care nu au intrat la plata avansului începând din 16 octombrie.
 
Din 16 noiembrie, agenția de plăți va demara și plata avansului pentru crescătorii de vaci și bivolițe, mai exact 70 la sută din valoarea Sprijinului Cuplat Zootehnie pe 2017.

Articol preluat de pe Agrointel.ro
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Agrointel.ro Schimbări majore pentru PFA! Modificările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018

08 Jan 2018 678

agrointel.ro GHEORGHE ALBU la Gala Trofeelor AGROINTELIGENȚA-BT. Ferma noastră PIERDE SUBVENȚII DE 500.000 DE EURO!

15 Dec 2017 560

agrointel.ro Cum aflăm GREUTATEA UNUI PORC FĂRĂ CÂNTAR. Formula de CALCUL CARE NU DĂ GREȘ!

11 Dec 2017 1300

agrointel.ro APIA vă anunţă - termene limită pentru documentele obligatorii la plata subvenţiilor!

20 Oct 2017 957

Agrointel.ro APIA a început plata avansului din subvenție

16 Oct 2017 1354

Agrointel.ro Vestea asteptată de crescătorii de animale subvenția APIA – plătită mai devreme!

19 Sep 2017 1931

agrointel.ro SUBVENȚII APIA 2017 - Anunț oficial pentru FERMIERII DIN ȘASE JUDEȚE! (video)

16 Sep 2017 3592

Agrointel.ro Protest fără precedent în agricultură. Cine îl organizează și când ar putea avea loc!

10 Sep 2017 731

agrointel.ro Directorul APIA - veste excelentă pentru crescătorii de animale!

10 Sep 2017 1679

Agrointel Noua cultură agricolă care va primi subvenție de stat începând de anul viitor!

05 Sep 2017 1227

Agrointel.ro Termene APIA în lunile august și septembrie pentru plata subvențiilor către fermieri!

29 Aug 2017 966

Agrointel.ro O nouă cerere pentru subvenția la motorină! Unde și cine trebuie să o depună!

27 Aug 2017 1221

Agrointel.ro Succesiune Gratuită. Ce documente trebuie să treceți în registrul agricol!

22 Aug 2017 848

Agrointel.ro Fermierii care nu pot lua credite în baza adeverinței APIA!

05 Aug 2017 1206

Agrointel Cadastru gratuit 2017. Care sunt localităţile din judeţul Constanța care au încheiat contracte (document)

31 Jul 2017 3759

agrointel.ro Subvenții APIA 2017. Document obligatoriu pentru fermierii care vor bani în plus la hectar!

28 Jul 2017 1669

Agrointel.ro Oficial. De anul viitor se interzice folosirea pesticidelor pe anumite suprafețe agricole!

10 Jul 2017 988

Agrointel.ro Fonduri europene pentru apicultură Care este situaţia accesării banilor în judeţul Constanţa!

06 Jul 2017 919

Agrointel.ro Tot ce trebuie să știți despre controlul APIA. Ce obligații aveți față de inspectorii care vin în fermă!

05 Jul 2017 999

Agrointel.ro Șeful APIA Circa 95.000 de fermieri intră la control clasic şi teledetecţie!

30 Jun 2017 1342

Agrointel.ro Ai luat sau ai dat teren în arendă? Ce preţuri ale produselor agricole se iau în calcul la plată în judeţele Tulcea şi Constanţa

20 Jun 2017 3071

Agrointel.ro În vigoare noutăți privind înmatricularea și radierea tractoarelor!

16 Jun 2017 2775

Agrointel.ro. Cadastru gratuit 2017. Peste 220.000 de ha de teren din judeţul Constanţa au intrat în program!

15 Jun 2017 2111

Agrointel.ro Calendar fiscal. Ce declarații se depun și ce impozite se plătesc la finanțe în luna iunie!

09 Jun 2017 895

agrointel.ro Conferința Lapar 2017. Legi anunțate pentru fermieri!

25 May 2017 784

agrointel.ro Ai nevoie de carnet pentru a conduce tractorul? Iată ce spune Poliția Română!

10 May 2017 1904

agrointel.ro Subvențiile APIA pentru pajiștile comunale – cine le încasează și în ce condiții!

10 May 2017 880

agrointel.ro Încălzire cu costuri zero. Cum se construiește un panou solar din cutii de bere

08 May 2017 1211

Agrointel.ro. Veste excelentă de la Bruxelles! S-a aprobat un nou sprijin cuplat pentru fermierii români!

04 May 2017 1058

agrointel.ro Veste bună de la APIA pentru fermierii care cer subvenții!

03 May 2017 2203

agrointel.ro Certificat de tractorist sau permis de conducere categoria Tr? Ce drepturi şi ce avantaje îți oferă fiecare!

28 Apr 2017 4025

agrointel.ro Anunț de la agenția de plăți. Start la bani. Decizie importantă şi pentru ITI Delta Dunării

27 Apr 2017 2854

agrointel.ro Fermieri, depuneți această cerere la APIA până marți, pe 2 mai! Iată lista cu toate documentele necesare!

18 Apr 2017 720

agrointel.ro Românii care primesc despăgubiri de la stat pentru terenurile cadastrate gratuit!

10 Apr 2017 682

Agrointel.ro Fermierii riscă amenzi de până la 50.000 lei!

09 Apr 2017 1704

Agrointel.ro CCR cere schimbarea legii conducerea fără permis a unui tractor pe drumurile publice – Pericol social!

06 Apr 2017 1215

agrointel.ro Fonduri europene pentru apicultori. Sprijinul de 15.000 de euro, accesibil acum și stupinelor cu 76 de familii de albine!

03 Apr 2017 1216

agrointel.ro Iată situația cu plățile APIA pentru fiecare județ! Lista completă cu fermierii care au luat subvențiile în Constanța!

26 Mar 2017 3308

Agrointel.ro Alertă alimentară! Fermierii cer excluderea de pe piaţă a acestor produse din carne!

26 Mar 2017 2828

agrointel.ro Ai mai mult de două animale? Iată ce impozit plătești în 2017 la Constanța!

12 Mar 2017 7357

agrointeligenta.ro Schimbare privind valabilitatea contractului de Arendă pentru APIA!

08 Mar 2017 1926

Agrointel.ro Impozitul pe teren în 2017. Cum se calculează, cine îl plătește și care este primul termen de plată!

26 Feb 2017 1479

Agrointel.ro Ce se modifică la SUBVENȚIA PE SUPRAFAȚĂ 2017

24 Feb 2017 1064

Agrointel.ro Data la care APIA va începe plățile pentru crescătorii de animale!

22 Feb 2017 1325

agrointel.ro Adrian Pintea, directorul general al APIA, anunță reluarea plăților către fermieri-Fermierii transferați în contabilitate vor avea vineri banii în conturi

22 Feb 2017 844

agrointel.ro Exclusiv! Situația plăților pe Agromediu! Listele cu sume virate și ce fermieri au dosarele blocate!

08 Feb 2017 1519

agrointel.ro Şeful APIA confirmă -15 februarie, termen oficial pentru plata subvenţiilor!

31 Jan 2017 1321

Agrointel.ro Cercetătorii au descoperit de ce roșiile nu mai au gust!

29 Jan 2017 1334

agrointel.ro Documentele care trebuie depuse obligatoriu la APIA pentru subvenții!

25 Jan 2017 1256

agrointel.ro Lista cu toate subvențiile ce se vor plăti în 2017!

24 Jan 2017 1796