Economic

bursa.ro Mohammad Murad, FPTR, trage un semnal de alarmă – „Conducerea Camerei de Comerţ are altă agendă, nu dezvoltarea turismului"

Lipsa promovării este una dintre principalele probleme cu care se confruntă astăzi ţara noastră, în opinia domnului Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi preşedintele grupului Phoenicia Holiday Resort, scrie bursa.ro.
 
Recent, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) s-a arătat nemulţumită de organizarea din acest an a Târgului de Turism, învinuind procedurile învechite ale centrului expoziţional Romexpo care, în opinia FPTR, nu este pregătit să organizeze un târg de turism modern.

Mohammad Murad ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre imaginea ţării noastre în afară, despre punctele forte pe care România le are astăzi, dar şi despre motivele care au dus la disputa Federaţiei cu Romexpo.
 
Reporter: De ce aţi fost nemulţumit de prestaţia Romexpo în cadrul ediţiei din acest an a Târgului de Turism?

Mohammad Murad: Noi avem cu Romexpo un parteneriat doar declarativ. Romexpo face propria politică şi am fost nemulţumit inclusiv de perioada în care a fost făcut acest târg. Au ales data organizării fără să ne întrebe şi consideră că este târgul lor, nu este târgul industriei de turism.
 
Am atras atenţia că industria este principalul jucător în acest târg şi, în special, când vorbim de turismul intern.

Reporter: Intenţionaţi să nu mai participaţi la ediţiile viitoare?

Mohammad Murad: Noi am dat un semnal. Aşteptăm de la cei de la Romexpo şi Camera de Comerţ să nu mai facă o agendă proprie pentru imagine, să facem ce trebuie pentru industrie, încât să rezolvăm tot ce a fost. Până în acest an nu au fost probleme, dar mi se pare că domnul preşedinte al Camerei de Comerţ, Mihai Daraban, are o altă agendă, înţelege altfel lucrurile şi pentru dânsul este suficient să mulţumească televiziunile şi presa ca să nu fie atacat. Noi avem altă strategie, scopul nostru este să punem România pe harta turistică mondială.
 
Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă industria turismului din ţara noastră?
 
Mohammad Murad: Noi am dat un semnal la Ministerul Turismului, ieri, am avut o întâlnire pentru semnarea unui protocol. Sunt mai multe aspecte foarte urgente de rezolvat, nu este vorba despre infrastructură, este vorba de nişte decizii luate de Guvern şi de Minister pentru a normaliza relaţia dintre industria turistică, mediul privat şi Minister.

Avem în vedere să definim foarte clar ce înseamnă o staţiune turistică din punct de vedere urbanistic, pentru că este foarte important ca acestea să nu devină cartiere de oraşe.

Apoi vrem să avem o lege a turismului, să avem norme de aplicare a impozitului specific, care văd că stau în sertare şi, având în vedere că a intrat în vigoare de anul acesta, trebuie rezolvată această problemă.

Mai dorim echilibrarea acestor norme, în condiţiile în care Statul va încasa de trei-patru ori mai mult decât a încasat până acum.

Trebuie să rezolvăm problema resurselor umane, avem mari probleme din acest punct de vedere şi trebuie găsită o soluţie pentru că, indiferent de construcţie, de clasificarea unui hotel, baza rămân serviciile oferite de oameni. Trebuie să găsim din partea autorităţilor o înţelegere, în special de la Ministerul Muncii, astfel încât hotelurile sezoniere să îşi păstreze angajaţii pe tot parcursul anului beneficiind de reducerea impozitului, nu intrând în şomaj. Prin continuitate putem oferi servicii mai de calitate.

Lipsa de promovare este o altă problemă a turismului românesc. Cum promovăm România? Aici este o discuţie lungă, nimeni nu a putut să facă o strategie pentru 2017. Având în vedere că 90% dintre cei care vin în România sunt surprinşi plăcut de ce găsesc aici, înseamnă că am fost promovaţi total greşit în afară. Turiştii nu se aşteaptă să vadă aşa ceva la noi, pentru ei România este o ţară care nu are nimic. Vă spun foarte sincer că, la ora actuală, România este pregătită să concureze cu multe ţări din vest ca preţuri şi calitate a serviciilor oferite. Este nevoie doar de o promovare corectă, bazată pe o analiză corectă. Trebuie să ştim care sunt punctele noastre forte, care este targetul nostru pe care îl poţi aduce în ţară şi apoi în ce mod putem creşte astfel încât să nu ne mai uităm la Bulgaria, la Ungaria - care are mult mai multe dezavantaje faţă de noi, Grecia sau Turcia care acum au probleme. Avem o şansă astăzi să promovăm România pentru că cel mai important punct pe care îl are România astăzi privind turismul este siguranţa naţională.

Reporter: Ce consideraţi că lipseşte, astăzi, din industria hotelieră a României?

Mohammad Murad: Lipseşte comunicarea între factorii de decizie, lipseşte interesul politic - prinşi cu multe altele decât o agendă care priveşte România ca ţară, lipseşte o perseverenţă care, indiferent ce ministru vine sau pleacă, să continue proiectele începute. Lipseşte un pic de viziune, ca să ştim ce vrem şi încotro ne ducem.

Reporter: Este pregătită ţara noastră să facă faţă mai multor cereri de cazare? În ce procent reuşim să ne ridicăm la standarde internaţionale?
 

Mohammad Murad: România are un număr de peste 250 de mii de locuri de cazare clasificate. Cred că este pregătită şi vă spun sincer că trei stele în România sunt net peste trei stele în Italia, iar preţul care joacă un rol foarte important la nivel mondial acum cred că la noi este cel mai mic din toată Europa.
 
În plus, oamenii din România sunt frumoşi şi, faţă de Bulgaria sau Grecia, vorbesc foarte multe limbi străine. Ospitalitatea din România nu este uşor să o obţii în alte state. Este o deschidere aici, este posibil să mergi să bei o bere cu un român la cinci minute după ce l-ai cunoscut. Este important că un turist din afară nu se simte străin în România. 

Materialul complet poate fi citit pe www.bursa.ro.


Sursa text + poză: www.bursa.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lanţul Phoenicia Hotels a adus pe litoral peste 250.000 de turişti

07 Sep 2018 538

Revista presei locale

05 Sep 2018 536

Revista presei locale

22 Aug 2018 433

Mohammad Murad, candidat la Primăria Constanţa?! Ce a declarat omul de afaceri

27 Jul 2018 5180

Imagini de la eveniment Athena Casino by Phoenicia Hotels, inaugurat în Mamaia. Primul cazinou cu piscină interioară din România (galerie foto)

14 Jul 2018 2826

„Carta Albă a turismului din România“, lansată la Constanța. Cine participă la eveniment (galerie foto)

10 Jul 2018 899

Omul de afaceri Mohammad Murad a răbufnit pe Facebook. Vezi ce-l nemulțumește

28 Mar 2018 3288

Eveniment fastuos pe litoralul românesc. Phoenicia Royal va primi distincția Five Star Diamond Awards

15 Aug 2017 1875

Discuţii pe marginea turismului la FPTR. "Mamaia va pierde, în viitor, din turişti" (galerie foto+video)

01 Aug 2017 1411

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8900

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3904

LIVE TEXT. Premierul Mihai Tudose şi Liviu Dragnea participă, la Mamaia, la inaugurarea hotelului Phoenicia Royal (galerie foto + video)

18 Jul 2017 7956

Ce spune Mohammad Murad, preşedintele FPTR, despre turismul românesc. Replica ministrului Turismului

23 Apr 2017 2927

Ministrul Mircea Titus Dobre, la simpozionul organizat de CCINA Constanţa „Turismul este o prioritate pentru România“. Ce a mai declarat (video)

04 Mar 2017 1887

Mohammad Murad, preşedintele FPTR - „Nu putem aştepta şase luni ca primarul să semneze o autorizaţie pentru refacerea unei faţade“

03 Mar 2017 3818

Profit.ro Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului, redeschis după 7 ani. A fost preluat de Mohammad Murad, care vrea să-l afilieze la lanțul hotelier al lui Donald Trump

21 Feb 2017 2236

Exclusiv - Profit.ro Doi gemeni de 27 de ani primesc cadou de la bunicul lor 17 hoteluri în România

12 Jan 2017 2585

Ce așteaptă patronatele din turism de la Ministerul Turismului. O strategie de promovare și reglementări

04 Jan 2017 1547

Fosta „perlă a litoralului“, complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp, cumpărată de Mohammad Murad

22 Dec 2016 4962

Schimbări la una dintre firmele din familia lui Mohammad Murad!

28 Nov 2016 2790

Turismul, la raport FTRP anunţă că anul viitor tarifele pentru cazarea pe litoral vor creşte

14 Sep 2016 1502

La Neptun, are loc o analiză a sezonului estival 2016 (galerie foto+video)

13 Sep 2016 1584

Mohammad Murad - „Nu ne mai controlaţi la pătrunjel şi la ceapă“ FPTR vrea impozitul specific. Oameni din Guvern vor să pună beţe în roate (galerie foto)

05 Jul 2016 2251

Senatorul Nicolae Moga nu lasă din mâini proiectul Spitalului Regional Constanţa. „În timpul sezonului estival, constănţenii, turiştii mor cu zile!“

16 Jun 2016 1834

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

16 Jun 2016 1797

Şeful ANPC - „Este ilegal să se aşeze şezlonguri şi beach baruri pe plajele extinse“ (galerie foto)

15 Jun 2016 1354

Are loc, în aceste momente, deschiderea structurii "Comandament Litoral 2016" (galerie foto)

14 Jun 2016 1121

Postul Tv Money News-acționar Mohamad Murad-începe să emită

19 Apr 2016 1198

Perla Majestic construieşte o nouă clădire Mohammad Murad îşi extinde afacerile din Mamaia

10 Mar 2016 3549

Mohammad Murad îşi extinde afacerile Perla Majestic construieşte un complex imobiliar de cinci blocuri la Năvodari

25 Sep 2015 4141

Agenţii economici din turism ar urma să plătească un impozit specific, anual Verbal, Ponta vrea… Parlamentul decide!

22 Aug 2015 2620

UPDATE 7. Victor Ponta a susținut o conferință de presă la Hotel Del Mar Ce se discută în ședința cu ușile închise (galerie foto+video)

21 Aug 2015 2806

Ponta vine, mâine, la Constanţa

20 Aug 2015 1240

Revista presei locale

22 Jun 2015 1249

Infotrip by MAREEA Mirela Matichescu - „În ultimii ani, România a pierdut o mare parte a turiştilor români“ (galerie foto)

23 May 2015 2535

The Money Channel, în revizie tehnică de patru zile

11 Apr 2015 1158

Mohammad Murad şi-a deschis un nou complex rezidenţial

05 Nov 2014 3388

Mohammad Murad „Suntem deja la începutul lunii iulie, iar pe jumătate din plaje turiştii nu sunt supravegheaţi de nimeni"

01 Jul 2014 1748

Mohammad Murad şi-a făcut companie aeriană

12 Mar 2014 2488

Mohammad Murad va lansa o televiziune de business şi lifestyle

28 Jan 2014 2356

Top Capital 300 Ce evoluţii au înregistrat afacerile celor mai bogaţi constănţeni

04 Dec 2013 4593

Statutul staţiunilor de interes naţional şi balnear, reglementat prin lege

05 Sep 2013 820

Primul hotel Ultra All-Inclusiv de pe litoral şi-a deschis porțile, la Năvodari (video)

14 Jul 2013 3157

Primarul Mangaliei s-a întâlnit cu membrii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc

14 Jun 2013 853

Ce vrea „noul Money Channel” al lui Mohammad Murad

05 Apr 2013 2019

Care o fi miza? Milionari de Top 300 ai Constanţei îşi fac intrarea în afaceri cu televiziuni

12 Feb 2013 4545

Mohammad Murad a fost premiat pentru iniţiativă şi solidaritate de breaslă în turism

14 Jan 2013 1389

Majorarea taxelor băga în insolvenţă companiile de turism Mohammad Murad - „Riscăm o adevărată criză, care va distruge economia"

14 Dec 2012 1706

Mohammad Murad, președintele FPTR „Majorarea taxelor și a impozitelor va duce la falimentul companiilor din turism”

13 Dec 2012 1123

Mohammad Murad, preşedinte FTPR"Un număr mai mic de români au petrecut Revelionul 2012 în străinătate "

05 Jan 2012 831