Editorial! Bate vântul la aparatele de reciclat din parcările magazinelor! Cetățenii, nemulțumiți de recompensele primite

  • Pentru a-i impulsiona pe cetățeni să recicleze au apărut și campaniile de recompensare a acestora ba cu reduceri la diverse sortimente, ba cu vouchere pentru a permite achiziția unor produse.
De ceva vreme încoace, autoritățile ne îndeamnă să fim responsabili și să reciclăm ambalajele. În acest sens în parcările marilor magazine au apărut și „aparatele minune“ care adună selectiv recipientele introduse în fanta corespunzătoare. Pentru a-i impulsiona pe cetățeni să recicleze au apărut și campaniile de recompensare a acestora ba cu reduceri la diverse sortimente, ba cu vouchere pentru a permite achiziția unor produse noi.

În teorie totul pare ok, dar din păcate practica de obicei a dovedit că bate rău de tot teoria la scor. Astfel, la un mare lanț de hipermarketuri se dau vouchere pentru a achiziționa produse de la un anumit brand. Din păcate, clientul află abia la casa de marcat că unele produse de la brandul respectiv nu sunt incluse în promoție și trebuie să se reorienteze. Practic, reciclează că noi te recompensăm doar cu produsele pe care vrem noi să le achiziționezi. Sincer, acest lucru nu face decât să nu mai fie atractiv pentru cei care adună recipientele de reciclat și astfel să prefere să le pună la ghenă.

Nici campania națională de reciclare nu cred că va fi una corectă. Să luăm cazul unei persoane care stă la țară, la distanță de aparatele minune ce oferă voucherele ce returnează garanția. Cum va proceda atunci cineva care va plăti cu 50 de bani în plus atunci când va achiziționa o băutură aflată într-un ambalaj cu garanție? Cine își închipuie că un bătrân va pleca la oraș cu sacoșa plină cu ambalaje pentru a le recicla și a primi înapoi garanția.

Cel puțin în prezent trebuie să stai să verifici fiecare ambalaj în parte atunci când le reciclezi să vezi dacă au vestitul semn ce arată că trebuie returnat pentru recuperarea garanției, semn care nu este extrem de vizibil. Ideea este una bună, dar să vedem cât de bine va fi pusă în practică.

La sfârșitul anului trecut un lanț de hipermarketuri oferea câte 50 de bani sub formă de voucher pentru fiecare ambalaj PET, de aluminiu sau de sticlă reciclat. Erau cozi la aparatele de reciclat. Mulți preferau să adune, fiecare de unde știa, ambalaje și să le recicleze. Doar o săptămână a durat minunea, dar ca în acele zile nu am văzut niciodată aglomerație la aparatele de reciclat. Oamenii veneau cu saci plini cu ambalaje, știind că la final vor primi acele vouchere și vor putea să își facă piața liniștiți. Nu erau condiționați de plata vreunei garanții, nici de achziția vreunui produs minune. Și asta i-a impulsionat pe mulți să dorească să recicleze.

A fost prima dată când am văzut cozi la aparatele de reciclat, ceea ce acum cu recuperarea garanției nu se întâmplă.

Rămâne de văzut cum va influența pe viitor această campanie de recuperare a garanției, cert este că oamenii deja plătesc cu 50 de bani în plus la achiziția diverselor băuturi, bani pe care mulți nu îi vor mai recupera, din diverse motive. 

Citește și. 

La finalul lunii are loc lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polaris M Holding Un viitor mai verde, alături de Școala Gimnazială Nr. 8 Constanța și Școala Generală "Gheorghe Titeica" nr. 30 (FOTO)

24 Apr 2024 404

Societăți de colectare a deșeurilor metalice și a materialelor de reciclare din Constanța, sancționate de polițiști

10 Apr 2024 451

Elevi de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Constanța, în vizită la Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

29 Mar 2024 556

Firme Constanța Gyayul Reciclare SRL are administrator nou

09 Mar 2024 466

KAUFLAND România societate în comandită anunță public informațiile prevăzute privind autorizarea lucrărilor de construcții

20 Feb 2024 540

SGR La finalul lunii are loc lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare

12 Nov 2023 895

Polaris Holding Studenții de la Ingineria și Protecția Mediului în Industrie-UMC au vizitat stația de sortare și reciclare (FOTO)

31 Oct 2023 804

Polaris M Holding Grupa mijlocie „Raze marine” de la Grădinița PP nr. 6 Constanța a ajuns la stația de sortare și reciclare. Iată ce au învățat (FOTO)

27 Oct 2023 708

Investiție Kaufland la Constanța. Pentru ce a obținut certificatul de urbanism?

06 Sep 2023 1531

SRCF Regionala Constanța a reciclat anul acesta peste 6 tone de deșeuri

01 Aug 2023 839

Firme Constanța Reciclare Ecologică Durabilă SRL are un nou asociat majoritar!

11 Jul 2023 978

Proiecte USR depus în Parlament. Este vizat gradul de reciclare a deșeurilor din construcții și demolări

27 Jun 2023 1103

Elevii clasei a-I-a de la Școala Gimnazială nr. 30 “Gheorghe Țițeica” Constanța în vizită la stația de sortare și reciclare a Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

13 Jun 2023 789

Elevi de la Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica" Constanța, în vizită la stația de sortare și reciclare din cadrul Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

07 Jun 2023 1301

Constanța Elevii clasei a V-a de la Liceul Ovidius au vizitat stația de sortare a Polaris M Holding

29 May 2023 2040