Editorial Câteva rânduri după incendiul din Peninsulă. Un Colectiv în așteptare?„Stâlpii ăia trebuie scoși de riverani și restricția ignorată. Voința cetățenilor trebuie respectată (nr., îngroșarea sintagmei aparține jurnalistului), orașul ăsta nu este o cazarmă de soldați care să asculte ordinele“.
 
Aceasta, domnilor din administrația publică locală Constanța, este ceea ce ne scriu cetățenii din Zona Peninsulară pe platformele de socializare virtuală, cu privire la stâlpișiroii ficși care închid definitiv mai multe străzi din Peninsulă (aici, referirea este la cei care închid capătul dinspre Poarta 1 al străzii Revoluției din 22 Decembrie 1989).
 
Bănuiesc că vă este (sau ar trebui să vă fie) cunoscută situația stâlpișorilor ficși care închid accesul pe mai multe străzi din perimetrul delimitat de Zona Peninsulară din Constanța, cu atât mai mult cu cât, domnilor din administrația publică locală, luna viitoare se împlinește un an de la incendiul care a cuprins Arhiepiscopia Tomisului, incendiu pentru stingerea căruia a fost nevoie de intervenția pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.
 
Nu vă este, desigur, străin faptul că echipajele de intervenție au avut nevoie să piardă timp prețios din timpul în care s-ar fi putut efectiv concentra pe stingerea flăcărilor, pentru a izbi și a scoate stâlpișorii ficși care le blocau accesul pe strada aflată chiar în spatele Arhiepiscopiei Tomisului.

Trei dintre stâlpișorii ficși care închid strada Revoluției din 22 Decembrie 1989, aflată în spatele Arhiepiscopiei Tomisului, au fost scoși de salvatori în timpul incendiului
 
Capătul opus al străzii, care nu este închis, era deja blocat de celelalte autospeciale de intervenție.
 
Nu pot decât să mă gândesc că, probabil, nu aveți reprezentarea unei situații de urgență în teren. Nu aș vrea să cred că chiar nu vă interesează, prefer să mă gândesc că nu vă aflați în posesia mentală a acestei reprezentări.

Stâlpișorii au fost reinstalați ulterior, în timpul nopții
 
De asemenea, mă gândesc că nu are cum să nu vă fie cunoscută situația stâlpișorilor ficși ce închid străzile din Peninsulă cu atât mai mult cu cât nu mai departe de ieri, 5 septembrie 2023, un incendiu a fost semnalat la un bloc aflat chiar în spatele Arhiepiscopiei Tomisului, pe strada Ion Theodorescu Valahu, stradă pe care autospecialele ar fi putut ajunge mult mai repede dacă Revoluției, capătul dinspre mare, nu ar fi fost închis cu stâlpișori.

 
Incendiul de pe strada Ion Theodorescu Valahu, stradă aflată, de asemenea, în spatele Arhiepiscopiei Tomisului. Stâlpișorii îndepărtați de pompieri în octombrie 2022 și reinstalați de autoritățile locale ulterior au îngreunat, din nou, accesul autospecialelor de salvare

Mai fac precizarea că, în momentul semnalării incendiului, la Constanța era în vigoare un Cod galben de vânt, despre care a avertizat chiar Primăria Constanța – detalii aici
 
Știți cumva, domnilor, ce înseamnă un cod de vânt puternic pentru un incendiu?
 
Numai o minune a făcut (eu o numesc Bunul Dumnezeu, dar dumneavoastră îi puteți spune oricum) ca ieri să nu fi devenit o zi însemnată cu negru pentru constănțeni!
 
La fel cum aceeași minune s-a manifestat și în noaptea în care a ars acoperișul Arhiepiscopiei Tomisului și nimeni nu a fost rănit.
 
Bănuiesc că știți, domnilor din administrația publică locală, faptul că în Peninsulă sunt foarte multe imobile vechi, multe dintre ele monumente istorice.
 
Probabil că știți, de asemenea, că în multe dintre aceste case vechi locuiesc oameni în vârstă, unii cu dizabilități, alții singuri și neajutorați.
 
Sunteți oare conștienți că acești oameni pot suferi oricând un atac de panică la cel mai mic gând că mașina pompierilor nu are pe unde să intre să-i salveze, în caz de incendiu?
 
La cel mai mic gând că autospeciala trebuie să ocolească pe lângă Hotelul Palace (celălalt capăt al Peninsulei, spre Portul Tomis - dacă nu cunoașteți zona) să ajungă la ei, deși o pot vedea și auzi, dar autospeciala nu poate intra pe capătul închis al străzii?
 
La cel mai mic gând că autospeciala salvatoare nu poate trece de copacii netoaletați?
 
Incendiul de pe Ion Theodorescu Valahu. Pompierii luptându-se cu crengile netoaletate ale copacilor din zonă, care blocau accesul autospecialei

Cine își asumă responsabilitatea în caz că acești oameni pățesc ceva, suferă vreun atac de panică sau fac infarct la gândul că vor arde de vii, ca șobolanii, căci pompierii nu pot ajunge la ei, să-i salveze? Care dintre dumneavoastră, domnilor din administrația publică locală, este pregătit pentru o astfel de responsabilitate?
 
Am o obsesie cu Peninsula Constanța? Da, am! Și se declanșează la fiecare situație de urgență care se ivește în Zona Peninsulară!
 
Dar întrebarea mea este: sigur nu sunteți dumneavoastră cei care aveți o obsesie cu această zonă? Altfel, de ce ați ține cu dinții, metaforic vorbind, de niște stâlpișori a căror existență reprezintă în fapt un pericol dovedit în timp?
 
Un pericol care, de altfel, este admis la fiecare vizită a Președintelui României în zonă (de Ziua Marinei, de exemplu), când stâlpișorii ficși dispar ca prin minune, pentru a se putea securiza perimetrul și pentru ca președintele să fie evacuat în siguranță, în caz de vreo urgență. Iar apoi sunt reinstalați.
 
Mie îmi par acestea standarde duble.
 
Mai trebuie spus, oare, că există discuții (cu acte) pe marginea valabilității avizului pentru instalarea stâlpișorilor, existând și o acțiune în instanță împotriva acestora?
 
Așadar, a cui este obsesia?
 
De ce nu se dorește acordarea acelorași șanse pentru salvare, în caz de urgență, și pentru locuitorii Peninsulei Constanța, nu numai pentru autoritățile centrale, pentru oficialii care vizitează zona de Ziua Marinei?
 
Ne apropiem de luna octombrie, lună în care vom comemora opt ani de la tragedia din clubul Colectiv, în care zeci de oameni și-au pierdut viața pentru că nu aveau cum să scape din calea flăcărilor.
 
Chiar doriți să transformați Peninsula Constanța într-un Colectiv în așteptare? Vă asumați acest risc?
 
Eu, nu! Tocmai de aceea scriu.
 
Dar dumneavoastră?
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ultima oră! Regulamentul de acces în Peninsula Constanța, anulat definitiv! A fost admis recursul cetățenilor în Dosarul Peninsula (MINUTA)

13 Nov 2023 637

Dosarul Peninsula, la Curtea de Apel! Mâine se așteaptă verdictul

12 Nov 2023 604

Verdictul pentru Peninsula Constanța, amânat din nou

07 Nov 2023 688

Dosarul „Peninsula“ – judecătorii au suplimentat timpul pentru deliberări!

31 Oct 2023 621

Peninsula Constanța! Curtea de Apel amână verdictul definitiv pe Regulamentul de acces în Zona Peninsulară

17 Oct 2023 649

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Năvodari, Corbu și Lumina!

16 Oct 2023 734

Moment decisiv pentru Peninsula Constanța, la Curtea de Apel!

02 Oct 2023 654

Licitații Constanța O nouă clădire de pe strada Callatis din Zona Peninsulară va fi reabilitată!

20 Sep 2023 1034

Incendiu în Zona Peninsulară - Intervenția pompierilor, îngreunată de crengi netăiate și stâlpișori (FOTO-VIDEO)

05 Sep 2023 1058

Știri Constanța azi Incendiu în Peninsula Constanța, în spatele Arhiepiscopiei Tomisului (FOTO-VIDEO)

05 Sep 2023 1613

Constănțenii mai au la dispoziție o săptămână să completeze chestionarul ce vizează elaborarea PUZ-ului Peninsulei

17 Aug 2023 944

Proces cu IPJ Constanța pe stâlpișorii care închid Zona Peninsulară! S-a stabilit când începe judecata

25 Jul 2023 952

Nicoleta Ploscaru, documentație depusă la Mediu, pentru un teren din Ovidiu, județul Constanța. Iată ce a cerut

23 Jul 2023 3574

Familia Dușu, la proces cu Consiliul Local Constanța, pentru Hotelul Intim. Cine a câștigat la Tribunal (MINUTA)

09 Jul 2023 3204

PUD pentru reabilitarea unei ruine, situată la intersecţia b-dului Tomis cu strada Vasile Alecsandri din Constanţa (DOCUMENT)

04 Jul 2023 1139