Editorial Conştiinţa civică face diferenţa dintre curat şi murdar

Au mai rămas aproximativ două luni până la desfăşurarea propriu-zisă a alegerilor locale. România va ieşi la vot şi va alege primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni noi. Cu alte cuvinte, aşa cum îşi doresc mulţi dintre noi, va fi aleasă schimbarea. Sau nu. Este la fel de posibil ca România să iasă la vot şi să aleagă aceeaşi clasă politică, aceleaşi partide, aceiaşi oameni în fruntea administraţiilor locale.
Deseori, pe adresa de mail a redacţiei curg mesaje ale oamenilor care îşi exprimă nemulţumirea faţă de cei care ne conduc. Dar o întrebare - retorică - apare întotdeauna: „Oare noi nu avem nicio vină pentru ce ni se întâmplă?”. Răspunsul este afirmativ. Dacă vrem o schimbare în vieţile tuturor, aceasta trebuie să vină din interior, să plece mai întâi de la noi. Puterea exemplului, mai bine spus.

Trebuie să arătăm că ne pasă. Şi am putea să luăm un studiu de caz: gunoiul de pe drumurile publice. Majoritatea ne-am plâns de lipsa coşurilor de gunoi de pe străzi, de faptul că pur şi simplu nu avem unde să ne aruncăm resturile. Cu acest argument, am dat vina pe reprezentanţii administraţiei locale. Dar numai ei poartă vina oare? Noi nu avem chiar nicio responsabilitate în această privinţă?
Numai eu am văzut atâţia bătrâni care îşi aruncau cutiile de bere în parcuri sau tineri care scuipau cojile de seminţe pe stradă. Înţeleg, nu sunt coşuri… Şi dacă nu sunt, aşa trebuie să procedăm? Cred că despre asta vorbim. Despre tine, despre mine, despre noi toţi. Împreună putem schimba ceva. Fiecare schimbă ceva în „pătrăţica“ lui, apoi întreaga lume.
 
Soluţii există. Trebuie doar să deschidem ochii. În primul rând, am putea începe cu copiii. Dacă de mici ar fi educaţi să se îngrijească nu doar de spaţiul personal, ci şi de cel public, alta ar fi atitudinea lor atunci când ar vedea deşeuri pe străzi. Ne mirăm când auzim că în ţările civilizate oamenii nu aruncă nici măcar un pai pe jos, iar dacă întâlnesc unul, îl duc chiar ei la locul de depozitare a deşeurilor. Şi aici, răspunsul este evident. Totul pleacă de la educaţie.

O altă soluţie este sortarea deşeurilor. S-a mai încercat în România şi se tot încearcă de ani buni, însă tot la capitolul educaţie revenim. În întreaga lume, statele se confruntă cu problema încălzirii globale şi cu poluarea masivă. Uniunea Europeană trage de urechi România de câte ori are ocazia şi o avertizează să închidă gropile de gunoi, care poluează totul în jur. Hectare întregi sunt pline de deşeuri lăsate la voia întâmplării. Sunt vizitate însă de păsările cerului, care se înfruptă din resturile noastre. Aceleaşi păsări vin în oraş şi împrăştie bacteriile.

Cu alte cuvinte, în România nu se vorbeşte prea mult de reciclare şi de poluare. Noi am rămas tot cu problemele noastre. Să-l dăm jos pe „X” pentru că „Y” este mai bun. Aşa să fie?!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Două imobile de pe bulevardul Mamaia ar putea fi extinse pe verticală. Firma Camburi Enterprises SRL, obligată de Primăria Constanța să elaboreze un PUD

14 May 2024 284

Licitații Constanța Primăria Mangalia investește peste 2,6 milioane de euro în creșterea eficienței energetice a Liceului Callatis (DOCUMENT)

14 May 2024 270

Achiziții Constanța Primăria Independența a încheiat un contract de aproape 15.000 de euro cu o firmă din București. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

14 May 2024 244

Planul Urbanistic Zonal al locuințelor sociale din Zona Industrială, lansat în consultare publică (DOCUMENT)

14 May 2024 278

Două apartamente de pe strada Eliberării din Constanța, transfomate de Erturk Lev SRL într-un spațiu comercial

14 May 2024 499

Se amenajează un parc nou în Constanța! Vezi unde

14 May 2024 451

Cumpărări directe Un singur ofertant vrea să asigure prezența artiștilor stradali de Zilele municipiului Constanța! (DOCUMENT)

14 May 2024 345

Primăria Saligny, județul Constanța, se asociază cu o firmă din București pentru construirea unei centrale fotovoltaice

14 May 2024 305

Municipiul Constanța rămâne fără apă caldă! Anunțul Termocentrale Constanța

14 May 2024 467

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

14 May 2024 261

Zilele Constanței se apropie de start. Programul evenimentelor

13 May 2024 838

Licitații Constanța Primăria Cernavodă vinde trei terenuri. Iată care sunt acestea

13 May 2024 825

Situaţia financiară, publicată în Monitorul Oficial Royal Paradise Delta Club SA, deținută de Andi-Sergiu Babinciuc, va fi lichidată. Iată cu ce datorii figurează firma din Constanța

13 May 2024 456

Cumpărări directe Primăria Constanța achiziționează servicii de medicina muncii de la Medical Cermed SRL(DOCUMENT)

13 May 2024 461

Imobiliare Constanța Raportul consultării PUD pentru construirea unui bloc cu patru etaje în cartierul Tomis Plus (DOCUMENT)

13 May 2024 500