Editorial

Editorial Cu bune şi cu rele - începe şcoala!

Cel mai important eveniment al noii săptămâni este începutul anului şcolar - emoţie, forfotă, uniforme (sau nu), binecuvântări preoţeşti, poveşti amuzante de peste vară şi flori, potop de flori, căci se îngroapă cu prohod mult iubita vacanţă.
 
Şi totuşi, e vremea unui nou început.
Sentimentele sunt amestecate - bucuria revederii şi a împărtăşirii, dar şi tristeţea intrării din nou în canoanele programului/programei, stresul notelor şi corvoada atâtor cursuri predate fără har, de mulţi profesori plictisiţi şi plictisitori.
 
Aşteptăm, de mulţi ani, reforma cea adevărată în învăţământul românesc, reforma care să elimine politizarea şi managementul dezastruos cauzat de schimbarea legislaţiei şi a normelor la fiecare alegeri. Reforma care să transforme stilul vetust şi anacronic de predare/învăţare într-un act de „împrietenire” cu cartea şi cunoaşterea, act de co-creaţie, de participare activă, într-un sistem mai pragmatic, în care copiii să fie pregătiţi nu doar pentru a repeta papagaliceşte nişte informaţii adesea inutile, ci pentru a face faţă provocărilor vieţii, a fi creativi şi implicaţi în societate.
 
Într-o epocă a boom-ului tehnologic, când informaţia e doar la un click distanţă, nu mai au niciun sens memorarea şi redarea ei; ceea ce se impune acum este stimularea elevilor pentru a învăţa tehnici de folosire eficientă a informaţiei, de creare a noi conexiuni utile şi relevante pentru generarea de idei originale.
 
Cât despre cei mai mici, şcoala ar trebui să-i înveţe, încă de la început, nu doar să scrie şi să citească, ci şi să se exprime coerent, să asculte activ, să fie îndrăzneţi, să aibă iniţiativă şi să găsească soluţii, să fie relaxaţi, senini şi fericiţi.
Primul sunet al clopoţelului ar putea veni astfel nu doar însoţit de crispare şi rutină, ci de entuziasmul şi nerăbdarea de a învăţa lucruri noi şi utile, de a regăsi profesori interesanţi şi motivaţi, care fac această meserie din vocaţie, şi pe care viitorii adulţi îi vor rememora întreaga viaţă cu drag şi recunoştinţă.
 
Din păcate, mai avem mult până acolo, suntem deocamdată la nivelul la care ne lăudăm că în mediul rural s-au găsit mijloace de transport pentru a duce elevii la şcolile din satele vecine sau că, în sfârşit, există canalizare şi toalete conforme cu normele igienice în vigoare. Diferenţele între sat şi oraş sunt încă uriaşe, dascălii nu vor să se ducă „la ţară”, cursurile sunt acoperite de suplinitori necalificaţi, se face învăţământ simultan şi, practic, şansele acestor copii se termină acolo unde se termină drumul asfaltat.
 
Vor trece ani buni până la egalizarea şanselor pentru toţi copiii României. Şi totuşi, sunt elevi care îşi depăşesc miraculos condiţia şi ajung la licee urbane de prestigiu, fac carte la nivel de excelenţă, „răzbesc” prin toate meandrele vieţii şi se reinventează. Căci românul a avut dintotdeauna resurse nebănuite - exemplu viu sunt olimpicii cu care ne mândrim, proveniţi din acest sistem „înţepenit” şi care reuşesc totuşi performanţe incredibile, călăuziţi de câte un profesor luminat şi pasionat de meserie, aşa cum ar trebui să fie toţi dascălii - faruri ce călăuzesc destine şi fac din copii Oameni.
 
În fine, cu bune, cu rele, începe un nou an şcolar - să fim, deci, festivi şi să le urăm tuturor celor implicaţi multe şi surprinzătoare succese!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ghiozdane şi rechizite pentru copiii din comuna Grădina şi satul Cheia (galerie foto)

11 Sep 2019 668

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, ceremonial de deschidere a noului an școlar (galerie foto)

09 Sep 2019 505

Investiţie în învăţământ Şcolile şi grădiniţele din oraşul Ovidiu, pregătite pentru noul an şcolar (galerie foto)

09 Sep 2019 555

Constănţeanul supărat Părinţi pro şi contra. Mesajul primarului Decebal Făgădău pentru elevii constănţeni, „ascuns“ în pachetul cu cărţi şi rechizite! (galerie foto)

07 Sep 2019 1323

Școala Militară de Maiști Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, ceremonie de deschidere a noului an școlar

06 Sep 2019 418

Peste 100 de microbuze vor deservi transportul elevilor în judeţul Constanţa. Ce se întâmplă cu toaletele din curtea şcolii?

04 Sep 2019 988

Sondaj de opinie Majoritatea respondenţilor cred că unităţile şcolare din Constanţa nu sunt pregătite pentru noul an şcolar

17 Sep 2018 487

Editorial Noul an școlar a început. Ce schimbări îi așteaptă pe elevi

13 Sep 2018 1452

Clopoţelul a sunat vesel în şcolile din Ovidiu Primarul George Scupra - „Vom dezvolta parteneriatul familie - şcoală - administraţie locală, pentru a sprijini copiii“ (galerie foto)

11 Sep 2018 1018

Zeci de elevi la deschiderea noului an la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Mihai Fifor prezent la eveniment (galerie foto+video)

10 Sep 2018 4984

Sondaj de opinie Credeţi că unităţile şcolare din Constanţa sunt pregătite pentru noul an şcolar?

10 Sep 2018 872

Poliţia Română Peste 7.000 de polițiști, prezenţi la început de an şcolar

09 Sep 2018 443

Școlile şi grădiniţele din Constanţa, igienizate înainte de noul an şcolar (galerie foto)

04 Sep 2018 923

Editorial Şcoala românească, între schimbare şi manuale pline de greşeli. Toate pe bani publici

01 Sep 2018 1074

73 la sută dintre participanţii la sondaj spun că li s-au solicitat bani pentru fondul clasei şi pentru fondul şcolii în noul an şcolar

25 Sep 2017 1293