Editorial

Editorial În prag de Centenar. Cum marcăm corect Marea Unire

Am găsit ieri în mediul online o postare foarte frumoasă, în care o tânără îi mulţumea unei poliţiste pentru promptitudinea dovedită în recuperarea telefonului furat. Surpriză, nu era din altă ţară, ci de la noi. Cred că din capitală. Şi mi s-a părut un gest atât de simplu şi frumos!
 
Este atât de simplu şi frumos să începem să fim omenoşi, să mulţumim pentru ceea ce primim, să îi apreciem pe ceilalţi şi, mai ales, să nu mai generalizăm.
 
Sincer, în ultimele luni numai ură şi dezbinare am văzut între români, în mult-trâmbiţatul an al centenarului. Paradoxal, pare că uităm taman ce sărbătorim: 100 de ani de la Marea Unire. Noi o marcăm însă printr-o mare dezbinare, se pare.
 
Nemulţumiţi de sistemul medical, de sistemul de învăţământ, de sistemul juridic, de sistemul administrativ şi aşa mai departe, ne întoarcem împotriva medicilor, a profesorilor şi a învăţătorilor, împotriva magistraţilor. De biserici, preoţi şi, mai nou (din august încoace), de poliţişti şi jandarmi. Îi urâm pe toţi, generalizăm şi urâm fără discriminare, dar şi fără discernământ. Sătui de hoţii, uităm să ne întoarcem împotriva - culmea! - fix a celui care ne fură.
 
Când vine vorba de politică sau politicieni, toţi suntem dezbinaţi, ţinem cu unii ori cu alţii, avem tabere, doctrine, ideologii, uitând că ei ne fură „transpartinic“ şi fără ideologie. Doar când urâm, urâm la grămadă. Iar în ura noastră pură, nu realizăm că punem în practică, reiterăm „fără număr“ vechiul principiu „dezbină şi cucereşte“. Atâta doar că noi suntem ăia dezbinaţi şi cuceriţi.
 
În Anul Centenarului, ne autodefinim prin ură şi dezbinare. Şi, pentru a reveni de unde am plecat, mi s-a părut aşa de frumoasă postarea de ieri şi gestul de a mulţumi, încât am rămas cu gândul la ea. Şi mi-am dat seama că am ajuns în punctul în care ne ferim să mulţumim cuiva, unei autorităţi, de pildă, tocmai de teama celor ce vin să arunce cu noroi: „De ce să îi mulţumeşti poliţistului (jandarmului, medicului, profesorului etc. etc.)? E plătit pentru asta“. Ori, mai rău: „Lasă, că şi poliţiştii ăştia sunt nişte nesimţiţi etc. etc.“... Şi tot aşa. Până ajungi să îţi pară rău că te-ai băgat în asta. Să îţi pară rău de un gest simplu şi frumos.
 
Aşa că, îndemnul meu, în Anul Centenarului, este să generalizăm mai puţin, să apreciem puţinul bine existent în oricine, să urâm mai puţin şi, în loc să ne plângem de cât e de rău, să încercăm să facem noi bine pe unde trecem. Căci dacă oamenii de acum 100 de ani s-ar fi urât aşa cum ne urâm noi acum unii pe alţii nu am mai fi avut nicio Mare Unire.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centenar la Constanța. Străzi, școli, muzee. Ce ne aduce aminte de însemnătatea Marii Uniri din 1918

15 Dec 2018 717

Polițiștii de frontieră împreună cu Moș Crăciun au ajuns la copiii din satul Vâlcelele, județul Constanța (galerie foto)

14 Dec 2018 345

MApN Seminarul internațional „Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, la Palatul Cercului Militar Național

05 Dec 2018 327

Ministerul Afacerilor Externe, consternat de un articol publicat în presa germană privind aniversarea Centenarului Marii Unirii

04 Dec 2018 437

Eveniment dedicat României Locuitorii comunei Saraiu au marcat Marea Unire (galerie foto)

03 Dec 2018 569

1 Decembrie prin ochii copiilor. Scene din Marea Unire de la 1918, reînviate, la Constanţa, de elevi (galerie foto)

03 Dec 2018 757

Suită de evenimente de Ziua Naţională a României, la Cumpăna. Monumentul „Memorialul Eroilor“, sfinţit de ÎPS Teodosie (galerie foto)

03 Dec 2018 559

Steag gigantic de Centenar, la Vama Veche

02 Dec 2018 728

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2018 309

Mesajul adresat românilor de ministrul George Ciamba, cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2018 360

Centenarul Marii Uniri sărbătorit de ISJ Constanța printr-un amplu spectacol - „România Centenară” (galerie foto)

01 Dec 2018 610

1 Decembrie 1918 - ziua când Dumnezeu „a auzit întâia oară «Deșteaptă-te, române!»“

01 Dec 2018 337

1 Decembrie 1918 - o zi românească pentru noua istorie a Europei (document)

01 Dec 2018 738

De Ziua Națională, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor că naţiunea are nevoie de energia şi implicarea tuturor

30 Nov 2018 283

Născut de Ziua Națională a României. Un militar din Constanța își serbează ziua de naștere în Afganistan. Ce mesaje i-au transmis familia și prietenii (galerie foto+video)

30 Nov 2018 1351