Editorial Raportul pe justiției 2020 și „inscripțiile dușmănoase“ din Constanța comunistă!


 
  • Acest trist adevăr, că legile nu sunt tocmai bune în țara noastră, transpare tot sub formă de eufemism din Raportul privind starea justiției în anul 2020.

În tot haosul epidemiologic în care trăim de mai bine de un an, cu tot valul 4 care ne-a luat prin suprindere, un anunț din domeniul justiției a trecut aproape neobservat: a fost întocmit Raportul privind starea justiției pentru anul 2020.
 
Dincolo de „metehnele“ pe care le știm toți, apar și unele aspecte mai degrabă îngrijorătoare, odată ce sunt scrise „negru pe alb“.
 
Personal, mi-a arămas în minte faptul că se atrage atenția în raport pe „frecvența mare a modificărilor legislative, lipsa de coerență a legislației incidente în materiile fiscal, contencios, civil, penal; necorelarea prevederilor legale cu jurisprudența CCR, ICCJ, CEDO, CJUE“, dar și pe „instabilitatea și lipsa predictibilității legislative “.
 
În urmă cu aproximativ o săptămână am scris un articol baza pe așa-numitele „inscripții dușmănoase“ ce fuseseră găsite de securiștii din Constanța introduse în urnele de vot la alegerile din 20 noiembrie 1977.
 
Respectivele „inscripții dușmănoase“ reprezentau, în fapt, o serie de nemulțumiri ale oamenilor, în plin regim comunist caracterizat de lipsuri de alimente, incompetență profesională, abuzuri, dar și de încălcarea unor libertăți sau drepturi fundamentale, inclusiv libertatea de experimare.
 
Printre aceste mesaje „dușmănoase“ se număra și doleanța constănțenilor „Vrem ca legile țării românești să fie făcute cu capul, nu cu picioarele“.
 
Pentru cine nu a trecut ori nu a studiat regimul comunist în România este, poate, puțin mai greu de înțeles de ce era un act de mare curaj să transmiți așa ceva conducerii, chiar și sub „protecția“ anonimatului, în condițiile în care, adesea, vecinii te „turnau“ și dacă aveai un gramd e carne în plus.
 

În orice caz, vreau să subliniez faptul că ar trebui să ne imaginăm disperarea oamenilor în privința legilor țării din acele momente, dacă și-au riscat nu numai libertatea, dar chiar și integritatea fizică și psihică, pentru a transmite un astfel de mesaj.
 
Și, privind prin acest context, să ținem seama de faptul că, în definitiv, acest mesaj reprezenta un mare eufemism, o expresie puțin mai blândă folosită pentru a ilustra un trist adevăr.

 
Ei bine, acest trist adevăr, că legile nu sunt tocmai bune în țara noastră, transpare tot sub formă de eufemism din Raportul privind starea justiției în anul 2020.
 
Acest semnal de alarmă pe care îl trage sistemul juridic ar trebui preluat și transmis pe toate canalele, până când legile țării vor deveni stabile și predictibile, vor avea coerență în toate domeniile și vor fi corelate cu jurisprudența Curții Constituționale, a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a celorlalte foruri de justiție internaționale.
 
Căci o țară în care legile se fac „cu picioarele“, să spunem, o țară în care legile se fac în interesul unuia sau al altuia și mai degrabă pentru a încurca pe cetățeanul de rând decât să-l sprijine, acea țară nu se poate numi un stat de drept în adevăratul sens al cuvântului.
 
Este un stat în care cetățenii sunt nesiguri pe drepturile lor, o țară în care domnește haosul, o țară în care e greu să-ți duci viața de zi cu zi.
 
Citește și:
Raportul pe Justiție 2020
Instanțele și parchetele din Constanța, fruntașe la dosare! Despre „lipsa de coerență a legislației“ (document)

 
„Inscripțiile dușmănoase“
Pagini din „filajul“ Securității la Constanța, scoase la lumină! (document)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președinte din Curtea de Apel Constanța, promovat la Înalta Curte. Când se instalează în funcție

22 Jan 2022 971

Premieră în justiția din România! Închisoare cu executare pentru bărbatul care a omorât câinele unui vecin (MOTIVARE)

21 Jan 2022 475

Premieră în justiția din România Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a omorât câinele unui vecin. De la ce a pornit conflictul

18 Jan 2022 769

Ce judecător din Constanţa pleacă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (DOCUMENT)

18 Jan 2022 1169

Fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, adus la DNA

13 Jan 2022 660

Magistrat de la Curtea de Apel Constanța, admis la interviul pentru Curtea Supremă! Al treilea în ultimii trei ani (DOCUMENT)

13 Jan 2022 417

Asociația Constanța Altfel pierde procesul cu primarul și Consiliul Local Constanța și Astera Consulting care voia să finalizeze mastodontul de beton din Portul Tomis

13 Jan 2022 3161

Decizie definitivă în dosarul fostului șef al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța. Primarul Chițac învins și la recurs

12 Jan 2022 2890

Consilierul personal al primarului Chițac „captiv" în SC Gropper SRL. Procesul continuă la Curtea de Apel Constanța

12 Jan 2022 1100

Municipiul Constanța prin primar cere despăgubiri de la Bonello Proiect în legătură cu o achiziție publică

12 Jan 2022 711

Lupta pentru Peninsula Constanța. Când va judeca Înalta Curte cererea de strămutare a procesului. S-a cerut și suspendarea cazului!

12 Jan 2022 814

Constanța Altfel pierde procese pe bandă rulantă. Era vizată vânzarea mai multor terenuri din zona Peninsulară. Magistrații de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia

11 Jan 2022 1566

Primăria Dobromir pierde procesul cu Curtea de Conturi. Apelul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța

10 Jan 2022 801

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie va fi desfiinţată până la sfârşitul lunii martie

07 Jan 2022 716

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor, plimbat între instanțe. Înalta Curte a învestit Tribunalul Constanța cu soluționarea cauzei

07 Jan 2022 753