15 octombrie 2022 Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului. A trecut un an

Sursă foto si video - Claboo Media
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța au fost solicitați pe 15 octombrie 2022, în jurul orei 22 să intervină la un incendiu produs în zona Peninsulară, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului. A trecut, așadar, un an de la incendiul care venea după marea sărbătoare a Sfintei Paraschiva.

Incendiul s-a manifestat cu flacără la nivelul mansardei. ÎPS Teodosie avea programată de la ora 22.00 o slujba la Catedrala Arhiepiscopiei. 

Iată ce spuneau oficialii ISU, în urmă cu un an: 

„Apelul a fost primit la ora 21.52, prin care am fost informați că la mansarda Arhiepiscopiei din Constanța se manifestă un incendiu . Intervenim cu 7 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de la un operator privat, trei autocisterne de la primărie, o descarcerare, cinci autoscări, doua echipaje smurd. Intervin peste 70 pompieri. Actiunea este în dinamică. Colegii lucrează pentru lichidarea incendiului. Dificil este că acoperișul este din lemn, iar incendiul se manifestă doar la acoperiș. Nu este pericol de extindere către alte clădiri. Nu au fost victime, din fericire. Nu au fost găsite persoane în interior și nici nu au fost alte persoane care să necesite asistență medicală sau transport la spital”, a transmis Răzvan Parconie, din partea ISU Dobrogea. 

Din păcate, stâlpișorii montați de autoritățile locale pentru a interzice accesul auto în zona peninsulară a Constanței a pus piedici salvatorilor care încercau să ajungă la incendiu cu autospecialele.
 
Pentru a putea ajunge la timp cu autospecialele de stingere, pompierii au pierdut câteva minute pentru a scoate stâlpișorii fixați în asfalt, montați pentru a nu permite accesul în zona Penisnulară.
 

Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oferit o scurtă declarație referitoare la incendiul devastator ce a izbucnit la Arhiepiscopia Tomisului din Constanța


„A fost un accident, nu știm de unde a pornit. Presupunem că de la un scurt circiut. Se întrebau unii pe alții părinții care au ieșit cu ce aveau pe ei. Dumnezeu a făcut ca nimeni să nu fie rănit, să nu fie în suferință. Sperăm ca cele materiale să le refacem cât de curând.
 
Eram în Catedrală, nu mi-am întrerupt slujba, am făcut acatistele, moliftele și ne-am rugat să se oprească focul și iată că s-a oprit. Mulțumim Lui Dumnezeu, pentru că cele materiale se pot recupera. Dacă cineva ar fi fost rănit sau ar fi murit ar fi fost mare durere și tristețe. Suntem bucuroși că Dumnezeu ne-a dat un semn să avem mai multă grijă și să fim atenți la toate pe care le avem pentru chivernisirea noastră. În timp ce mă rugam știam că Dumnezeu ne ocrotește. Nu a fost rănit niciun om, aceasta este important. Clădirea o vom reface, poate mai bine. Clădirea era asigurată, vom primi bani și de la asiguratori.
 
Veneam la slujbă și am văzut un fum. Știam că mă așteaptă creștinii de pretundeni așa că am intrat la slujbă. Vreau să le mulțumesc celor care s-au rugat pentru noi. Vom continua rugăciunile ca și până acum.Îi vom ajuta pe părinții afectați de incendiu și care au rămas doar cu ce aveau pe ei. Dacă au avut acte, nu le mai au“ - a precizat a doua zi după incendiu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Citește și

Anul 2022 marcat de incendii devastatoare la Constanța. Biserica Sf Ecaterina și Arhiepiscopia Tomisului, afectate grav de flăcări (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Duminica Floriilor la Constanța Credincioșii înconjoară Catedrala arhiepiscopală în procesiune cu ramuri de salcie și flori (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 365

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 524

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 568

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 553

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 483

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 527

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 753

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2567

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 672

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 678

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 599

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 928

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 992

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1567

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 849