Eveniment

A solicitat din nou arestarea! DNA despre Nicuşor Constantinescu - „Din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune şi a fugit“ (documente)

Procurorii din Constanţa au solicitat din nou arestarea preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Oamenii legii vor să se asigure că măsura arestării preventive va fi valabilă de la data punerii acesteia în executare şi cer, în acelaşi timp, dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă. Procurorii explică faptul că era necesară o astfel de solicitare întrucât, în caz contrar, Nicuşor Constantinescu nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

„În eventualitatea extrădării, legislația prevede că persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea. Prin urmare, rezultă că judecarea inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanța, nu se va putea desfășura decât în condițiile existenței unui mandat de arestare distinct față de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanța“, susţin procurorii DNA. Menţionăm că propunerea de arestare preventivă a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța.

Tribunalul Constanţa a primit noua cerere pe 25 august

Potrivit unui comunicat remis presei ieri, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanța au solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța, la data de 25 august, luarea măsurii arestării preventive faţă de Nicușor Daniel Constantinescu, pe o durată de 30 de zile de la data punerii în executare a acestei măsuri, și dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă.
„Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanța la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului București), având în vedere dispozițiile articolului 74 din Legea numărul 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și articolului 17 din Legea numărul 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și SUA. Potrivit dispozițiilor menționate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.“

Nu ar fi asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța

Prin rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanța, în cameră preliminară, s-a reținut că „inculpatul Nicușor Daniel Constantinescu, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu știință, în exercitarea atribuțiilor care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța, în mai multe rânduri, nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos obligațiile potrivit articolului 76 din Legea nr.446/2006. Astfel, în raport de funcția publică deținută, inculpatul nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a Centrului Militar Zonal Constanța și încercând de mai multe ori să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat acestei instituții vătămări ale drepturilor și intereselor legale ale Ministerului Apărării Naționale, precum și pagube“.

Arestat în lipsă pentru infracțiuni de abuz în serviciu

Pe de altă parte, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București, în care inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în țară (depășind limita teritorială fixată de judecător și nerespectând perioada pentru care a primit încuviințarea de a se afla în afara teritoriului României). Astfel, la solicitarea procurorilor DNA, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar față de Constantinescu Nicușor Daniel, cu măsura arestării preventive. În acel dosar în care s-a emis mandat de arestare preventivă, procurorii susţin că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel fusese trimis în judecată de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, pentru săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite sub forma complicității și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase. Comunicatul remis de DNA ]n data de 27 mai poate fi consultat în documentul ataşat.

„La pronunțarea măsurii înlocuirii măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, judecătorul de cameră preliminară a reținut că inculpatul se află în situațiile prev. de art. 215 alin. 7 C.p.p., întrucât - pe durata măsurii controlului judiciar - a încălcat, cu rea-credință, obligațiile care îi revin, respectiv prev. de art. 223 alin. 1 lit. a), alin. 2 C.p.p., din probe rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune și a fugit, în scopul de a se sustrage de la judecată, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că, și la acest moment procesual, rezultă din materialul probator administrat în faza de urmărire penală condiția existenței suspiciunii rezonabile că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a comis pretinsa activitate infracțională reținută în sarcina sa, fără a se afecta prezumția sa de nevinovăție”, se menţionează în comunicatul DNA.
„Soluția dispusă, și anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestației formulate de inculpatul Nicușor Daniel Constantinescu, prin încheierea pronunțată de Curtea de Apel București“, mai arată procurorii.

„În acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului București a formulat cerere de arestare provizorie, având în vedere propunerea de extrădare din data de 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului București, în referire la inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București. Cererea de arestare provizorie s-a întemeiat pe art. 12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii”, se mai menţionează în comunicat. La secţiunea documente, puteţi vedea textul integral al comunicatului DNA din data de 29.08.2014.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

15 ani în primă instanţă pentru Nicuşor Constantinescu Ei sunt judecătorii care decid finalul. Unul a respins arestarea lui Mazăre (rechizitorii)

22 Oct 2016 2891

Veste proastă pentru Nicuşor Constantinescu! Judecătorii au menţinut mandatul de arestare emis în Bucureşti

13 Jun 2016 1064

UPDATE. Un nou de mandat de arestare. Nicuşor Constantinescu, amendat şi de Luisa Dragomir, din Tribunalul Bucureşti

04 Jun 2016 1645

Totul se decide azi Nicuşor Constantinescu, denunţat de Marian Turbatu! Şeful CJC ar putea fi arestat şi în acest dosar (rechizitorii + transcript)

03 Jun 2016 2438

Înalta Curte a amânat pentru 28 iunie cererea lui Nicuşor Constantinescu de punere în libertate

31 May 2016 1435

Zi decisivă pentru Nicuşor Constantinescu, şeful CJC (rechizitorii)

31 May 2016 1566

Pastilă amară pentru DNA Judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu au fost achitate!

26 May 2016 1625

Nicuşor Constantinescu, săgeţi către judecătorii care l-au arestat, Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase (rechizitorii)

23 May 2016 3737

Oficial de la DNA Propunere arestare Nicușor Daniel Constantinescu. Ar fi sărbătorit 25 de ani de la absolvirea facultății

19 May 2016 2511

UPDATE 6 Jandarmii la casa lui Nicuşor Constantinescu! DNA cere arestarea şefului CJC (galerie foto + video)

19 May 2016 5771

Geanina Terceanu, arestată de Raluca Moroşanu. I-a dat o veste proastă lui Nicuşor Constantinescu (documente)

24 Nov 2015 3251

Judecătorul Dumitru Mirancea a respins cererea DNA de arestare a lui Nicuşor Constantinescu! (rechizitoriu)

07 Nov 2015 1572

Judecătorul Dumitru Mirancea a respins cererea de arestare a lui Nicuşor Constantinescu

06 Nov 2015 1064

UPDATE - Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, nu se întoarce în arest, aşa cum a cerut DNA (rechizitoriu)

06 Nov 2015 1330

Oprescu, pus în libertate de judecătoarea care a respins arestarea lui Nicuşor Constantinescu

30 Oct 2015 1362

Procurorii DNA contestă decizia judecătorului care a respins cerea de arestare a lui Nicusor Constantinescu

26 Oct 2015 1020

O nouă cerere de arestare a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

25 Oct 2015 1367

Nemulţumit că a fost legitimat Şeful CJC, atac la judecătorii Iulia Suciu şi Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

22 Oct 2015 2662

A respins cererea de arestare a şefului CJC Un judecător din Constanţa, promovat la Curtea de Apel Ploieşti (documente + rechizitoriu)

24 Jun 2015 1712

Strutinsky şi Constantinescu, în faţa Tribunalului Constanţa, în aceeaşi zi (rechizitorii + referat arestare Mazăre)

10 Apr 2015 1763

UPDATE 1. Preşedintele suspendat al CJC a ajuns la Palat Judecătoarea Valentina Boboc decide azi libertatea lui Nicuşor Constantinescu

20 Mar 2015 1094

Şeful CJC, arestat de două ori la domiciliu Directorul SRI, Florian Coldea, punctul comun dintre Nicuşor Constantinescu şi Elena Udrea (rechizitoriu)

27 Feb 2015 1855

Nu are voie să vorbească în presă ori pe Facebook despre dosar Nicuşor Constantinescu, al doilea mandat de arestare preventivă la domiciliu

26 Feb 2015 1802

Nicuşor Constantinescu, un preşedinte de consiliu judeţean acuzat de peste 50 de infracţiuni (rechizitorii+galerie foto)

26 Feb 2015 2962

UPDATE 1 Nicuşor Constantinescu a fost adus la Tribunalul Constanţa

25 Feb 2015 1402

Surse judiciare Procurorii anticorupţie cer o nouă arestare preventivă pentru Nicuşor Constantinescu

24 Feb 2015 1150

Libertatea lui Nicuşor Constantinescu, decisă mâine de judecătoarea Valentina Boboc

23 Feb 2015 1230

Iată cine este judecătorul care decide libertatea lui Nicuşor Constantinescu

20 Feb 2015 1149

UPDATE 4. Nicuşor Constantinescu, arestat pentru 30 de zile. Şeful CJC urmează să fie din nou suspendat din funcţie (galerie foto)

20 Feb 2015 2408

Nicuşor Constantinescu a fost încătuşat de Bodean. Totul despre firmele controlate ieri de DNA (galerie foto+document)

20 Feb 2015 5746

Nicuşor Constantinescu va fi dus mâine la Tribunalul Constanţa cu propunere de arestare

19 Feb 2015 880

Judecătorul care a respins arestarea lui Nicuşor Constantinescu îşi cere banii la Tribunalul Constanţa

24 Jan 2015 3302

Ordinul de suspendare emis de prefect, lovit de nulitate Nicuşor Constantinescu, repus în funcţia de preşedinte al CJC

09 Dec 2014 1448

Avem, din nou, preşedinte la CJ Constanţa Ordinul prefectului de suspendare din funcţie a lui Nicuşor Constantinescu nu mai este valabil

08 Dec 2014 2625

Liber pe 2 decembrie? Zi decisivă pentru preşedintele suspendat al CJC (rechizitorii)

27 Nov 2014 3043

EXCLUSIVITATE-UPDATEJudecătorii au anulat primul mandat de arestare preventivă emis pentru Nicuşor Constantinescu (Iată decizia finală)

26 Nov 2014 1952

Curtea de Apel Bucureşti decide primul mandat de arestare Nicuşor Constantinescu, un nou termen la Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

26 Nov 2014 1449

Tribunalul Constanţa începe, miercuri, judecata lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

22 Nov 2014 930

Judecătoarea Luminiţa Cristiu Ninu a amânat dosarul. Nicuşor Constantinescu, în aşteptare

21 Nov 2014 1200

Judecătoarea Luminiţa Cristiu Ninu ar putea anula, azi, primul mandat de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii+documente)

21 Nov 2014 2405

Mediafax.ro - Motivare Nicuşor Constantinescu a sfidat organele judiciare şi a încălcat obligaţiile legale

20 Nov 2014 1633

Judecătorii deschid azi cel de-al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii+document)

19 Nov 2014 2201

Mandatele de arestare emise pe numele lui Nicuşor Constantinescu au fost confirmate de Curtea Supremă şi de Curtea de Apel Constanţa

15 Nov 2014 901

Magistraţii Curţii Supreme şi cei ai Curţii de Apel Constanţa au decis Nicuşor Constantinescu rămâne după gratii

14 Nov 2014 1599

Termen la Înalta Curte şi la Curtea de Apel Constanţa Nicuşor Constantinescu află, astăzi, dacă i se menţine arestul preventiv (galerie foto + video)

14 Nov 2014 1242

Ce a declarat Nicuşor Constantinescu în sala de judecată

13 Nov 2014 881

Cristinel Dragomir, la ieşire din sala de judecată "Nicuşor Constantinescu e foarte obosit şi foarte dezamăgit"

13 Nov 2014 1285

UPDATE. Decizia a fost amânată pentru mâine Ce declaraţii a făcut Nicuşor Constantinescu, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Constanţa (video+rechizitorii)

13 Nov 2014 2515

Contestația lui Nicuşor Constantinescu, înregistrată la Curtea de Apel Constanța

12 Nov 2014 1475

Nicuşor Constantinescu, din nou în faţa judecătorilor (rechizitorii)

11 Nov 2014 1044