Banca Transilvania, amendată cu 100.000 de euro pentru nerespectarea protecției datelor cu caracter personal

foto: unsplash/ JESHOOTS.COM

Curtea de Apel Cluj a confirmat, prin Hotărârea civilă nr. 9 din 13.04.2022, definitivă, amenda în cuantum de 100.000 de euro aplicată de Băncii Transilvania de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea art. 32 alin. (1) și (2) coroborat cu art. 5 alin. (1) lit. f) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.
 

„Faptele constatate prin procesul verbal de contravenție și necontestate atestă divulgarea intenționată, în mod neautorizat, de către persoanele aflate sub autoritatea Băncii, a unui [set] însemnat de date cu caracter personal (unele din categoria datelor extrem de sensibile) către un număr foarte mare de persoane.

Dezinvoltura cu care angajații reclamantei au acționat, transmițând de la unul la altul datele cu caracter personal ale clientului băncii și ulterior, unor terțe persoane, prin intermediul aplicației Whatsapp, atestă nu doar necunoașterea procedurilor de lucru privind prelucrarea datelor cu caracter pesonal cât mai ales (și mai grav) inabilitatea acestora de a identifica și califica datele la care au acces ca find date cu caracter personal, ceea ce denotă o lipsă acută de instruire efectivă.

Așadar, deși reclamanta a depus la dosar, în copie, extrase din diverse proceduri interne aceasta nu a dovedit, pe de o parte, instruirea efectivă a celor trei angajați care au produs incidentul de securitate, iar pe de altă parte, că a aplicat mecanismele de control și evaluare elaborate pentru a se asigura că angajații săi și-au însușit menționatele reglementări interne”, se arată în documentul ANSPDCP. 


În ce privește consecințele încălcării, Tribunalul Cluj a reținut că „acestea au fost corect calificate de către pârâtă ca find grave prin raportare la cantitatea datelor cu caracter personal diseminate de angajații Băncii, natura sensibilă a acestora, modalitatea de diseminare (prin internet, mailul cuprinzand datele clientului Băncii circulând intens în spatiul public, informații sintetice find preluate inclusiv de bloguri, canale TV și site-uri de știri), numărul extrem de mare al persoanelor care au dobandit acces la datele clientului Băncii pentru o perioadă de timp imposibil de determinat, urmare a transmiterii informațiilor prin mijloacele cele mai diverse, toate aceste aspecte fiind în măsură să confere o imagine corectă cu privire la amploarea și gravitatea consecințelor incidentului de securitate.

Reclamanta a recunoscut, raportat la modalitatea de transmitere a datelor cu caracter personal, că măsurile întreprinse pentru limitarea consecintelor breșei de securitate nu au fost „fezabile", amploarea diseminării acestora în spatiul public fiind în mod evident scăpată de sub control. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbări în conducerea Agenţiei Medgidia a Băncii Transilvania. Cine este noul conducător

14 Jun 2022 693

Decizie importantă a acționarilor Garden Shop Services, compania care l-a trimis pe primarul Chițac în vizorul DNA

04 Jun 2022 948

CT BUS O nouă posibilitate de a achita biletele pentru transport în comun în Constanța

31 May 2022 763

Se înființează agenţia „Constanţa City Park Mall“ a Băncii Transilvania

22 May 2022 712

Gladiatorii din Tomis „Un sezon în care am produs surprize plăcute în Liga Națională, iar lumea a revenit la sală, fără restricții“ (GALERIE FOTO)

02 May 2022 1169

Cei care au conturi deschise la Banca Transilvania nu pot utiliza cardurile. Sistemul a picat complet în această seară

29 Apr 2022 1276

Baschet Campionatele Naționale indoor 3X3, seniori și Under-23, ediția 2022, se vor disputa la Constanța

29 Apr 2022 1238

Împrumut bancar pentru firma Opal SA, al cărei acționar este Anca Pavel-Nedea. Ce sumă va fi contractată

21 Apr 2022 879

Declarații de avere! Ce bunuri deține Camelia Micu, consilier superior în ARBDD Tulcea (DOCUMENTE)

22 Jan 2022 1218

Andrei Oprean, cel mai bun jucător al BC Athletic Neptun Constanţa în meciul cu liderul clasamentului (GALERIE FOTO)

17 Jan 2022 1515

Baschet Athletic Neptun Constanţa, eşec în disputa cu liderul Ligii Naţionale (GALERIE FOTO)

14 Jan 2022 1490

BC Athletic Neptun primește la Constanța vizita liderului neînvins al Ligii Naționale. „Publicul nostru merită o asemenea partidă“

14 Jan 2022 1425

O cunoscută firmă din „epoca Mazăre” și-a schimbat numele. Colac peste pupăză, este și executată silit de bancă

28 Oct 2021 2684

Ședință AGA la OMNIA EUROPE S.A. Ce decizii au fost luate

27 Jul 2021 1041

Conducătorul unei agenții a Băncii Transilvania din Constanța, revocat din funcție

13 May 2021 1897