Câţi bani au „făcut“ procurorii DIICOT Constanţa şi ce droguri noi ne ameninţă



Nu mai puţin de 20.000 de euro şi peste 300.000 de lei. Acestea sunt sumele cu care procurorii „anti-tero“ dobrogeni se pot „lăuda“ la centru, banii provenind din măsurile asigurătorii dispuse în dosarele instrumentate. Totodată, cifrele oficiale mai arată faptul că alte 51 de bunuri mobile şi imobile au fost confiscate de anchetatori, acestea nefiind încă evaluate. Pe de altă parte, anchetatorii de la malul mării atrag atenţia asupra riscului pe care Portul Constanţa îl presupune pe piaţa traficanţilor de narcotice, dat fiind că pe aici pleacă drogurile şi spre restul Europei, nu numai în România, gramul de cocaină fiind de aproximativ 100 de euro la noi, iar cel de heroină, circa 50 de euro. Foarte interesant, nu este de trecut cu vederea nici faptul că un nou drog pare să îşi facă loc, încet-încet, în lumea consumatorilor de stupefiante.
 
Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu stau pe gânduri când vine vorba de măsurile de siguranţă luate de stat pentru recuperarea prejudiciilor stabilite în diferite cauze. Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul acestei structuri „s-au dispus măsuri asigurătorii (…) în sumă totală de 316.350 de lei şi 20.125 de euro“.
 
Dat fiind că DIICOT Constanţa are în subordine şi biroul de la Tulcea, este de menţionat că, din sumele respective, 156.849 de lei şi respectiv 19.625 de euro au fost confiscate la Constanţa, iar restul - 159.501 lei şi 500 de euro, la nivelul Biroului Teritorial Tulcea. În ceea ce priveşte cele 51 de bunuri încă neevaluate, informaţiile date publicităţii arată faptul că este vorba despre nu mai puţin de 27 de imobile, dintre care nouă apartamente şi case de locuit şi 18 terenuri, şi 24 de autoturisme.

Portul Constanţa, „ţinta“ traficanţilor

În ceea ce priveşte traficul efectiv de narcotice, cu precădere heroină şi cocaină, porturile româneşti de la Marea Neagră sunt considerate zone de risc pe hărţile anchetatorilor. Dintre ele, Portul Constanţa este principalul favorit al traficanţilor. Deschiderile pe care România le are la Marea Neagră, au concluzionat procurorii DIICOT, „constituie şi în prezent o alternativă considerată de traficanţi ca fiind viabilă pentru introducerea drogurilor în spaţiul Uniunii Europene“. Pe de altă parte, conform informaţiilor primite de la procurori, se pare că nu ar trebui să ne culcăm pe o ureche la gândul că drogurile tranzitate prin porturile noastre iau strict calea Occidentului, căci realitatea este departe de a fi aşa. Multe dintre ele ajung pe piaţa internă, unde posibilul profit obţinut din vânzarea lor îi încurajează pe traficanţi să îşi aşeze „taberele“ mai ales în Bucureşti, dar şi în zonele celor mai importante centre universitare din fiecare oraş. Procurorii arată că sumele obţinute de traficanţi pentru un gram de cocaină sunt de circa 100 de euro, iar pentru unul de heroină, de aproximativ 50 de euro.

„Drogul-vedetă“ adus din Etiopia

Nu în ultimul rând, se pare că traficanţii de droguri încearcă marea cu degetul şi intenţionează să „cultive“ gustul consumatorilor inclusiv pentru un nou produs stupefiant, adus din Etiopia, khat-ul. „Potrivit modului de operare rezultat din anchetele desfăşurate în dosarele instrumentate la nivelul serviciului, khat-ul a provenit din Etiopia şi a fost expediat prin colet poştal pe ruta Grecia - România, pe numele unor destinatari, persoane fizice“, au arătat procurorii.
 
În acest context, este de precizat că, în urmă cu un an, procurorii DIICOT Constanţa au interceptat un transport de 50 kg de khat, destinaţia finală fiind Italia şi Marea Britanie. Pe piaţa de profil, un plic de 25 de grame de khat poate ajunge şi la 30 de lire sterline, efectul acestuia putând să ţină până la trei ore. Momentan, însă, se pare că primele cantităţi introduse la noi în ţară ar fi fost destinate exclusiv exportului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT a făcut mai multe rețineri! Droguri în zona Centrului Vechi din București. Oficial de la procurori

02 May 2024 476

Parchetul Tribunalului Constanța pune la bătaie patru posturi de execuție pentru promovarea procurorilor (DOCUMENT)

29 Apr 2024 528

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 558

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 610

Dosarul Mineriadei Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare – a refuzat să dea declarații

26 Apr 2024 519

Știri justiție Constanța Doi procurori de la Parchetul Judecătoriei Constanța, delegați la PJ Hârșova

26 Apr 2024 495

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 618

Caz șocant în București „Maestru spiritual” și instructor de yoga, acuzat de trafic de persoane și viol

25 Apr 2024 534

Emanuel Sergiu Codruț Popescu, delegat șeful Parchetului Judecătoriei Măcin pentru încă șase luni

24 Apr 2024 338

Angela Bianca Ispas, șef în Parchetul Tribunalului Tulcea încă două luni

24 Apr 2024 397

Justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, schimb de robe!

24 Apr 2024 540

Oficial, cu unanimitatea CSM Andra Georgiana Vasile, fostul adjunct al Parchetului Tribunalului Constanța, delegată procuror șef în DIICOT Constanța!

23 Apr 2024 520

Oana Andreea Schmidt Hăineală a fost delegată șef în DIICOT, pe combaterea traficului transfrontalier de droguri

23 Apr 2024 441

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 764

Andra Georgiana Vasile, fost adjunct al Parchetului Tribunalului Constanța, pe cale să devină șeful Biroului de combatere a traficului de droguri din DIICOT

22 Apr 2024 722