Diversiune la RAJA

Sindicatul galben sfideaza legile bunului simt

Pentru a opri miscarea sindicala indreptata impotriva conducerii RAJA si mai ales impotriva liderului contestat al sindicatului, Traian Dragomir, regia le-a promis recent protestatarilor ca le va mari salariile cu 20% * Masura este contrara contractului colectiv de munca, deoarece acesta prevede o limita de cinci procente pentru cresterile salariale * Sub sloganul ceausist al sutei de lei in plus la salariu, sindicatul galben s-a destramat spontan, spre satisfactia lui Felix Stroe #

Scandalul provocat in urma cu o saptamana de angajatii Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta scoate la iveala, pe zi ce trece, tot mai multe nereguli si ilegalitati produse la nivelul intregii regii.Ultimele manevre subversiv-manipulative, probabil, la initiativa directorului general Felix Stroe, au demonstrat, inca o data, geniul malefic al acestuia in ceea ce priveste abordarea problemei referitoare la deturnarile miscarilor de grup cu caracter social. Cu doar doua vorbe aruncate in vant, vorbe cu caracter puternic de inhibare psihica, miscarea sindicala spontana de la RAJA a fost anihilata. Mesagerii conducerii RAJA in povestea revoltei sindicale au fost, contrar normelor de bun simt si chiar legale, nimeni altcineva decat liderii sindicali ai RAJA. Precum am mai spus, Traian Dragomir este, chipurile, reprezentantul membrilor de sindicat ai regiei. Asta doar pe hartie si in calitate oficiala. Dar, din nefericire, acest sindicalist veleitar care pare a fi lipit cu Super-Glue de fotoliul de lider nu mai reprezinta interesul angajatilor RAJA de foarte multa vreme. Dovada este chiar una din principalele revendicari ale protestatarilor, si anume demiterea lui Dragomir din functia de lider de sindicat, cerinta care nu a fost, din pacate, indeplinita. Pentru Dragomir, demisia sa din functia de lider de sindicat este o chestie de neconceput, dezlipirea lui de sefii RAJA devenind peste noapte unul din cele mai crunte cosmaruri. O buna parte din familia lui Dragomir este angajata in RAJA in diferite functii, probabil ca datoria fata de cei care au aranjat aceste angajari fiind destul de consistenta, si pentru care tradarea celor pe care-i reprezinta conteaza prea putin.

Si Ceausescu a promis100 de lei marire

Cu mare tam-tam, platind din greu pentru o imagine efemera a marinimiei, managerii RAJA au incercat, si se pare ca au si reusit, anihilarea miscarii sindicale paralele. Prin vorbe mestesugite, s-a reusit inocularea in constientul masei de protestatari a mesajului terminator - "Marirea salariului". Si cu asta basta, miscarea sindicala s-a dizolvat. Intr-un cadru specific intalnirilor membrilor de partid PCR, liderul de sindicat Traian Dragomir a organizat, vinerea trecuta, o sedinta de sindicat, prima dupa multi ani de zile. In mod legal, aceste intalniri trebuia organizate in fiecare an. Impreuna cu alti sase reprezentanti sindicali ai anumitor sectii RAJA, sustinatori verosi ai lui Dragomir, a fost proclamata "Marea marire de salariu". In consecinta, RAJA va mari cu douazeci la suta salariile angajatilor, acesta fiind, dintr-un anumit punct de vedere, pretul pastrarii lui Dragomir in functia de lider de sindicat. Tot cei 20% reprezinta pretul cu care miscarea paralela sindicala de protest a fost inabusita. Aceasta manevra a mai avut rolul de a zadarnici multe din initiativele acestui sindicat paralel care nu-l mai doreste pe Dragomir, dar, din pacate, anumite chestiuni chiar nu pot fi sterse cu buretele. Pentru a arunca in sfera ilegalitatii miscarea sindicala spontana din 14 ianuarie, s-a incercat pacalirea membrilor de sindicat. Nu se stie inca incadrarea in normele legale a acestei mariri de 20% a salariului, din moment ce conform Contractului Colectiv de Munca cresterile salariale pot fi de 5%, sub rata inflatiei, rata care in 2004 a fost de 7%, iar in 2005 este preconizata la 9%. In acelasi timp, degeaba afirma sindicalistii lui Dragomir ca si-au facut treaba de vreme ce, timp de trei ani de zile, nu a fost organizata nici o intalnire cu membri de sindicat, nici macar pentru prelucrarea Contractului Colectiv de Munca. Nici un membru de sindicat nu a fost instiintat oficial de aceste intalniri, statutar fiind ca orice fel de adunare generala ordinara a sindicatului sa fi avut in ceea ce priveste prezenta nu mai putin de 2/3 din numarul membrilor.

Membrii merg prostiti

Imediat dupa deranjul din 14 ianuarie, statutul sindicatului RAJA a suferit modificarii consistente. Toate aceste modificari nu fac decat sa acorde puteri nelimitate actualilor lideri sindicali, precum si sa ingreuneze procedurile de schimbare a acestora din prezentele functii. Asadar, acestia si-au creat singuri posibilitatea de a guverna in cardasie cu patronatul pana la iesirea la pensie si fara sa fie deranjati de nimeni. Aceste modificari au fost facute, la fel, fara a informa "prostimea", adica membri ordinari de sindicat. Printre modificarile statutului se specifica faptul ca "liderul de sindicat este ales de consiliul sindicatului..." in continuare acelasi consiliu va alege ocupantii celorlalte functii de conducere, adica viceliderul, secretarul, membrii consiliului etc. In concluzie, si-au creat posibilitatea de a se alege singuri intre ei, restul membrilor neavand nici o importanta.Din pacate, pentru slugile sindicale RAJA, exista si incompatibilitati flagrante in ceea ce au intreprins. Sindicatul RAJA este afiliat la doua mari confederatii sindicale, respectiv CARTEL ALFA, al lui Bogdan Hossu, si la CNSLR Fratia, al localului Marian Foca. Conform declaratiilor membrilor de sindicat RAJA, aceste afilieri sunt platite "la patrat" din banii angajatilor, fara ca acestia sa fi fost consultati de acest lucru, fara sa fie intrebati daca sunt de acord cu astfel de cardasii sindicale. Surse din cadrul CARTEL ALFA afirma ca Traian Dragomir are functii in conducerea ambelor confederatii, atat la CARTEL, cat si la CNSLR Fratia, fapt care nu se incadreaza in limitele normalitatii. De drept, acesta putea ocupa functie doar intr-o singura coalitie sindicala. Chiar si asa, cu functiile sale, Dragomir nu a reprezentat interesul nici unui membru ordinar de sindicat, totul rezolvandu-se asa cum am vazut si s-a si demonstrat, doar prin explozia nemultumirii angajatilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2753

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3243

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3437

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3469

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3815

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6217

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2684

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5250

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 3011

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3044

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3040

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2700

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2797

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2780

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2783