Fost politist, condamnat la inchisoare pentru rambursari ilegale de TVA

poli_des_spate.jpgPedepse majorate, schimbarea încadrărilor juridice ale infracţiunilor, dar şi revocarea interdicţiei de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Aceasta a fost hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în cazul fostului poliţist Tedi Nătăvală.

Instanţa de apel a respins apelul lui Gheorghe Nicuţ Tănăsescu, dar le-a admis pe cele formulate de procurori, de Tedi Nătăvală, Doru Constantin Codreanu şi Marian Manta. Judecătorii au desfiinţat în parte sentinţa apelată, iar în urma rejudecării i-au condamnat pe Manta şi pe Nicuţ la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, fixând un termen de încercare de trei ani şi opt luni. Totodată, judecătorii au revocat măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru Ştefan Brânză, singurul achitat din dosar, dar au menţinut interdicţia de a părăsi localitatea dispusă în cazul lui Nătăvală, Codreanu, Nicuţ şi Manta. Nu în ultimul rând, Nicuţ, Manta, Nătăvală şi Codreanu au fost obligaţi la plata sumei de 33.927.350 de lei vechi cu titlul de despăgubiri civile, către stat. Pentru a pronunţa această hotărâre, judecătorii au schimbat încadrarea juridică din neglijenţă în serviciu, în abuz în serviciu. În ceea ce-i priveşte pe Codreanu şi pe Nătăvală, aceştia au rămas cu pedepsele pronunţate de prima instanţă. Concret, în 2007, Tribunalul l-a achitat pe Ştefan Brânză de acuzaţiile aduse. Acesta era judecat alături de Marian Manta şi de Gheorghe Nicuţ Tănăsescu, toţi angajaţi ai Direcţiei de Control Fiscal Constanţa, pentru că ar fi aprobat nejustificat, în favoarea fostului poliţist Tedi Nătăvală şi a prietenului acestuia, Dorin Codreanu, rambursări de TVA de circa 34 de miliarde de lei vechi.

Ancheta a demarat după ce ofiţerii din cadrul Serviciului Poliţiei Economico-Financiare au solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice să efectueze verificări la SC „Elada Service" SRL Constanţa, administrată de Tedi Nătăvală. Poliţiştii suspectau că, în perioada septembrie - octombrie 2002, firma a beneficiat de o rambursare de TVA de peste 34 de miliarde de lei. Ulterior, s-a constatat că nu a existat nicio operaţiune de export, documentele pentru rambursarea TVA fiind întocmite în fals. La Tribunal, Manta şi Tănăsescu au fost condamnaţi la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, Codreanu a primit cinci ani şi patru luni de detenţie, iar Nătăvală a fost condamnat la cinci ani. În urma judecării apelurilor, Curtea de Apel a decis menţinerea pedepselor primite de Nătăvală şi Codreanu şi majorarea celor primite de Manta şi Tănăsescu. Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

www

20 Mar, 2010 10:35

Tedi Natavala a fost ofiter de contrainformatii...nu politist...La parnaie cu el pe viata si cu altii ca el ( contrainformatii...) Stima pentru politisti !!!

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Ședință ordinară a Consiliului Local Municipal Constanța! Mai multe proiecte, pe ordinea de zi (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 443

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 487

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 426

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 317

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 345

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 711

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 452

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 406

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 388

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 472

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 464

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 514

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 510

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 713

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 359