Înalta Curte dă verdictul azi în dosarul „Bani pentru şefi din CJC”

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au ajuns la finalul judecăţii în cauza intitulată generic „Bani pentru şefi din CJC”? Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimis, iniţial, pe rolul Tribunalul Constanţa. În acest proces au fost deferiţi justiţiei Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Realini Lupşa (cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor) şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Casei Româno - Chineze, deputat USL (Colegiul 2 Craiova). Conform portalului instanţelor de judecată, azi, Completul Fond 2 AP al Curţii Supreme de Justiţie este aşteptat să se pronunţe în acest dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2011, „inculpaţii Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 RON, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa”. Banii ar fi fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să le determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei, după cum susţin şi anchetatorii. În acest dosar, denunţătorul este, potrivit unor surse, Radu Birea, de 36 de ani, din Drăgăneşti - Olt, fiul bulibaşei din Drăgăneşti, presupus văr al lui Sandu Anghel, cunoscut ca şi Bercea Mondial. De altfel, Birea a fost judecat şi condamnat, tot la Constanţa, într-o altă cauză penală. După cum arătam şi mai sus, dosarul „Bani pentru şefi din CJC” a fost trimis, iniţial, la Tribunalul Constanţa, cauza primind numărul unic 3092/118/2012. În şedinţa din 24 ianuarie, Tribunalul Constanţa a respins cererile formulate de procurorii DNA Constanţa de disjungere a cauzei privind judecata infracţiunilor reţinute în sarcina lui Nicolae Vasilescu şi a lui Realini Lupşa. În cadrul aceleiaşi şedinţe, magistraţii şi-au declinat competenţa de judecată a cauzei privindu-i pe inculpaţii Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu, în dosarul penal nr. 3092/118/2012 al Tribunalului Constanţa, în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală. Înalta Curte a avut în atenţie acest dosar de patru ori, inclusiv termenul de azi. Contactat telefonic, Realini Lupşa ne-a declarat că nu ştie asupra cărui aspect al cauzei s-ar putea pronunţa Curtea Supremă.

Spre aducere aminte

Contactat telefonic, în martie 2012, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi-a dat cuvântul de onoare că nu-l cunoaşte pe bucureşteanul Mija şi că a auzit de acest dosar din presă. „De doi ani de zile, domnii de la DNA îmi ascultă telefoanele şi mie şi vicepreşedintelui Darie (n.r. Cristian Darie), de când s-a făcut denunţul. Noi nu-i cunoaştem pe aceştia. Nu ştim cine sunt. Nu i-am văzut în viaţa noastră (...) DNA, ca să nu rămână cu buza umflată, l-a luat pe acest Mija, care a recunoscut că nu ne cunoaşte nici pe mine, nici pe nimeni de la Consiliul Judeţean”, a conchis şeful CJC.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Aveți încredere în Poliția Constanța? Iată cum au votat respondenții

01 Oct 2023 679

UPDATE Ședință ordinară a Consiliului Local al Municipiului Constanța. Ce proiecte se discută

28 Sep 2023 609

Consiliul local al municipiului Constanţa convocat în ședință. Ordinea de zi, suplimentată

27 Sep 2023 519

Știri Constanța azi Eveniment inedit în Eforie Sud! O vulpe a fost văzută pe plajă (FOTO+VIDEO)

26 Sep 2023 795

Consilierii locali municipali , chemați să aprobe activitatea de administrare a CT BUS SA pentru semestrul I din 2023 (DOCUMENT)

26 Sep 2023 418

Ședință CLM. Cum se prezintă situația financiară a Termoficare Constanța SRL pentru semestrul I al anului 2023 (DOCUMENT)

26 Sep 2023 550

Top 5 Greșeli când Pariem pe Fotbal

26 Sep 2023 416

Cum alegi corect casa de pariuri?

26 Sep 2023 417

Ce vrăji mai face administrația Chițac? Fundația Gaudeamus funcționează într-un sediu cu contract expirat! Imobilul va fi preluat de Primăria Constanța și probabil scos la licitație (DOCUMENTE)

25 Sep 2023 1927

Cât costă biletele de intrare la meciul Farul Constanța - Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

25 Sep 2023 1646

Înmatricularea sau radierea unui autovehicul online, avizată pozitiv în Comisia de Transport și Infrastructură din cadrul Camerei Deputaților

22 Sep 2023 553

Ședință a Consiliului Local al Municipiului Constanța! Primarul Chițac propune prelungirea PUG-ului până în 2026. Vezi ce se mai află pe ordinea de zi (DOCUMENTE)

22 Sep 2023 751

Universitatea Ovidius din Constanța Conferință internațională despre tendințele inovatoare în predarea limbajelor de specialitate în contextul actual

21 Sep 2023 567

Atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon) în care este folosit numele BNR

20 Sep 2023 426

Ședință extraordinară la Consliul Local Constanța. Un proiect a trecut în unanimitate

19 Sep 2023 488