LIVE Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezenți la Baza Militară Mihail Kogălniceanu- „Este important să avem un flanc estic puternic“ (GALERIE FOTO+VIDEO)


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează vineri, 11 februarie, o vizită în România la invitatia președintelui Klaus Iohannis. 



Acesta este prezent alături de șeful statului într-o vizită la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, în această dimineață au ajuns cei 1.000 de soldați americani detașați de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina.





În jurul orei 10.40, președintele Klaus Iohannis a ajuns la Mihail Kogălniceanu, iar la ora 11.00, au ajuns și reprezentanții NATO. 

Alături de Jens Stoltenberg a venit în România și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.  







La ora 11:00, președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu împreună cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Administrația prezidențială informează că cei doi oficiali vor avea discuții tête-à-tête. 



Ulterior, la ora 11:20, vor avea convorbiri oficiale, urmând ca la ora 11:45 să se întâlnească cu militarii dislocați în bază. 




La ora 12:15 este programată o conferință de presă comună a președintelui Iohannis cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

Jens anunță ca NATO e în acțiune. America de nord și Europa sunt umăr la umăr. NATO stă împreună pentru a preveni agresiunea și a menține pacea.

Suntem pregătiți pentru o rezolvare politica. Suntem pregătiți pentru orice, spune Jens Stoltenberg.  


La finalul intervenției sale, Jens salută militarii. 


Președintele Klaus Iohannis, de la baza militară Mihail Kogălniceanu, a declarat că pune accent pe unitate și pe parteneriatul cu NATO.


"România este angajată în continuarea acordării 2 % din PIB pentru dotarea cu tehnică militară". 

"Ne bucurăm ca ați reușit astăzi iîmpreuna cu echipa să veniți aici. Aveți cuvântul."



În continuarea evenimentului, ia cuvântul Jens.
 

"Herr Klaus, vă multumesc pentru primirea călduroasă. Este o plăcere pentru revenirea în România. Cât și pentru buna cooperare din ultimii ani. Inclsuvi pentru susținerea acestei baze militare. Militari din Germania și Italia sunt prezenți aici pentru apărare.


1.000 de militari US sunt pe drum spre baza aceasta. Este o desfășurare de forta fantastică pentru baza NATO. Aliații sustin menținerea presiunii NATO. Săptămâna viitoare reprezentanții NATO se vor întâlni pentru întărirea flancurilor"


 "NATO este o alianță defensivă. Noi menținem pacea. Trebuie să ne asigurăm că nu sunt neînțelegeri sau greșeli pentru apărarea României sau a altor state NATO. Marea Neagră este o verigă importantă pentru NATO.  Securitatea în această regiune este foarte importantă pentru NATO. 

 Suntem deschiși la dialog și dorim soluție politică. Nu vor fi clase sueprioare sau inferioare NATO.  Sunt doar aliați NATO, uniți.  Este important când trăim momente cruciale pentru securitatea din Europa. 



 Jens a mai precizat că numarul de militari rusi risca, iar timpul limita pentru reducerea lor scade.

 

Ceea ce știm, că constructia militară continuă, și mulți ofițeri ruși apartinând serviciilor de informatie sunt deja în Kiev. , a mai precizat Jens. 

Iohannis a precizat că este important  să avem un flanc estic puternic. 

 

Faptul că avem atâția bărbați și femei la baza de la Mihail Kogălniceanu este foarte important pentru România și pentru toată alianța. Este important să avem un flanc estic puternic. Este nevoie de întărirea flancului în concordanță cu evoluția din zona Mării Negre. 



Președintele Iohannis a mai transmis și că România nu doar primește securitate, acum și oferă stabilitate și securitate

 

Ai menționat rolul României si apreciez asta. România a trecut printr-o schimbare semnificativă cu poziția în Alianță,  și cum ne comportam în NATO, și cum ne dorim evoluția in alianță. Când am intrat în NATO nu aveam o situație economică bună sau o înarmare bună. De când am preluat mandatul,  am adunat partidele politice și am cerut alocarea de PIB pentru creșterea nivelului de securitate.

România nu doar primește securitate, acum și oferă stabilitate și securitate. România este un aliat important și joacă un rol important în zona asta a Europei. Rolul României va crește în anii următori.


Ioahnnis a vorbit și despre importanța infrastructurii. 
 

Infrastructura este vitală, este critică, dacă vrem să avem o secruitate regională bine pusă la punct. Avem nevoie de infrastructură pentru a mișca usor personal dintr-o parte în alta. Avem un plan foarte important pentru dezvoltarea infrastructurii prin PNDR, cât si prin bugetul național. La toate acestea, lucrează Guvernul. 



Jens a spus că Rusia este agresivă și continuă să destabilizeze estul Ucrainei. 


 

Rusia este agresivă și continuă să destabilizeze estul Ucrainei. Nu avem dubii că agresoarea este Rusia. Trebuie să oferim suport Ucrainei, dar nu putem să greșim să apărăm aliații. România este foarte bine apărată. Niciun român nu trebuie sâ se teamâ.


Nu dorim sâ atacăm pe nimeni! Dacâ vorbim de instalatâția de la Deveselu este instalație pur defensivă.  Nu putem ataca pe nimeni.  Nu avem ce să ascundem. România este o țară sigură!, a mai spus Jens. 



Detaşamentul american care va staţiona în ţara noastră va purta denumirea Task Force Cougar şi va fi constituit, în principal, din militari ai Batalionului 2 - Regimentul 2 Cavalerie, care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker.



În cadrul trupelor trimise în România se regăsesc militari specializați în artilerie, geniu și structuri de sprijin.


Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul unei vizite la Brigada Multinațională Sud-Vest, de la Craiova, a declarat că evoluțiile actuale de securitate din „vecinătatea noastră directă” dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței.


  




Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Din Coreea de Sud, la Constanța. Klaus Iohannis a aterizat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

25 Apr 2024 642

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 186

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după decizia Coaliției de retrage sprijinul pentru candidatul comun pentru Primăria Capitalei (VIDEO)

23 Apr 2024 428

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 258

Klaus Iohannis, mesaj de Pesah „În această perioadă dificilă, este nevoie de înţelepciune şi curaj în faţa violenţei şi a urii“

22 Apr 2024 521

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de legea care prevede închiderea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu sub 15.000 de locuitori?

21 Apr 2024 865

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 483

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11397

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 457

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 443

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 441

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 547

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1307

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 427

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 447