Percheziții în București și în trei județe. Vizați, suspecți implicați în afaceri ilegale cu deșeuri

Foto: DIICOTLa data de 21.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești pun în aplicare 33 de mandate de percheziții domiciliare pe raza județelor Argeș, Ilfov,  Vrancea și a municipiului București într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reținut că, pe raza județului Argeș, a acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare).

Scopul constituirii acestui grup a fost de obținere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale.

Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori), a fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentând contribuția ce ar fi trebuit achitată de către  OIREP-uri pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.

„Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, precum și al Gărzii Naţionale de Mediu și Institutul Geologic al României.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE! S-a emis mandat de arestare Percheziții în Constanța la persoane suspectate de trafic de droguri! (VIDEO)

06 Jun 2024 645

Percheziții în municipiul București și județele Ilfov și Constanța, într-un dosar de înșelăciune

05 Jun 2024 632

Oficial DNA, percheziții la Poliția Locală Sector 1 București!

04 Jun 2024 469

Ar fi vizat și Vali Mitruş, șeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin! Mascații de la DIICOT fac zeci de percheziții! Peste 1000 de cetăţeni din Pakistan şi Bangladesh ar fi obţinut ilegal avize de muncă

04 Jun 2024 813

Percheziții la locuința sirianului Cine este cel care a încercat să se autoincedieze în fața Ambasadei Israelului din București?

03 Jun 2024 866

Garda de Coastă Percheziții în București și Constanța, într-un dosar de trafic de migranți (GALERIE FOTO)

03 Jun 2024 514

Droguri comercializate printr-o platformă de comunicare online! Cum acționau suspecții (GALERIE FOTO)

03 Jun 2024 771

Constanța Ce spun procurorii despre bărbatul care ar fi încercat să achite un avans pentru panouri fotovoltaice cu un ordin de plată falsificat - A mai fost condamnat pentru înșelăciune

31 May 2024 757

Percheziții de amploare în județul Constanța Dosare penale pentru infracțiuni privind îngroparea deșeurilor și desfășurarea de activități în perimetrele ariilor naturale protejate. Ce au descoperit polițiștii

31 May 2024 648

Știri Constanța Bărbat de 27 ani, arestat în urma perchezițiilor din cadrul acțiunii Jupiter

30 May 2024 738

Poliția Română 14 Kilograme de cocaină, în valoare de 1 milion de euro, descoperite de polițiști, în urma unei percheziții domiciliare (FOTO+VIDEO)

30 May 2024 663

IPJ Constanța Percheziții la o firmă suspectată că ar fi achitat avansul a peste o mie de panouri cu un ordin de plată falsificat (FOTO+VIDEO)

30 May 2024 1011

Percheziție la UMC! Ce spune Gabriel Raicu, rectorul Universității Maritime Constanța, despre acțiunea procurorilor. Pe cine ar viza ancheta

29 May 2024 1066

Mascații din Constanța fac percheziții în Bihor! (FOTO+VIDEO)

29 May 2024 798

Percheziții masive în țară pentru infracțiuni economico-financiare și judiciare (VIDEO)

29 May 2024 647