Percheziții în județul Constanța într-un dosar de cerșetorie și trafic de minori. Victimele, exploatate în municipiul Mangalia și stațiunile Neptun, Jupiter și Venus

Percheziții. Foto cu rol ilustrativ: ZIUA de ConstanțaLa data de 10.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru 24 de ore a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, în perioada iulie-august 2022, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și exploatarea cerșetoriei, grup ce a acționat în municipiul Mangalia și stațiunile Neptun, Jupiter și Venus.

„Astfel, în perioada menționată, membrii grupului infracțional organizat, speculând starea de vulnerabilitate a opt minori, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani și abuzând de autoritatea avută ca părinte sau persoană din anturajul apropiat, i-au transportat și controlat, succesiv, pe raza municipiului Mangalia și stațiunilor Neptun, Jupiter și Venus, în scopul exploatării prin supunerea la îndeplinirea unei munci în mod forțat (vânzarea ambulantă de suveniruri pe durata unui program îndelungat de muncă zilnic) și al obligării la practicarea cerșetoriei, beneficiind de foloase patrimoniale de pe urma acestei activități.
Unul dintre inculpați a acționat îndeosebi pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri, contabilizând sumele de bani obținute de către minorii traficați și realizând aprovizionarea cu suvenirurile pe care minorii le ofereau spre vânzare turiștilor.
În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au obținut în mod constant diverse sume de bani“ - au precizat reprezentanții DIICOT.

În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă a celor patru inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

„Activitățile judiciare au fost efectuate împreună cu B.C.C.O. Constanța și A.N.Î.T.P. - C.R. Constanța.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Acțiunea a fost sprijinită de către polițiști din cadrul B.C.C.O. Bacău și Galați, I.P.J. Constanța, jandarmi ai grupărilor de jandarmi mobile Constanța și Bacău și reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Constanța.
Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT

Potrivit IPJ Constanța, La data de 10 noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Constanța, au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară, 4 în județul Bacău și 2 în județul Constanța,  în dosarul penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei. 5 persoane au fost conduse la audieri. 

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna iulie 2022, o femeie, de 43 de ani, împreună cu alte 2 persoane (o femeie, de 27 de ani și un bărbat, de 21 de ani) ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat alte 3 persoane (o femeie, de 30 de ani și doi bărbați, de 24, respectiv 28 de ani), cu scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și exploatarea cerșetoriei, în municipiul Mangalia, cât și în stațiunile Neptun, Jupiter și Venus. 

„În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii au stabilit faptul că femeia de 43 de ani, în calitate de lider al grupării, ar fi acționat, îndeosebi, pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri ai grupului, cât și a contabilizării sumelor de bani obținute de minorii traficați, asigurând totodată suvenirurile pe care minorii le ofereau spre vânzare trecătorilor. 

În perioada iulie-august 2022, liderul grupării, alături de ceilalți membri, i-ar fi determinat pe copiii săi (6 minori, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani) să apeleze, în mod repetat, la mila publicului, pentru a cere ajutor material, sub pretextul vânzării ambulante de suveniruri, beneficiind de foloase patrimoniale de pe urma acestor activități. 

De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost identificați 8 minori, exploatați prin obligarea la practicarea cerșetoriei. Aceștia au fost predați reprezentanților D.G.A.S.P.C. Constanța. 


Ieri, 10 noiembrie, procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 2 femei, de 43, respectiv 27 de ani și 2 bărbați, de 21, respectiv 28 de ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei“ - au mai precizat reprezentanții IPJ Constanța.


Cei 4 au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie formulată propunere de arestare preventivă. 

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română. 

La activități au participat polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Bacău și Galați, ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, jandarmi ai grupărilor de jandarmi mobile Constanța și Bacău, dar și reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Femeie depistată pe Șoseaua Mangalia din Constanța în timp ce cerșea folosindu-se de un copil de un an

23 Feb 2024 871

Doi soți, suspectați că timp de opt ani au obligat o persoană cu probleme psihice și fizice să cerșească

09 Nov 2023 866

Patru minori, depistați la cerșit în zona Tomis III din municipiul Constanța. Ce măsuri au aplicat autoritățile

20 Oct 2022 1197

Femeie cu un bebeluș în brațe prinsă la cerșit în apropierea unui supermarket din Constanța

20 Jun 2022 1575

Românce deghizate în femei musulmane, prinse la cerșit în Franța. Câștigau sume impresionante

06 May 2022 1502

Pentru a cerși pe străzile din Suedia, va fi nevoie de o autorizație

05 Aug 2019 2110

Amenzi de mii de lei aplicate de polițiștii locali din Constanța în Mamaia și Satul de Vacanța. Ce nereguli au fost sancționate (galerie foto)

25 Aug 2018 1703

Constanța. Dosar penal pe numele unor femei ce se foloseau de copii pentru a cerși. În ce zonă au fost depistate suspectele

20 Jul 2018 1697

Pedepse mai mari pentru cei care folosesc copii sau persoane cu dizabilități la cerșit. Propunerea, adoptată tacit de Senat

02 May 2018 1954

Dosar penal pe numele unei femei care folosea trei copii la cerșit. Suspecta depistată într-o piață din Constanța

02 Feb 2018 1803

Constanța. Femeie prinsă în flagrant în timp ce se folosea de trei minori pentru a cerși

16 Dec 2017 2452

Constanța. Dosar penal pe numele unei tinere care cerșea cu un copil de 4 luni în brațe

19 Aug 2017 2098

La cerşit, din nou, în zona Sălii Sporturilor din Constanța

29 Apr 2017 4668

Editorial Cu cerşitul prin Constanţa

20 Jun 2014 2861