Precizări importante din partea CSM Constanța referitoare la dosarul deschis de procurorii DNA

Reprezentanții CSM Constanța au transmis printr-un comunicat de presă un punct de vedere referitor la dosarul deschis de procurorii DNA. 

„La data de 13 iulie 2023, am luat la cunoștință de investigațiile derulate de organele judiciare privind finanțarea UIM XCAT World Championship Constanța 2023. Evenimentul sportiv a prezentat publicului cele mai rapide ambarcațiuni de tip catamaran din lume, capabile să atingă o viteză de 200 km/h și s-a bucurat de un real succes, fiind mediatizat nu doar de către majoritatea posturilor de televiziune din România, dar și de diverse trusturi media internaționale.

Clubul Sportiv Municipal Constanța a răspuns prompt, tot în data de 13 iulie 2023, punând la dispoziția organelor judiciare toate documentele solicitate și vasta corespondență purtată în scris cu Federația Română de Yachting.

Finanțarea evenimentului a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 162/2023 și a fost realizată în baza unui contract, aprobat prin aceeași hotărâre. Contractul a fost încheiat între Municipiul Constanța și Clubul Sportiv Municipal Constanța, pe de o parte, respectiv Federația Română de Yachting și partenerii internaționali ai acesteia, Federația Internațională de Powerboating (Union Internationale Motonautique, U.I.M.), respectiv U.I.M. Events S.A.R.L. (companie în legături indisolubile cu federația internațională, ce deținea drepturile sportive și comerciale a claselor competiției cuprinse între 3-6 litri).

Potrivit contractului, C.S.M. Constanța a avut responsabilitatea de a primi fondurile aferente finanțării de la bugetul Municipiului Constanța și a le vira către Federația Română de Yachting, precum și de a pune la dispoziție spațiile necesare pentru organizarea evenimentului. Aceste sarcini au fost îndeplinite în totalitate“ - au mai precizat reprezentanții CSM Constanța.


Sursa citată a mai menționat că, pe de altă parte, Federația Română de Yachting a avut obligația asumată contractual de a suporta toate cheltuielile de organizare a acestui eveniment.

„Alte aspecte legate de temeinica motivare a legalității tuturor acțiunilor întreprinse de C.S.M. Constanța și a conducerii acestuia vor fi efectuate în fața organelor judiciare, însă caracterul nepublic al fazei procesuale actuale ne pun momentan în imposibilitatea de a le detalia la acest moment.

Ne manifestăm încrederea că, odată cu consultarea întregii documentații deja pusă la dispoziția organelor judiciare, va fi confirmată legalitatea acțiunilor C.S.M. Constanța precum și a finanțării acestui eveniment, organizat într-un cadru de deplină legalitate, asemenea altor ipostaze a finanțării altor federații sportive naționale efectuate pe întreg teritoriul țării. Astfel, scopul suprem al Codului de procedură penală, ca nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, urmează să fie împlinit7 - au mai precizat reprezentanții CSM Constanța.

Reamintim că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Chițac Vergil, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Talpeș Andrei, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

„Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat procurorii DNA.

Citește și: 

Chițac, Talpeș și Vintilă, suspecți la DNA Constanța„Club Sportiv Municipal Constanța va executa în numele și pe seama Municipiului Constanța” (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lupte Daniel Sandu, de la CSM Constanța, medaliat în Bulgaria, la turneul „Petko Sirakov & Ivan Iliev“

02 May 2024 321

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 570

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 418

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 348

Matei Paris și Brigitte Belu, cicliști la CSM Constanța, medaliați cu argint la ultimele întreceri interne (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 403

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 658

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 670

Volei Duelul CSM Constanța - SCM U Craiova se va decide în meciul trei (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 548

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 849

Volei Al doilea succes cu FC Argeș și CSM Constanța s-a clasat pe locul nouă în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 727

Rugby CSM Constanța, victorie cu punct bonus la Bârlad. Eduard Chifor, omul meciului (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 588

UPDATE. CSM Constanța Ștefan Orza, aur și bronz la Campionatul Mondial de Kempo

27 Apr 2024 596

CSM Constanța Voleibalistele au câștigat primul meci din seria cu FC Argeș (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 600

Calendar săptămânal CSM Constanța Meciuri importante în Sala Sporturilor „Simona Amânar“! Intrarea este liberă

26 Apr 2024 492

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 655