Primar judecat pentru abuz in serviciu

Primarul din Aliman, Gheorghe Topalu, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de el mai sunt judecaţi şi expertul judiciar Gheorghe Dobriţoiu, dar şi secretarul comunei Aliman, Viorel Crăciun.

Potrivit anchetatorilor, cei trei ar fi responsabili de crearea unui prejudiciu de 323.420,22 în dauna comunei Aliman, după ce ar fi dat în concesiune balta Vederoasa, la sfârşitul anului 2005, în baza unei subevaluări flagrante. Până la acest moment, comuna Aliman nu s-a constituit parte civilă în proces, urmând ca în procesul penal să fie citat Consiliul Local Aliman, pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la prejudiciul cauzat comunei. Ancheta privind concesionarea bălţii Vederoasa a început după ce la Parchetul de pe lână Judecătoria Medgidia s-a primit o sesizare în legătură cu exploatarea bălţii Baciu, în paguba Comunei Rasova. După circa doi ani de la sesizarea Parchetului, procurorii au constatat că există nereguli şi cu privire la balta Vederoasa, aflată în apropierea bălţii Baciu, astfel că au deschis o anchetă şi în acest caz. În cele din urmă, pe 9 octombrie 2009, s-a început urmărirea penală faţă de expertul Gheorghe Dobriţoiu, iar pe 3 noiembrie 2009, au fost puşi sub învinuire primarul şi secretarul comunei, Gheorghe Topalu şi Viorel Crăciun. Referitor la raportul de evaluare întocmit de Gheorghe Dobriţoiu cu privire la balta Vederoasa, procurorii spun că „învinuitul-expert, folosind sintagma de «teren din balta cu luciu de apă» stabileşte, în urma unor calcule fără suport real, făcute evident numai în scopul de a crea impresia că raportul său este corect întocmit, că ar fi profitabil comunei şi deci recomandabilă concesionarea bălţii la un preţ ridicol, de circa 32 de lei pe hectar pe an". Raportul întocmit de Dobriţoiu a fost însuşit câteva zile mai târziu de Consiliul Local, iar primarul Topalu întocmeşte în aceeaşi zi un studiu de oportunitate, în care, potrivit rechizitoriului, se recomandă, pe baza raportului lui Dobriţoiu, concesionarea bălţii pentru 49 de ani, la un preţ de 33,79 lei/ha/an. Lucrurile se precipită, se emite hotărârea 33/2005 a CL Aliman, în baza căreia se organizează o licitaţie, „în condiţii ce au dus la final la prejudicierea gravă a intereselor şi patrimoniului comunei", spun anchetatorii. „Învinuiţii Topalu Gheorghe şi Crăciun Viorel au o implicare activă în organizarea licitaţiei, care, aşa cum era de prevăzut, este «câştigată» de o asociaţie sportivă, respectiv «Iepuraşul» Cernavodă", au mai arătat procurorii. Dosarul a fost trimis pe rolul Judecătoriei Medgidia. Nici primarul, nici secretarul comunei Aliman nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima punctul de vedere.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Studiu Pericolul din spatele cumpărăturilor online

04 May 2024 342

Decizie CNSC O licitație organizată de Drumuri Județene Constanța SA, contestată de Almatar Trans SRL

04 May 2024 339

„Cu 2MAI puțini“, acțiune în memoria tinerilor pieriți în tragedia de la 2 Mai, în Vama Veche

02 May 2024 506

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 870

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 557

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 490

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 372

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 454

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 781

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 505

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 461

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 437

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 526

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 521

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 560