Scanerul cu Raze X de la Vama Agigea - încă o afacere dubioasă a „băieţilor deştepţi"Radiografia unei investiţii menite să mascheze contrabanda

scanerrusibunsite1.jpgÎn urmă cu şapte ani, mai precis în data de 25 aprilie 2005, a fost inaugurată cu mare pompă Staţia de inspecţie cu raze X Containere- Vehicule din Portul Constanţa-Sud Agigea.

La acea vreme, prezenţi la festivitatea de inaugurare au fost directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) - Mircea Banias, directorul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa- Cadâr Sunai, ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Jian, şi consilierul vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale Vamale, Constantin Bărbulescu. Mircea Banias şi ambasadorul chinez au tăiat panglica inaugurală a acestei staţii, oficializând totodată afacerea celor din cadrul Ministerului Transporturilor care au pus la cale achiziţionarea acestui echipament.
Sistemul de inspecţie tip Thscan MB 1215, realizat de Nuctech Company Ltd. din China, a cărui achiziţionare a costat Statul Român 4,5 milioane de euro, era menit să asigure o mare acurateţe a imaginii obţinute prin scanarea containerelor şi camioanelor, oferind posibilitatea de decelare a naturii mărfurilor inspectate şi implicit identificarea tuturor mărfurilor de contrabandă. Din păcate, investiţia pare că nu-şi mai identifică rostul, scanerul respectiv funcţionând cu lungi intermitenţe, defectându-se subit când e cazul să se verifice anumite transporturi. Unde mai punem şi faptul că mulţi operatori reclamă că, în momentele în care funcţionează, pentru scanarea unui singur container sunt necesare câteodată mai mult de zece minute, fapt ce îngreunează foarte mult traficul. Acelaşi scaner a devenit şi mărul discordiei între Ministerul Finanţelor care are în subordine Autoritatea Naţională a Vămilor şi cei din cadrul Ministerului Transporturilor prin CN APMC (care au achiziţionat dispozitivul), aceştia aruncând unul asupra celuilalt responsabilitatea privind acest scaner cu
raze X.

scanerpaginteriorsite.jpgÎncă din primele luni de după inaugurarea acestui scaner cu Raze X au şi început să apară discuţii contradictorii şi comentarii negative privind respectivul subiect. Pe undeva „transpirase" informaţia conform căreia cineva din Minsterul Transporturilor ar fi încasat comisioane grase în urma perfectării acestei afaceri. Prin luna septembrie 2005, deja în Portul Constanţa se vorbea despre faptul că achiziţia era deja prevăzută prin semnarea unui protocol româno-chinez, aşa că autorităţile române s-au „grăbit" să definitiveze toate procedurile de achiziţie înainte de vizita preşedintelui Chinei în România. În consecinţă, termenele procedurilor de achiziţie au fot reduse la mai puţin de jumătate. De aceea au şi apărut comentarii legate de licitaţia de achiziţie care ar fi fost de fapt trucată. Ca un argument că sistemul de scanare a fost la acea vreme o chestiune de faţadă, au existat declaraţii care susţineau că scanerul nu a funcţionat decât câteva ore de la inaugurare, încă de la primul container verificat găsindu-se cantităţi mari de mărfuri de contrabandă. În această situaţie, aparatura nu făcea decât să strice marile afaceri ale „băieţilor deştepţi" care de ani de zile controlează contrabanda prin Portul Constanţa.
scanersite1.jpgTocmai de aceea, mafia portuară a „convins" vameşii să fie foarte reticenţi privind folosirea scanerului. Vameşii pur şi simplu nu voiau acest scaner. La acea vreme declaraţiile lui Banias şi ale lui Miron Mitrea (în mandatul căruia s-a făcut investiţia pe când era la conducerea MT) nu prea au fost luate în seamă de nimeni. Cităm din declaraţiile publice apărute în presă, ale celor doi de la acea vreme:
„Investiţia a fost impusă de Ministerul Transporturilor, fără să aibă un studiu de fezabilitate sau o fundamentare clară. E nejustificată. Nu face obiectul activităţii noastre." - declara Mircea Banias pe când era director al CN APMC.
"Nu înţeleg de ce au blocat scannerul de containere. Nu trebuie să vă spun eu cât de importantă este securitatea în Portul Constanţa." - declara Miron Mitrea, fostul ministru al transporturilor care în acelaşi context al discuţiilor regreta că aparatul mai era folosit doar "din an în paşte".

Bâlbele Autorităţii Naţionale a Vămilor

În contextul în care jurnaliştii DEZVĂLUIRI au intrat în posesia unor informaţii privind exploatarea neadecvată, aleatorie, preferenţială şi cu mari intermitenţe a acestui scaner, au fost contactaţi factorii responsabili din cadrul Ministerului de Finanţe Publice, respectiv cei din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Coroborând informaţiile rezultate din răspunsurile oficiale ale acestor instituţii cu informaţiile din teren,
s-a constatat că cineva minte cu neruşinare în scopul ascunderii adevărului privind crunta realitate a contrabandei prin Portul Constanţa. Conform adresei cu numărul 68382/21.12.2011, Autoritatea Naţională a Vămilor susţine că:
a) -„Biroul vamal Constanţa Sud Agigea are în folosire un singur echipament de scanare cu Raze X a containerelor şi vehiculelor, se utilizează de către operatorii acreditaţi de Comisia Naţională de Control a Activităţilor Nucleare (CNCAN), angajaţi ai autorităţii vamale. Sistemul de inspecţie cu raze x tip THSCAN MB1215-F seria TFND040042/09.10.2004 este
proprietatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. (C.N.A.P.M.c)."
b) -„Aparatul poate funcţiona 24H/24H, 7 zile din7 zile, în funcţie de programul de control fizic al biroului vamal care este corelat cu programul operatorilor portuari ce intervin în procesul de vămuire (comisionari vamali, manipulanţi etc).
c) -„Au fost achiziţionate 12 Autospeciale (laborator mobil pentru control vamal cu Raze X, raze gamma), toate funcţionează pe întreg teritoriul vamal al României : Biroul vamal Halmeu, Biroul vamal Sighet, Biroul vamal Siret, Biroul vamal Stanca - Costeşti, Biroul vamal Sculeni, Biroul vama Albiţa, Biroul vamal Oancea, Biroul vamal Giurgiuleşti, Biroul vamal Porţile de Fier 1, Biroul vamal Moraviţa şi Biroul vamal Constanţa-Sud Agigea."
d) -„Pentru sistemul de inspecţie cu Raze X funcţionarea şi întreţinerea este asigurată


de proprietara - CNAPM Constanţa SA, iar utilizarea de către operatorii acreditaţi
C.N.C.AN. şi ai Autorităţii Vamale. Sistemele mobile din dotarea unităţii nucleare a
autorităţii vamale, funcţionarea, întreţinerea, reparaţiile sunt asigurate de Autoritatea Naţională a Vămilor, şi sunt utilizate de către operatorii acreditaţi C.N.C.A.N. din cadrul subunităţilor nucleare subordonate."

Luând pe rând cele patru răspunsuri ale A.N.V. putem constata următoarele: la punctul „a", A.N.V. susţine că are un singur echipament de scanare, chestiune care intră în contradicţie cu răspunsul de la punctele „c" şi „d", unde susţine că ar mai avea o unitate mobilă de scanare. În acelaşi timp, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 565 din 1 iunie 2011, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale a Vămilor, publicată în Monitorul Oficial nr.405 din 9 iunie 2011, A.N.V. a fost dotată cu 14 autospeciale (laboratoare mobile pentru control vamal cu raze x şi raze gamma), şi nu cu 12 aşa cum se susţine în răspunsul oficial al A.N.V. trimis redacţiei DEZVĂLUIRI.
Vizavi de timpul de funcţionare, iar apar neconcordanţe.
La punctul „b". A.N.V. susţine că programul de control fizic al biroului vamal decide funcţionarea scanerului. Asta ar însemna că dacă scanerul nu a funcţionat, nici biroul vamal nu a avut de lucru, cu toate că la porţile de acces în Portul Constanţa şi Constanţa -Sud Agigea, aglomeraţia de camioane Tir care transportă containere, este şi a fost permanentă.
La punctul „d", A.N.V. susţine că CNAPMC asigură întreţinerea şi reparaţiile scanerului. Aici e chiar o mare nebuloasă! Contactaţi, cei de la CNAPMC susţin că scanerul nu le mai aparţine de când a fost dat în folosinţă, adică din 2005, şi că nu au nici o treabă cu întreţinerea sau reparaţiile instalaţiei.
Deci concluzia este clară, acest scaner, investiţia Statului Român de 4,5 milioane de euro, este pe de o parte inutilă şi nefuncţională, fiind pe placul „băieţilor deştepţi" în ale contrabandei, iar pe de altă parte, unii se bazează cu tupeu pe ea pentru o aşa zisă condiţie de intrare în spaţiul Schengen!

Sursa: www.dezvaluiri.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 766

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 631

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 876

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 892

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 618

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 777

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 653

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 881

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1500

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 731

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 526

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 760

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1299

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 463

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1092