Eveniment

Ştiţi la ce număr trebuie să sunăm? SRI ne învaţă cum să scăpăm cu viaţă dintr-un atac terorist. Nu este foarte greu

Departamentul dedicat culegerii de informaţii asigură monitorizarea constantă şi analiza riscurilor teroriste la nivel naţional şi în raport cu evoluţia globală a fenomenului terorist.
 
În contextul ultimelor atentate teroriste din Rusia, Suedia şi Grecia, soldate cu mai mulţi morţi şi zeci de răniţi, este bine de ştiut care sunt primii paşi ce trebuie urmaţi în cazul în care suntem implicaţi într-un astfel de eveniment. Astfel, graţie informaţiilor puse la dispoziţie de Serviciul Român de Informaţii, cotidianul ZIUA de Constanţa este în măsură să vă prezinte un scurt ghid de supravieţuire.
 
Potrivit Serviciului Român de Informaţii, în cazul în care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, poţi apela linia telefonică gratuită Telverde 0800800100. Foarte important: identitatea apelantului este protejată.
 
Când este bine să suni? Atunci când observi următoarele situaţii sau persoane care pot genera riscuri teroriste:
- cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive, otrăvuri etc.);
- acţiuni prin care se încearcă perturbarea funcţionării unor instituţii/locaţii importante (obiective strategice de importanţă deosebită);
- anumite persoane confecţionează, deţin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste;
- prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locaţii precum spaţii unde se desfăşoară misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.;
- interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la astfel de locuri;
- persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activităţi sunt interzise;
- un autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă;
- persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale);
- persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens;
- ţie sau altora le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui atac terorist cu bombă? 

Potrivit SRI, în cazul în care te afli într-o astfel de situaţie, este important să nu intri în panică. „Încearcă să îţi păstrezi calmul şi să rămâi pe loc! Evaluează situaţia în care te afli: ai răni produse de schije? (sub şocul exploziei, este posibil să nu le simţi imediat) Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte! În locul în care te afli, există elemente de construcţie prăbuşite parţial sau cu risc de prăbuşire? Nu te ascunde, nu staţiona în aceste locuri! Identifică spaţiul cel mai bun prin care poţi ieşi în siguranţă din zonă! Evită spaţiile înguste de trecere către ieşire pentru a nu crea busculade şi accidente! În locul în care eşti sau în vecinătatea acestuia, observi incendii, fum sau praf intens, simţi miros de gaze sau materiale inflamabile?
 
Nu te ascunde, nu staţiona în aceste locuri! Protejează-ţi căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte! Nu atinge instalaţii (fire, ţevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia! Dacă ai cunoştinţele necesare, acordă primul ajutor răniţilor! Nu atinge obiecte care au fost distruse parţial de explozie sau fragmente ale acestora aflate în vecinătatea locului afectat de explozie! Ascultă cu atenţie şi urmează întocmai indicaţiile forţelor de ordine! Spune forţelor de ordine ce ai observat pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta!“

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui atac terorist armat? 

Fugi de la locul atacului! Dacă reuşeşti să găseşti o cale sigură de scăpare, ia cu tine doar actele şi telefonul mobil (renunţă la alte bagaje)! Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia! Nu intra în panică! Sună la telefonul de urgenţă 112 şi anunţă detalii despre: locul în care te afli (date despre clădire, zonă)! numărul atacatorilor, detalii despre înfăţişarea acestora şi despre armamentul utilizat! victime sau ostatici! Opreşte alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului! Ascultă cu atenţie şi urmează întocmai indicaţiile forţelor de ordine! Spune forţelor de ordine ce ai observat pe perioada în care te-ai aflat la locul atacului! Dacă nu poţi fugi, ascunde-te! Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia! Evită suprafeţele vitrate sau suprafeţele din lemn ori metal! Este mai sigur să te adăposteşti după ziduri! Comută telefonul pe modul silenţios - fără sunete sau vibrare! Sună la telefonul de urgenţă 112; vorbeşte în şoaptă pentru a nu atrage atenţia atacatorului! Transmite mesaje scurte despre locul atacului! Nu face mişcări sau zgomote care pot atrage atenţia atacatorului! Baricadează calea de acces spre locul în care te afli! Dacă ai cunoştinţele necesare, acordă primul ajutor răniţilor!

Cum trebuie să reacţionezi în cazul în care la locul tău de muncă se primeşte o ameninţare telefonică „cu bombă“?

Este recomandat: să reţii fiecare cuvânt pe care îl rosteşte persoana respectivă, să încerci să obţii date suplimentare, dacă mesagerul nu indică locul de amplasare a dispozitivului exploziv sau momentul posibilei detonări, să comunici apelantului că în clădire se află oameni şi că detonarea dispozitivului exploziv s-ar putea solda cu moartea sau rănirea gravă a multor persoane nevinovate, să dai atenţie deosebită zgomotelor de fond (specifice spaţiilor deschise/închise) care ar putea oferi un indiciu cât de mic despre locul din care se efectuează apelul telefonic, să asculţi cu atenţie vocea (bărbat, femeie), tonalitatea acesteia (calmă, nervoasă), eventual, accentul şi dificultăţile de vorbire.
 
După încheierea convorbirii: informează imediat administraţia, respectiv persoana abilitată să gestioneze astfel de situaţii la nivelul instituţiei în care activezi, apelează numărul unic de urgenţă 112 şi transmite mesajul primit, rămâi la dispoziţia organelor de anchetă ce se vor deplasa la faţa locului, pentru a da detaliile necesare soluţionării situaţiei.

Cum trebuie să reacţionezi în cazul în care la locul tău de muncă se primeşte o ameninţare scrisă „cu bombă“?

Este recomandat: să păstrezi intacte toate materialele (plicuri, suporturi de memorie, e-mail etc.) pentru a nu altera calitatea dovezilor, acestea constituind elemente esenţiale pentru identificarea ameninţării şi a autorului. După primirea mesajului: informează imediat administraţia, respectiv persoana desemnată/abilitată să gestioneze astfel de situaţii la nivelul instituţiei în care activezi, apelează numărul unic de urgenţă 112 şi transmite date despre ameninţarea existentă, rămâi la dispoziţia organelor de anchetă ce se vor deplasa la faţa locului, pentru a da detaliile necesare soluţionării situaţiei.

Cum trebuie să reacţionezi în cazul descoperirii în incinta locului tău de muncă a unui colet pe care îl consideri „suspect“? 

Informează imediat administraţia, respectiv persoana desemnată/abilitată să gestioneze astfel de situaţii la nivelul instituţiei în care activezi!

Reguli generale de autoprotecţie:

- nu atinge obiectul/coletul atât timp cât ţi se pare suspect (unele dispozitive explozive sunt astfel construite încât mişcarea acestora conduce la iniţiere/explozie)
- nu tăia nicio legătură şi nu dezlipi etichetele, sigiliile etc. (o sfoară sau cablu care face legătura cu un mecanism de declanşare poate iniţia explozia)
- scoate toate materialele inflamabile din vecinătatea coletului pentru a preveni un incendiu, dar fără să te apropii de obiectul/coletul suspect
- nu folosi surse de căldură în apropierea coletului, acestea putând cauza volatilizarea sau dilatarea substanţelor toxice existente în acesta
- evită transmisiile pe frecvenţă radio în apropierea obiectului considerat suspect, deoarece poate determina iniţierea/explozia acestuia.
 
Persoana autorizată/structura abilitată din cadrul instituţiei în care activezi pune în aplicare planul propriu de evacuare în caz de urgenţă, apelează numărul unic de urgenţă 112 şi transmite date despre ameninţarea existentă, până la sosirea autorităţilor, impune măsurile necesare asigurării pazei/supravegherii coletului respectiv şi interzicerii apropierii oricărei persoane de acesta, pentru a nu fi iniţiat din imprudenţă sau a nu produce victime în cazul unei explozii premature, iar la sosirea autorităţilor ce vor neutraliza obiectul/coletul suspect, informează cu privire la toate aspectele constatate.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marea Britanie. Alertă la Londra. Autoritățile investighează un posibil atac terorist

24 Nov 2017 472

Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul terorist din Egipt

24 Nov 2017 609

Imagini de la eveniment Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, marcată printr-un marș la Constanța #WDoR2017 (galerie foto+video)

19 Nov 2017 925

Accident la Londra. Un taxi a intrat într-o mulțime. Mai multe persoane au fost rănite

01 Nov 2017 937

Atac sângeros la metroul din Londra

17 Oct 2017 987

Suspect reținut după explozia de la metroul din Londra. Atacul ar fi fost revendicat de Statul Islamic

16 Sep 2017 518

După atentatul de la metrou, alerta teroristă din Londra, ridicată la nivelul critic

16 Sep 2017 1016

Alertă în Belgia! Un șofer a intrat în mulțime. Mai mulți răniți

20 Aug 2017 1904

Un bărbat a fost împușcat de poliție după ce a înjunghiat opt persoane pe o stradă din Rusia

19 Aug 2017 1154

Un nou atentat în Cambrils, Spania. Poliţiştii au ucis cinci terorişti

18 Aug 2017 2207

UPDATE 3 Trei români răniţi în atentatul de la Barcelona. 13 persoane ucise în atacul de ieri

18 Aug 2017 1154

Măcel la o cafenea din Burkina Faso

14 Aug 2017 733

Atac terorist în Egipt, soldat cu zeci de morţi şi răniţi

26 May 2017 1723

Atac Manchester. Ceremonie impresionantă în onoarea victimelor

24 May 2017 1260

Un centru comercial din Manchester a fost evacuat!

23 May 2017 1550

Precizări MAE. Atac Manchester. Solicitare de asistență din partea unui român

23 May 2017 776

Theresa May a condamnat „atacul terorist cumplit” de la Manchester

23 May 2017 2058

Suspect reţinut la Londra. Acesta ar fi plănuit un atac terorist

27 Apr 2017 3320

Principalul suspect în cazul atacului de la Stockholm a fost prins

08 Apr 2017 893

MAE condamnă atacul terorist care a avut loc la Stockholm

07 Apr 2017 576

„Era o rază de lumină“ Cum este descrisă de familie Andreea Cristea, tânăra din Constanţa ucisă în atacul terorist din Londra

07 Apr 2017 1119

O fundaţie din Marea Britanie a declanşat o campanie pentru tânăra din Constanţa rănită în atentatul de la Londra

03 Apr 2017 1282

Constănţeni răniţi la Londra Toate persoanele arestate în legătură cu atentatul au fost eliberate

01 Apr 2017 1408

Cum se mai simte tânăra din Constanţa rănită în atentatul de la Londra. O nouă arestare şi cerinţa oficialilor britanici

27 Mar 2017 10352

Cum se mai simte tânăra din Constanţa rănită în atentatul de la Londra

24 Mar 2017 2089

Atac terorist la Londra. Doi români au fost răniţi şi sunt internaţi în spital

22 Mar 2017 1507

Atac armat la o cafenea din Istanbul. S-a tras de pe o motocicletă aflată în mers. Atentat nerevendicat

21 Feb 2017 2404

UPDATE Cel puțin patru morți. Un camion a intrat în mulțime la Ierusalim într-o zonă frecventată de turiști

08 Jan 2017 1260

Cetățean al Republicii Moldova, rănit în atacul de la Istanbul

02 Jan 2017 750

România condamnă ferm atacul de la Istanbul

01 Jan 2017 954

Tânărul de 18 ani, acuzat de propagandă jihadistă, rămâne în arest preventiv

27 Dec 2016 741

Trei jihadişti, arestaţi în Tunisia! Sunt bănuiţi că ar avea legături cu presupusul autor al atacului terorist de la Berlin

24 Dec 2016 626

Ca urmare a atentatului din Germania Ce le-a cerut ministrul Ioan-Dragoș Tudorache structurilor MAI

20 Dec 2016 834

Ambasadorul rus la Ankara ucis într-un atac armat comis de un polițist

19 Dec 2016 836

Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara drept atac terorist

19 Dec 2016 767

„Suspect terorist”, plasat în arest preventiv. Ce s-a găsit în locuinţa sa

09 Dec 2016 719

Tânărul acuzat de propagandă jihadistă, arestat pentru 30 de zile

09 Dec 2016 674

Un an de la atentatele teroriste din Paris. Sala de concerte Bataclan, inaugurată de Sting

12 Nov 2016 902

Revista presei locale

10 Oct 2016 1051

Bărbatul care a agresat cu un cuțit doi polițiști la Bruxelles, inculpat pentru tentativă de asasinat terorist

06 Oct 2016 804

Sute de polițiști și jandarmi, mobilizați la Paris pentru o alertă falsă

17 Sep 2016 1232

Aveau legături cu Statul Islamic Trei sirieni suspectaţi că plănuiau atentate în Europa au fost arestaţi

13 Sep 2016 931

Încă un atentat dejucat în Franța. Un minor a fost reținut

11 Sep 2016 3854

Afganistan Atac în desfășurare asupra unui ONG din Kabul

06 Sep 2016 892

UPDATEAtac armat la Universitatea Americană din Kabul. Un mort şi 14 răniţi (video)

24 Aug 2016 982

Atentat terorist în Turcia. Tragedia a avut loc, în stradă, la o nuntă. 30 de morți și 90 de răniți

21 Aug 2016 2304

Investigațiile continuă Alertele cu bombă la bordul a două avioane cu destinația Bruxelles au fost false

11 Aug 2016 665

UPDATE Atac terorist soldat cu 70 de morţi şi peste 200 de răniţi, mulţi dintre ei avocaţi şi jurnalişti

08 Aug 2016 1200

UPDATE CNN. Panică la Londra. Atac terorist. O persoană a fost ucisă și cinci rănite

04 Aug 2016 2424

De frica atentatelor 600 de ofițeri înarmați vor patrula pe străzile Londrei

03 Aug 2016 738