Eveniment

Un nou termen în dosarul lui Gheorghe Ţarălungă, fost decan în cadrul Universităţii „Ovidius“ (rechizitoriu)

La Tribunalul Constanţa va avea loc, astăzi, un nou termen în dosarul în care Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor, fost decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Ţarălungă a fost „lucrat“ de Sorin Constantinescu, procurorul-şef al DNA Constanţa, şi „turnat“ de o fostă studentă, care a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“. Ea a fost cea care le-a declarat magistraţilor că Ţarălungă ar pretinde şi ar primi bani de la studenţi pentru a-i promova la examene.
 
„La data de 23.01.2015, numita (...) a formulat o sesizare penală împotriva inculpatului Ţarălungă Gheorghe, profesor universitar doctor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa, disciplinele Farmacologie, Farmacoterapie şi Farmacie Clinică, din care rezultă că inculpatul, în data de 26.01.2015, urmează să primească, cu titlu de mită, suma de 400 de euro de la studentul grec Faloutsos Evangelos, înmatriculat în anul 5 al Facultăţii de Farmacie, pentru a-l promova la două examene la care acesta înregistrează restanţe“, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
 
Conform aceluiaşi document, „din declaraţia martorei sus-menţionate, rezultă că a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa şi că avea cunoştinţă că inculpatul Ţarălungă, profesor universitar doctor, titular la disciplinele sus-menţionate, pretinde şi primeşte sume de bani de la studenţi pentru a-i promova la examene. Martora arată că, în urmă cu două zile, respectiv în data de 21.01.2015, s-a întâlnit cu inculpatul Faloutsos, student grec la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa, care i-a confirmat că şi în prezent inculpatul Ţarălungă procedează de aceeaşi manieră, în sensul că primeşte sume cuprinse între 150 şi 300 de euro pentru fiecare examen, în funcţie de naţionalitatea studenţilor“.
 
În acelaşi referat al celor de la Anticorupţie, „se remarcă un adevărat modus operandi al inculpatului Ţarălungă, constând în aceea că primeşte câte 200 de euro pentru fiecare examen, de la un singur student o dată, tocmai pentru a nu avea martori şi, totodată, nu acceptă discuţii telefonice pe acest subiect cu studenţii“.

„O să fie uşor pentru tine la examen“

„Faloustos Evangelos a hotărât să revină în dimineaţa zilei de 28 ianuarie 2015, luându-o din nou cu el şi pe martora (...). Astfel, în jurul orei 8.00, cei doi s-au deplasat împreună la sediul Facultăţii de Farmacie şi au urcat la mansardă, spre biroul inculpatului Ţarălungă. Inculpatul Faloustos i-a spus martorei că va încerca din nou să-i ofere profesorului plicul cu cei 200 de euro, martora rămânând pe holul mansardei, iar inculpatul Faloustos pătrunzând singur în biroul profesorului. După aproximativ două minute, inculpatul Faloustos a ieşit din biroul profesorului, martora întrebându-l dacă a reuşit să-i dea plicul cu bani profesorului, acesta răspunzându-i afirmativ, motiv pentru care martora l-a felicitat de mai multe ori, spunându-i «felicitări, bravo!». În continuare, inculpatul Faloustos i-a povestit martorei că i-a spus profesorului: «Uitaţi, domnule profesor, un ajutor pentru Farmacie clinică, pentru a-mi fi mai uşor examenul», moment în care i-a dat şi plicul cu cei 200 de euro. Tot inculpatul Faloustos i-a povestit martorei că inculpatul Ţarălungă, după ce a văzut plicul, i-a spus: «O să fie uşor pentru tine la examen»“, se mai arată în cercetarea DNA.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gheorghe Ţarălungă, fost decan în Universitatea Ovidius din Constanţa (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sentința care a zguduit mediul universitar din Constanța. Aproape nouă ani de închisoare. Dosarul, amânat

01 Dec 2018 567