Verificări la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor anti-comuniști! Instituția nu ține evidența certificatelor de revoluționar

  • Reprezentanții Curții de Conturi spun că SSRML nu a asigurat un sistem de evidență, distribuire și monitorizare a certificatelor de revoluționar, astfel încât evidența  contabilă și tehnico-operativă să reflecte gestiunea corectă a acestor documente cu  regim special.

Auditorii Curții de Conturi au făcut publice rezultatele controlului desfășurat la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML).

În urma verificărilor, spun inspectorii, s-a constatat faptul că situațiile financiare nu au prezentat o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței sau a modificării poziției financiare a entității“, astfel încât s-a emis o opinie contrară.

În urma analizei situațiilor financiare aferente exercițiului bugetar 2019 au fost identificate nereguli constatate și în anii precedenți și neremediate, care au avut caracter de continuitate și în anul auditat, potrivit Curții de Conturi.

Astfel, se arată în Raportul Curții, la SSRML s-a constatat „continuarea aplicării eronate a prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului  plătit  din  fonduri  publice,  cu  modificările și  completările  ulterioare,  în  urma  unei  acțiuni revendicative (grevă) desfășurate în anul 2017, urmată de suspendarea din funcție a angajaților participanți la grevă și, ulterior, de numirea/reîncadrarea acestora pe aceleași funcții/grade profesionale/gradații deținute anterior, dar la un nivel de salarizare superior“.

Potrivit auditorilor financiari, „această abordare a avut ca impact afectarea fondurilor publice cu suma netă de 67,1 mii lei, reprezentând venituri salariale plătite necuvenit angajaților participanți la grevă“.

„Pentru remedierea acestei nereguli, Curtea de Conturi a emis, în anul 2018, Decizie cu măsuri de actualizare, recuperare și  virare  la  bugetul  de  stat  a  sumelor  acordate  necuvenit  salariaților.  Conducerea  SSRML  a  formulat acțiune judecătorească în contradictoriu cu Curtea de Conturi, litigiul între părți aflându-se pe rolul instanței de judecată în curs de soluționare“, se mai arată în Raport.

De asemenea, auditorii spun că SSRML nu a asigurat un sistem de evidență, distribuire și monitorizare a certificatelor de revoluționar, astfel încât evidența  contabilă și tehnico-operativă să reflecte gestiunea corectă a acestor documente cu  regim special.

„Pentru aceste nereguli cu caracter de repetabilitate au fost dispuse măsuri de remediere prin deciziile emise de Curtea de Conturi în anii precedenți, care au  vizat inventarierea mătcilor și a certificatelor de revoluționar, prin comparare cu numărul real al persoanelor care au dobândit, în condiții de legalitate, titlurile prevăzute de Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977, cu modificările și completările ulterioare“, conform raportului Curții de Conturi.


„Valabilitatea acestor măsuri s-a menținut și în urma auditului financiar realizat în exercițiul bugetar 2019. Conducerea SSRML și-a însușit concluziile auditului financiar fără a formula un punct de vedere divergent, exceptând aspectele privind modul de interpretare și aplicare eronată a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, care fac în continuare obiectul litigiului dintre părți, urmând a fi soluționat de instanțele de judecată“, conform auditorilor.

Sursa foto: sspr.gov.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Conturi Europeană recomandă întărirea principiului „poluatorul plătește“

06 Jul 2021 572

Control „blând” Auditor public extern al Curții de Conturi, trimis în judecată de DNA

28 May 2021 894

Două entități din județul Constanța, vizate de sesizări la instanță, înaintate de către Curtea de Conturi

26 May 2021 902

Motivare! De ce a fost achitat Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC! „Nu orice abatere consemnată de Curtea de Conturi este, în mod automat, abuz în serviciu“

11 May 2021 1464

Zi importantă pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

06 Apr 2021 1013

Curtea de Conturi a României, verificări la primăriile din Saraiu și Siliștea

24 Mar 2021 1175

Curtea de Conturi a României, verificări la primăriile din Pantelimon și Rasova

22 Mar 2021 1143

Curtea de Conturi a României, verificări la Mircea Vodă și Ostrov. Ce s-a găsit

19 Mar 2021 482

Curtea de Conturi a României, verificări la Istria și Grădina. Ce s-a găsit

18 Mar 2021 1357

Curtea de Conturi a României. Nereguli găsite la primăriile din Dobromir și Gârliciu

17 Mar 2021 2178

Primăria Constanța a contestat măsura dictată de Curtea de Conturi cu privire la nerecuperarea pagubelor produse casei Ion Bănescu de Eden SRL

17 Mar 2021 1604

Curtea de Conturi a României, nereguli găsite la Cerchezu, Crucea și Cuza Vodă

16 Mar 2021 666

Curtea de Conturi a României, nereguli găsite la 23 August, Adamclisi și Albești

15 Mar 2021 743

Școli din mediul rural constănțean depistate de Curtea de conturi cu nereguli în situațiile financiare

11 Mar 2021 1011

Curtea de Conturi, control la Primăria Eforie. Probleme cu neactualizarea organigramei și a contractului pentru câinii fără stăpân

10 Mar 2021 761