Alegeri electorale, Republica Moldova Candidaturile unui partid politic suspectat de a fi finanțat de Federația Rusă au fost anulate

Sursa foto: Pexels

 
  • Toate candidaturile depuse de Partidul Politic "Şansă" la alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost anulate, a anunţat, vineri, premierul Dorin Recean, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, "în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic Şansa".

"Atrag atenţia! Decizia este luată din considerente de securitate naţională, în condiţiile unui război hibrid pe care Federaţia Rusă îl poartă în Republica Moldova (...) Acest lucru este despre securitatea naţională şi (arată) că implicarea unui actor străin în procesul electoral, în procesul fundamental democratic, al Republici Moldova nu va fi admis", a afirmat Recean.


Comisia Electorală Centrală va solicita birourilor electorale din secţiile de votare să aplice ştampila cu menţiunea "retras" pe buletinele de vot, în dreptul candidaţilor Partidului "Şansă".

Partidul politic "Şansă" are înregistraţi la alegerile locale de duminică 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.

Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale are loc la câteva ore după ce directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, a declarat, într-o conferinţă de presă, că "Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent".

Potrivit acestuia, grupuri criminale, finanţate din exterior, încearcă "să compromită întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse".

"Manipulare, propagandă şi dezinformare, tentative de schimbare a guvernului prin violenţe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în ţară a cetăţenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operaţiuni subversive, finanţarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, cumpărarea de deputaţi şi lideri politici, cumpărarea de candidaţi, totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse", a afirmat Musteaţă.


Oficialul SIS a lansat acuzaţii grave la adresa Partidul Politic "Şansă" (fostul Partid Politic "Şor", declarat, între timp, neconstituţional).
 
Potrivit acestuia, formaţiunea politică, controlată în continuare de Ilan Şor, ar fi beneficiat de finanţări externe ilegale de aproximativ un miliard de lei, echivalentul a 50 de milioane de euro.
 
 

Citește și
„Legea e bună”, noua campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova (FOTO) 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în diplomație Soția ambasadorului Federației Ruse în România a murit

09 Apr 2024 501

Guvernul Federației Ruse denunță acordul bilateral privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Reacția MAE

12 Dec 2023 849

MAE România se alătură demersurilor internaționale ce vizează acțiunile Federației Ruse

07 Dec 2023 818

Oficial! Ce spune Ministerul Apărării despre presupusa cădere a unei drone rusești pe teritoriul României

04 Sep 2023 849

MApN, reacție după atacurile din apropierea graniței. „Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian”

24 Jul 2023 1032

MAE Alertă de călătorie pentru Federația Rusă! Se recomandă evitarea călătoriilor în această țară

25 Jun 2023 917

LIVE Miting dedicat comemorării invaziei rusești în Ucraina, organizat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Feb 2023 1446

Precizări importante ale MAE Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă la Conferința ITU de la București

25 Sep 2022 1957

MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Iată motivul

28 Jul 2022 1025

Marcel Ciolacu, despre parada de 9 mai din Rusia „Vladimir Putin ne arată cu certitudine că este un dictator” (VIDEO)

09 May 2022 1376

„Rugați-vă pentru Ucraina!“ Mărturii cutremurătoare ale ucrainenilor care au ajuns cu bacul în Vama Isaccea (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Feb 2022 2764

MApN O navă rusă se află lângă Zona Economică a României și oprește navele comerciale care merg spre Ucraina

24 Feb 2022 2378

Ministrul de Externe "Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment"

06 Feb 2022 1235

Ministrul Apărării Naţionale „România nu este în situaţia de a intra în război, în cazul în care Federaţia Rusă ar intra în Ucraina“

30 Jan 2022 1515

Secție de votare înființată la Constanța pentru scrutinul privind aprobarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse

15 Jun 2020 1490