Cel puţin trei persoane au fost ucise în urma bombardamentelor Rusiei în Ucraina

Foto: Google MapsCel puţin trei persoane au fost ucise miercuri în urma bombardamentelor Rusiei în Ucraina, după mai multe zile marcate de lovituri aeriene masive ruseşti soldate cu zeci de morţi şi de răniţi, relatează France Presse, citat de agerpres.ro

Forţele ruse au vizat în special localitatea Sadove, în regiunea Herson (sudul ţării), unde un localnic şi-a pierdut viaţa, corpul său neînsufleţit fiind scos de sub dărâmăturile casei sale, a indicat pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin.

O femeie a fost ucisă în urma bombardării localităţii Novotiaghinka din aceeaşi regiune, a adăugat Prokudin într-un mesaj separat.

Regiunea Herson, unde fluviul Nipru separă poziţiile între ucraineni şi ruşi, este cu regularitate vizată de către bombardamentele ruseşti de la retragerea trupelor Moscovei din oraşul cu acelaşi nume - centrul administrativ al regiunii - în noiembrie 2022.

În regiunea Doneţk (în est), patru rachete au vizat oraşul Avdeevka - principala scenă a luptelor încă din toamnă - unde a fost lovit un imobil de locuit: un bărbat a fost ucis, iar o femeie rănită, a anunţat Vadim Filaşkin, şeful administraţiei militare regionale.

Forţele ruse încearcă de mai multe luni să încercuiască Avdeevka, oraş industrial din Donbas, unde soldaţii ucraineni s-au repliat pe poziţii fortificate.

Rusia şi Ucraina sunt angajate de la sfârşitul lunii decembrie într-o campanie de intensificare a loviturilor aeriene şi cu drone.

Atacurile ruseşti de vineri împotriva Ucrainei s-au soldat cu cel puţin 53 de morţi, între care 30 la Kiev, potrivit noului bilanţ al victimelor publicat de autorităţile ucrainene.

La o zi după aceste atacuri intense a urmat un bombardament ucrainean fără precedent asupra oraşului rusesc Belgorod, care a făcut 25 de morţi, conform autorităţilor ruse. Apoi, marţi, Rusia a lansat în câteva ore circa 100 de rachete şi zeci de drone kamikaze asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov (nord-est), făcând cinci morţi.

Aceste bombardamente s-au soldat cu sute de răniţi de ambele părţi ale frontierei, notează AFP.


Campania de bombardamente a Rusiei asupra Ucrainei vizează din ce în ce mai mult obiective legate de industria de apărare, mai degrabă decât infrastructura energetică, aşa cum s-a întâmplat iarna trecută, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de dpa.

De vineri, Rusia "a sporit intensitatea operaţiunilor sale de atac cu rază lungă de acţiune împotriva Ucrainei", notează ministerul în buletinul său de miercuri despre evoluţiile de pe frontul din Ucraina.

"Forţele sale au angajat o proporţie semnificativă din stocul de rachete de croazieră cu lansare din aer şi de rachete balistice pe care le acumulaseră în ultimele luni. Loviturile recente au vizat probabil în primul rând industria de apărare a Ucrainei", indică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său postat pe X (ex-Twitter).

"Aceste noi operaţiuni sugerează cel puţin o schimbare temporară de abordare a Rusiei în ceea ce priveşte utilizarea loviturilor cu rază lungă de acţiune", menţionează ministerul britanic.


Iarna trecută, Rusia a lansat atacuri de amploare asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, lăsându-i pe mulţi ucraineni fără electricitate şi căldură pentru perioade lungi de timp.

Kievul s-a grăbit în acest an să-şi consolideze infrastructura energetică, anticipând o campanie similară pe parcursul acestei ierni.

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că atacurile sale au vizat obiective din domeniul apărării, ca parte a obiectivului său de demilitarizare a ţării vecine.

În ultimele cinci zile, Rusia a lansat aproape 300 de rachete împotriva Ucrainei, a declarat într-un mesaj video miercuri preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski, reiterând că ţara sa are nevoie de mai mult ajutor din partea aliaţilor săi, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, potrivit EFE.

"Este o teroare în mod clar deliberată. Numai în ultimele zile, din 29 decembrie, inamicul a lansat aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone Shahed", a indicat el.


Zelenski a mulţumit forţelor ucrainene pentru eforturile lor de respingere a atacurilor şi tuturor celor care ajută Ucraina, şi a cerut mai multă asistenţă militară. "Mai multe sisteme de apărare antiaeriană, mai multe rachete de apărare antiaeriană, asta salvează vieţi", a subliniat el.

agerpres.ro 

Citește și: 

Norvegia trimite două avioane F-16 în Danemarca pentru antrenarea de piloţi ucraineni

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rusia-Ucraina Autorităţile regiunii ruse Belgorod au propus locuitorilor evacuarea

05 Jan 2024 824

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente

19 Mar 2023 1595

Mai multe explozii au fost auzite luni dimineaţă la Kiev

17 Oct 2022 1192

Noi bombardamente ruseşti în mai multe regiuni din Ucraina în timpul nopţii

15 Oct 2022 1271

Rachete ruse care au lovit luni Ucraina au încălcat spaţiul aerian al Republicii Moldova

10 Oct 2022 1321

David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București Cele șase luni de rezistență, reziliență și determinare ale Ucrainei

24 Aug 2022 1314

Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost duminică ţinta unor bombardamente

03 Jul 2022 1142

Ucraina Bombardamente la Doneţk. Rușii au atacat cu rachete sâmbătă

18 Jun 2022 1450

Ucraina. Bombardamentele ruse asupra unei uzine chimice din Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic

11 Jun 2022 1040

Ucraina Supermarket din Mariupol, transformat în groapă comună pentru cadavre

29 May 2022 1519

Biserica Ortodoxă din Ucraina le spune credincioşilor să evite participarea la slujbe în noaptea de Înviere

20 Apr 2022 1497

Conflict în Ucraina Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva sa asupra regiunii Donbas

07 Apr 2022 1248

Şapte spitale au fost distruse în urma invaziei ruse. Cel puțin șase morți

14 Mar 2022 1191

Militarii ruși au bombardat fabrica de avioane Antonov din Kiev, Ucraina (VIDEO)

14 Mar 2022 1270

Bombardamente grele la Mariupol, Ucraina

02 Mar 2022 1393