Cercetătorii chinezi au descoperit „ingredientul” vinovat pentru cheagurile din sânge





 
  • Cercetătorii chinezi au descoperit microplastice în cheagurile de sânge prelevate de la pacienți care au suferit accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord sau tromboze venoase profunde.

La începutul acestui an, un studiu arăta că microplastice - mici fragmente de plastic desprinse din bucăți mai mari - au fost găsite în peste 50% din depozitele de grăsime din arterele înfundate, potrivit știripesurse.ro.

Acum, un nou studiu realizat de cercetători din China anunță descoperirea de microplastice în cheaguri de sânge prelevate chirurgical din arterele inimii și ale creierului, precum și din venele profunde din partea inferioară a picioarelor.

Este doar un studiu mic, de 30 de pacienți - nici pe departe la fel de mulți ca cei 257 de pacienți urmăriți timp de 34 de luni în studiul anterior. Dar, similar cu modul în care echipa condusă de italieni a constatat că prezența microplasticelor a crescut riscul ulterior de atac de cord sau accident vascular cerebral, echipa chineză a descoperit, de asemenea, o potențială asociere între nivelurile de microplastice din cheagurile de sânge și gravitatea bolii.
 
Cei 30 de pacienți implicați în studiu au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge după ce au suferit un accident vascular cerebral, un atac de cord sau o tromboză venoasă profundă, o afecțiune în care se formează cheaguri în venele profunde, de obicei ale picioarelor sau ale pelvisului.
 
Microplastice găsite în cheagurile de sânge din inimă, creier și picioare


În vârstă de 65 de ani în medie, pacienții aveau diverse antecedente de sănătate și stiluri de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, tensiune arterială ridicată sau diabet. Aceștia foloseau zilnic produse din plastic și provin atât de la sate, cât de la orașe.

Microplastice - fragmente minuscule de plastic - au fost găsite în 24 dintre cele 30 de cheaguri analizate. Tipurile de plastic identificate includ PVC, PE și poliamidă 66.

Dintre cele 15 tipuri identificate în cadrul studiului, PE a fost cel mai frecvent plastic, reprezentând 54% din particulele analizate. Acest studiu nu a măsurat microplasticele în sângele pacienților și, fiind un studiu observațional, poate indica doar posibile legături, nu cauze.

„Aceste constatări sugerează că microplasticele pot servi ca un potențial factor de risc asociat cu sănătatea vasculară", scriu Tingting Wang, clinician-cercetător la First Affiliated Hospital of Shantou University Medical College din China, și colegii săi.

Având în vedere că microplasticele au fost detectate anterior în țesutul pulmonar uman și în probele de sânge, este ușor de imaginat modul în care aceste bucăți microscopice de plastic ajung din mediul înconjurător în corpul nostru și în cheagurile de sânge, dacă se formează. 

 
 
 
 
Citește și
 Oamenii de știință se pregătesc pentru eclipsa de soare. Ce speră aceștia să învețe?
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Omer Susli de la Praktiker construiește o centrală electrică fotovoltaică la Cobadin. Peste 7.500 de module fotovoltaice

21 May 2024 995

SC COMVEX SA anunță publicarea invitației de participare la procedura de achiziție lucrări de montaj echipamente

21 May 2024 369

Anunt public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

22 Apr 2024 421

SC Comvex SA anunță publicarea invitației de participare la procedura de achiziție celule de depozitare

19 Mar 2024 611

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 1031

Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate crește riscul de cancer al sângelui

13 Jan 2024 832

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1564

Senat Legea cărnii şi a produselor din carne, adoptată. Iată ce va fi interzis spre comercializare

23 Oct 2023 1360

Penitenciarul Poarta Albă se modernizează. Celule cu aer condiționat și sală de sport (GALERIE FOTO)

06 Jul 2023 4454

Dobrogea și Galațiul pot deveni hydrogen valleys

07 Mar 2023 1171

Principalele lucrări din 2022 în Dobrogea E-Distribuție a investit peste 106 milioane de lei în 2022 în modernizarea rețelelor electrice de înaltă tensiune și a unor stații de transformare (FOTO)

02 Mar 2023 1184

Terapie revoluționară! O fetiță de 13 ani, vindecată de leucemie

11 Dec 2022 1731

Ministerul Sănătăţii În acest an s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România 3.649 de donatori

17 Sep 2022 832

Precizări importante ale Ministerului Sănătății! Vizați, donatorii de celule stem hematopoietice

09 Sep 2022 1118

Ministerul Sănătății, despre clinica acuzată de trafic de organe. Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale

26 Aug 2022 1121