Israel-Hamas Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat la Tel Aviv, unde va încerca să prevină implicarea Libanului în război

Liban. Sursă foto: Pexels
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este aşteptat în Israel unde va încerca să obţină o detensionare a conflictului din Fâşia Gaza şi o evitare a răspândirii acestuia în Liban, ţară unde luni o lovitură israeliană a ucis un lider militar al organizaţiei şiite pro-iraniene Hezbollah, notează luni AFP.
     
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este aşteptat în Israel unde va încerca să obţină o detensionare a conflictului din Fâşia Gaza şi o evitare a răspândirii acestuia în Liban, ţară unde luni o lovitură israeliană a ucis un lider militar al organizaţiei şiite pro-iraniene Hezbollah, notează luni AFP, conform Agerpres.

Acest responsabil militar, ucis în satul Kherbet Selm, la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu Israel, ''juca un rol de prim plan în conducerea operaţiunilor'' din sudul Libanului, unde schimburile de tiruri transfrontaliere sunt cvasicotidiene între mişcarea libaneză pro-iraniană şi armata israeliană.

Creşterea tensiunilor în această zonă alimentează îngrijorările privind o destabilizare şi mai mare a regiunii, în contextul în care războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza a intrat deja în a patra lună.

Duminică secretarul de stat american, a cărui ţară este principala susţinătoare a Israelului, a avertizat că acest conflict ar putea crea ''metastaze'' în regiune.

Potrivit unor responsabili americani, Blinken vrea să împiedice antrenarea Libanului în război şi să exercite presiuni asupra Israelului în sensul intrării într-o fază mai puţin costisitoare în vieţi palestiniene.

Israelul a promis să distrugă mişcarea Hamas după atacul fără precedent asupra teritoriului israelian, comis în 7 octombrie şi soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, în mare parte civili. În jur de 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza, ulterior fiind eliberate 100 dintre ele în schimbul unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene.

Qatarul, care a jucat atunci un rol de mediator, îşi continuă eforturile pentru eliberarea ostaticilor încă aflaţi în Fâşia Gaza.

Ofensiva israeliană s-a soldat cu 23.084 de morţi în Fâşia Gaza, unde Hamas deţine puterea din 2007. Bombardamentele israeliene au condus la strămutarea a 85% din populaţia Fâşiei Gaza şi au cauzat o criză umanitară catastrofală, potrivit ONU.


În ultimele 24 de ore armata israeliană a anunţat lovituri la Khan Younes, principalul oraş din sudul enclavei palestiniene şi noul epicentru al luptelor, ucigând ''10 terorişti care se pregăteau să lanseze rachete asupra Israelului''.

Doi jurnalişti care lucrau pentru Al Jazeera au fost ucişi duminică de o lovitură israeliană asupra vehiculului lor, potrivit postului de televiziune qatarez. Un al treilea jurnalist aflat în maşină, Hazem Rajab, a fost rănit grav.

Moustafa Thuraya şi Hamza Waël Dahdouh se întorceau după realizarea unui reportaj la locul unei lovituri israeliene. Cel din urmă este fiul şefului biroului Al Jazeera în Fâşia Gaza, Waël Dahdouh, care deja şi-a pierdut soţia şi doi dintre copii la finalul lunii octombrie, într-un bombardament israelian.

La frontiera de nord a Israelului, armata a recurs din nou la tiruri către Liban luni dimineaţă, după ce în cursul nopţii a efectuat raiduri aeriene contra a două obiective ale Hezbollah.

Confruntările în această zonă s-au intensificat după uciderea lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în ierarhia Hamas, marţi, la Beirut. 


Citește și.
Ucraina, Fâşia Gaza: Papa Francisc respinge noţiunea de „victime colaterale” în rândul civililor

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 882

Liderii G7 reuniţi duminică fac apel ca toate părţile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere

14 Apr 2024 472

Avioane de luptă au fost mutate din România în Orientul Mijlociu de către Marea Britanie

14 Apr 2024 745

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 447

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 384

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 379

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 499

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 578

Un bărbat din Israel și-a deschis afacere la Constanța

19 Mar 2024 699

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 486

Doi cetățeni cu domiciliul în Israel și-au deschis bar în Constanța

01 Mar 2024 839

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

25 Feb 2024 714

Alexandru Barnea, conducătorul cercetărilor arheologice de la Tropaeum Traiani și prezență constantă al altor situri din Dobrogea

16 Feb 2024 802

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 806