Israelul îi declară morţi în captivitate pe unii dintre ostaticii ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza

Foto: PixabayIsraelul îi declară morţi în captivitate pe unii dintre ostaticii ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, chiar dacă în paralel încearcă să recupereze ostaticii prin discuţii indirecte cu mişcarea islamistă palestiniană şi prin operaţiuni militare în enclava palestiniană, o măsură menită să aducă o oarecare alinare familiilor celor răpiţi, notează luni Reuters citat de Agerpres.ro

Un comitet medical cu trei membri, creat la nivelul Ministerului Sănătăţii israelian, analizează atent înregistrările video ale atacului comis de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie pentru a identifica semne de răni grave în rândul persoanelor răpite şi coroborează informaţiile cu mărturiile ostaticilor eliberaţi până acum.

Acest lucru poate fi suficient pentru a ajunge la concluzia că un ostatic a decedat, chiar dacă niciun medic nu s-a pronunţat oficial, a afirmat Hagar Mizrahi, şefa comitetului respectiv.

''Declararea morţii nu este niciodată o problemă uşoară şi cu siguranţă nu în situaţia implicării noastre'', a declarat Mizrahi.


Potrivit acesteia, comitetul pe care îl conduce răspunde ''dorinţei familiilor celor răpiţi şi aflaţi în Gaza de a şti cât mai mult posibil despre cei dragi''.

Dintre cei aproximativ 240 de oameni luaţi ostatici de Hamas pe 7 octombrie, 108 au fost eliberaţi în schimbul punerii în libertate de către Israel a unor deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.

De la armistiţiul temporar între Israel şi Hamas, început în 24 noiembrie, convenit iniţial pentru patru zile şi ulterior prelungit până la 1 decembrie, autorităţile israeliene au declarat morţi în captivitate şapte civili şi un colonel din armata sa. Israelul susţine că în Gaza încă se află 137 de ostatici, fără a se cunoaşte exact starea lor.

Informaţia nu a fost confirmată de Hamas. Mişcarea palestiniană a declarat anterior că zeci de ostatici şi-au pierdut viaţa ca urmare a loviturilor aeriene efectuate de forţele israeliene împotriva Gaza, a ameninţat că va executa dintre ostatici şi a sugerat că unii ostatici se află în mâinile altor facţiuni înarmate palestiniene.

Ostaticii sunt ţinuţi fără posibilitatea de a comunica, în pofida apelurilor Israelului către Crucea Roşie pentru a organiza vizite şi a verifica starea lor de sănătate.

Riscul de a greşi a fost evident în cazul lui Emily Hand, care a fost dată dispărută pe 7 octombrie şi al cărei tată, Tom, a fost iniţial informat ''neoficial'' că fiica sa fusese ucisă. În realitate, fata fusese luată ostatică şi a fost eliberată în timpul armistiţiului recent între Israel şi Hamas. 


Agerpres.ro

Citește și: 

Grupurile palestiniene de apărători ai drepturilor omului au refuzat să se întâlnească cu procurorul Curţii Penale Internaţionale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 882

Liderii G7 reuniţi duminică fac apel ca toate părţile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere

14 Apr 2024 472

Avioane de luptă au fost mutate din România în Orientul Mijlociu de către Marea Britanie

14 Apr 2024 745

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 447

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 384

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 379

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 499

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 578

Un bărbat din Israel și-a deschis afacere la Constanța

19 Mar 2024 699

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 486

Doi cetățeni cu domiciliul în Israel și-au deschis bar în Constanța

01 Mar 2024 839

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

25 Feb 2024 714

Alexandru Barnea, conducătorul cercetărilor arheologice de la Tropaeum Traiani și prezență constantă al altor situri din Dobrogea

16 Feb 2024 802

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 806