Papa Francisc, despre conflictele şi nedreptăţile din lume, în tradiționalul mesaj de Crăciun


Papa Francisc a cerut miercuri speranţă "pentru întregul continent latino-american unde mai multe ţări trec printr-o perioadă de agitaţie socială şi politică" şi de încurajare pentru poporul venezuelean atât de încercat de tensiuni, în tradiţionalul său mesaj Urbi et Orbi pronunţat de Crăciun, relatează miercuri EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

Prezent în balconul logiei centrale a bazilicii San Pietro, papa Francisc şi-a dedicat mesajul de Crăciun conflictelor şi nedreptăţilor din lume.

Papa Francisc şi-a început mesajul observând că există "întuneric" în inimile oamenilor, în relaţiile personale şi în familii, precum şi în conflictele economice, geopolitice şi ecologice, dar a adăugat că "mai mare este lumina lui Iisus".

Suveranul pontif a regretat că mai multe naţiuni ale continentului latino-american trec printr-o perioadă de agitaţie socială şi politică şi a încurajat această regiune în eforturile sale de a favoriza "justiţia şi reconcilierea" şi a lansat un apel la depăşirea "numeroaselor forme de sărăcie care sunt o ofensă pentru demnitatea oricărei persoane".

În faţa a sute de persoane reunite în Piaţa San Pietro, el a evocat "mulţimea de copii care se confruntă cu conflictele din Orientul Mijlociu şi din alte ţări ale lumii".

Exprimându-şi durerea faţă de tragedia poporului sirian, "care încă nu vede încheierea ostilităţilor ce devastează ţara în acest deceniu", papa şi-a exprimat speranţa în trezirea "conştiinţei oamenilor". El a lansat "guvernelor şi comunităţii internaţionale apelul de garanta securitatea şi coexistenţa paşnică a popoarelor din regiune" ale căror suferinţe trebuie să înceteze.

Papa argentinian a adresat un gând de sprijin şi poporului libanez pentru a putea ieşi din criza actuală şi să-şi redescopere vocaţia de a deveni un mesager al libertăţii şi al coexistenţei armonioase pentru toţi".

În tradiţionalul său tur al zonelor de conflict din întreaga lume, papa Francisc a subliniat că locuitorii planetei "aşteaptă zile de pace şi securitate, evocând totodată tensiunile din Irak şi "criza gravă umanitară din Yemen".


Sfântul părinte şi-a exprimat de asemenea speranţa de a vedea Ucraina ajungând "la soluţii concrete pentru o pace durabilă".

Evocând continentul african unde domnesc "violenţele, calamităţile naturale şi urgenţele medicale", papa şi-a exprimat dorinţa de "a aduce alinare tuturor celor care sunt persecutaţi din cauza credinţei lor, mai ales misionarilor şi victimelor răpirilor".

Papa Francisc şi-a încheiat mesajul cu o urare de pace pentru populaţiile care trăiesc în regiunile orientale din Republica Democratică Congo, devastată de conflictele persistente".

Sursă foto: Digi 24

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Paștele catolic. Ce mesaj a transmis papa Francisc

04 Apr 2021 581

Papa Francisc, vizită în Irak „Fie ca armele să fie reduse la tăcere!“

06 Mar 2021 1559

De Ziua Mondială a Păcii, Papa Francisc transmite un mesaj special

01 Jan 2021 1194

Papa Francisc împlinește, azi, 84 de ani

17 Dec 2020 758

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamţ

15 Nov 2020 1611

Papa Francisc a purtat pentru prima dată mască la o slujbă publică

20 Oct 2020 1739

Un caz de COVID-19, confirmat în reşedinţa din Vatican a papei Francisc

17 Oct 2020 1484

Papa Francisc, prima călătorie în afara Romei de la izbucnirea pandemiei de coronavirus

05 Sep 2020 1246

Papa îndeamnă la ''întinderea mâinii către cei săraci''

13 Jun 2020 1492

În urmă cu un an Eveniment istoric, în România. Papa Francisc a efectuat o vizită de 3 zile, în țara noastră

31 May 2020 1252

Echipamentele medicale donate de Papa Francisc pentru Suceava vor ajunge astăzi în România

25 Apr 2020 1560

MAE Autorităţile române apreciază donaţia de materiale medicale făcută Papa Francisc

23 Apr 2020 908

Papa Francisc, mesaj de Paște „În faţa pandemiei mondiale trebuie să recurgem la soluţii inovatoare şi să uităm egoismul"

12 Apr 2020 1406

Sărbătoare mare. Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, azi, Floriile Monseniorul Ieronim Iacob – „Suntem uniţi în rugăciune, chiar şi de la distanţă“

05 Apr 2020 2711

Mesajul Președintelui României, transmis cu prilejul instalării Monseniorului Aurel Percă ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti

11 Jan 2020 1357