Preşedintele american Joe Biden suspendă construcția de noi terminale de export de gaz natural lichefiat

Sursa foto:Facebook 
  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri un moratoriu privind construirea de noi terminale de export de gaz natural lichefiat (GNL), invocând "ameninţarea" climatică, decizie care încetineşte o industrie accelerată, comentează AFP, conform Agerpres.

"Această pauză privind autorizaţiile (pentru terminale) GNL ia în considerare ceea ce este cu adevărat criza climatică: o ameninţare existenţială", a transmis liderul de la Casa Albă într-o declaraţie.


Anunţul survine în timp ce campania prezidenţială este în plină desfăşurare.

Potrivit AFP, o confruntare pare inevitabilă între Joe Biden, care în 2022 a promovat un plan masiv de finanţare a tranziţiei energetice, şi Donald Trump, care pune la îndoială însuşi principiul încălzirii globale, în ciuda unui consens ştiinţific.


"Republicanii 'MAGA' (sloganul lui Donald Trump) neagă urgenţa crizei climatice, condamnând poporul american la un viitor periculos, însă administraţia mea nu va rămâne pasivă", a spus Biden. "Nu vom ceda în faţa intereselor particulare", a adăugat el.

"Pe măsură ce exporturile cresc, trebuie să revizuim cererile de export în lumina celor mai recente analize economice, de mediu şi de securitate naţională", a declarat secretarul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferinţă telefonică.


Impulsionate de creşterea producţiei de gaze de şist, Statele Unite sunt deja cel mai mare exportator de GNL din lume, conform datelor publicate de organizaţia internaţională Cedigaz pentru prima jumătate a anului 2023.

Şapte terminale de export GNL sunt deja operaţionale în Statele Unite, gestionând aproximativ 328 de milioane de metri cubi pe zi, conform Agenţiei americane pentru Informaţii Energetice (EIA).

Nu vor fi emise noi permise de export până când Departamentul Energiei al SUA nu îşi va actualiza analiza asupra fiecărui proiect, a spus Granholm.

Potrivit unui oficial american, este de aşteptat să dureze câteva luni pentru a actualiza criteriile de omologare.


Pentru moment, patru cazuri în curs de examinare de către Departamentul Energiei sunt afectate de suspendare, a spus aceeaşi sursă.

Alte proiecte sunt în desfăşurare, dar nu au fost încă depuse la minister şi nu vor fi prezentate în timpul moratoriului.

În stadiul actual, noile terminale în pregătire ar urma să crească capacitatea de export a SUA la 1,35 miliarde de metri cubi pe zi, potrivit lui Granholm.

Anticipând un moratoriu, despre care au relatat mai multe media americane, organizaţia de mediu Sierra Club a declarat că o astfel de mişcare "ar reprezenta o schimbare pozitivă şi semnificativă a politicii".

La începutul lunii decembrie, în marja conferinţei climatice COP28, peste 250 de organizaţii şi grupuri de mediu i-au cerut lui Joe Biden să nu mai autorizeze noi terminale GNL, reamintind că gazul natural este un combustibil fosil poluant.

Într-o scrisoare adresată joi lui Granholm, mai mulţi reprezentanţi ai industriei energetice din SUA i-au cerut acesteia să renunţe la moratoriu.

Aceştia au susţinut în special că industria gazelor naturale a creat locuri de muncă în Statele Unite şi a făcut posibilă asigurarea aprovizionării Europei, care a fost privată de gazul rusesc de la embargoul impus în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Anul trecut, aproximativ jumătate din exporturile de GNL au mers în Europa, potrivit Casei Albe.

Moratoriul ar "fragiliza credibilitatea SUA şi ar ameninţa locurile de muncă americane", a atras atenţia grupul.

"Trebuie să înţelegem mai bine nevoile pieţei, cererea şi oferta pe termen lung, precum şi factorii de mediu", a spus Granholm, adăugând că proiectele care au fost deja aprobate nu vor fi revizuite.

"Acest lucru nu va afecta oferta noastră actuală sau pe termen scurt", a insistat ea.

"Ne-am angajat să consolidăm securitatea energetică a Statelor Unite şi a aliaţilor noştri", a mai declarat oficialul, precum şi "protejarea americanilor de schimbările climatice, fiind în acelaşi timp în fruntea tranziţiei către o energie curată".


Citește și
Premierul Netanyahu i-a reiterat președintelui american, Biden, poziția sa referitor la „suveranitatea palestiniană”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele SUA, Joe Biden, urmează să facă una din cele mai mari mutări în plan economic

10 May 2024 632

Klaus Iohannis s-a întâlnit la Casa Albă - SUA cu președintele Joe Biden

07 May 2024 498

Președintele României, în vizită oficială în SUA. Va fi primit la Casa Albă de președintele Joe Biden

07 May 2024 421

Iohannis, primit de Joe Biden la Casa Albă. Va fi onorat cu distincția Distinguished International Leadership Award 2024

06 May 2024 924

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

25 Feb 2024 745

Reacție după moartea lui Navalnîi Preşedintele SUA, Joe Biden, ia în calcul noi sancțiuni impuse Rusiei

19 Feb 2024 1017

SUA au bombardat ținte pro-iraniene din Irak şi Siria. Joe Biden- „Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua”

03 Feb 2024 891

Trei militari americani ucişi şi mai mulţi alţii răniţi într-un atac cu dronă!

28 Jan 2024 1050

Donald Trump se opune oricărui acord privind imigrația

28 Jan 2024 756

Israel-Hamas Premierul Netanyahu i-a reiterat președintelui american, Biden, poziția sa referitor la „suveranitatea palestiniană”

20 Jan 2024 749

Preşedintele Biden nu ia în considerare demiterea secretarului apărării Austin, care s-a spitalizat în secret

08 Jan 2024 714

Ultima tranșă de ajutor militar pentru Ucraina din partea SUA

28 Dec 2023 940

Joe Biden vizează finanţele mondiale pentru a pune beţe în roate maşinăriei de război ruse

22 Dec 2023 804

Alertă în SUA! O maşină a intrat în coloana oficială a preşedintelui Joe Biden

18 Dec 2023 905

Un influent senator american s-a declarat „optimist” în legătură cu un acord privind ajutorul pentru Ucraina

17 Dec 2023 774