Ultima tranșă de ajutor militar pentru Ucraina din partea SUA

Sursa foto: Pixabay




 
  • Statele Unite ale Americii au anunţat miercuri deblocarea unui ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, informează AFP, conform știripesurse.ro.

Negocierile sunt în continuare în impas între parlamentarii republicani şi democraţi în ceea ce priveşte aprobarea pachetului de 61 de miliarde de dolari pe care preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky au făcut presiuni în acest sens.

„Este imperativ ca Congresul să acţioneze cât mai curând posibil pentru a promova interesele noastre de securitate naţională, ajutând Ucraina să se apere", a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.
 

Potrivit declaraţiei Departamentului de Stat, ajutorul dat publicităţii miercuri include muniţie pentru sisteme de apărare aeriană şi arme antitanc.

„Vă mulţumim pentru ajutor, vom învinge", a reacţionat în cursul serii Andriï Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, pe X (fostul Twitter).


Cu toate acestea, liderii Senatului au decis deja că Congresul american va încheia anul fără a aproba noi fonduri - încă un eşec pentru preşedintele ucrainean, într-un an marcat de speranţe zădărnicite de o contraofensivă majoră şi de o presiune crescută din partea Rusiei pe linia frontului.

Casa Albă avertizase că va rămâne fără resurse pentru Ucraina până la sfârşitul anului. La 18 decembrie, un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a anunţat că „mai avem doar un singur pachet de ajutor" înainte ca fondurile destinate Ucrainei „să se epuizeze".

„Când va fi trimis, nu vom mai avea autorizaţie (...). Şi vom avea nevoie ca Congresul să acţioneze fără întârziere", a avertizat el.

La jumătatea lunii decembrie, Volodimir Zelenski a venit personal la Washington - a treia sa deplasare în capitala americană într-un an - pentru a încerca să intensifice presiunea.


Citește și
Volodimir Zelenski spune că ţara sa poate deveni un producător major de arme

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazul fostului primar Cătălin Cherecheș menționat într-un raport al Departamentului de Stat al SUA! (DOCUMENT)

25 Apr 2024 568

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 1071

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 624

Lumea marinarilor Aplauze pe scena Atlanticului. „Mircea”, SUA, botez marinăresc

18 Apr 2024 1034

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 847

MAEÎntrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA

17 Apr 2024 287

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 269

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 485

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 545

Evocare a trecutului Fotografia remarcabilă a Pieței Griviței din Constanța, orașul în anul 1946

15 Apr 2024 770

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1464

Tenis România, calificare la turneul final al Billie Jean King Cup, după o victorie memorabilă cu Ucraina. Căpitan nejucător, Horia Tecău, din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 705

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 431

A început eclipsa totală de soare. Imagini cu fenomenul (FOTO)

08 Apr 2024 849

Eclipsă totală de soare! De unde poate fi văzută! Anunțul NASA

08 Apr 2024 1099