Ucraina Liderul prorus din Doneţk cere eliberarea „oraşelor ruse” Odesa şi Nikolaiv

Foto: Google Maps
  • Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, a pledat luni pentru cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaiv din sudul Ucrainei, întrucât le consideră ruseşti din punct de vedere istoric, potrivit EFE.
     
Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, a pledat luni pentru cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaiv din sudul Ucrainei, întrucât le consideră ruseşti din punct de vedere istoric, potrivit EFE, citat de Agerpres.

„Odesa este un oraş fondat de Ecaterina cea Mare în 1794. Din ordinul ei a apărut acest oraş. Este sau nu oare un oraş rusesc? Bineînţeles că este”, a declarat el agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti.


Odesa, cel mai important oraş ucrainean de pe litoralul Mării Negre, este baza marinei ucrainene şi portul prin care Kievul îşi exportă cerealele.

„Pământurile din Nikolaiv au fost cucerite în timpul războaielor ruso-turce, adică au fost luate de la hanatul Crimeii, care era pe atunci vasal al Imperiului Otoman. Este sau nu rusesc acest oraş?”, a adăugat el.


Puşilin şi-a exprimat regretul că "greşeli" făcute de unii lideri sovietici au dus la situaţia actuală, într-o aluzie la existenţa unei populaţii rusofone în afara teritoriului Federaţiei Ruse.

„Dacă s-au făcut greşeli, dacă recunoaştem şi vedem asta, atunci aceste oraşe trebuie să fie eliberate. Este ferma mea convingere”, a mai spus el.


În acelaşi timp, liderul prorus a negat că, aşa cum a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, armata rusă nu a reuşit să cucerească niciun oraş important în 2023.

„Ascultaţi, oare Artiomovsk (aşa cum numesc ruşii Bahmut) nu este mare? Mă rog, n-am putut elibera Kievul”, a spus el, adăugând că, în pofida faptului că trupele ruse luptă în Ucraina împotriva armelor şi banilor occidentali, „armata rusa avansează”.


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la sfârşitul anului trecut că războiul va continua până când Kremlinul îşi va atinge toate obiectivele pe care şi le-a propus la lansarea acestuia în februarie 2022.

În ultimele luni, Moscova a recuperat iniţiativa pe aproape întregul frontul din Ucraina, după cum a demonstrat capturarea în decembrie a bastionului ucrainean Mariinka, situat la nord de oraşul Doneţk, în est.

Deşi rusă a reuşit să construiască un coridor între Rusia continentală şi peninsula anexată Crimeea, transformând Azov într-o mare interioară, armata rusă nu a putut să protejeze teritoriul peninsulei şi nici Flota Mării Negre, cu baza în Sevastopol, de rachetele şi dronele ucrainene pentru care ar trebui să controleze întregul sud al Ucrainei, notează EFE. 


Citește și:
"Întuneric... fără lumină... fără zi..." - Un cunoscut poet ucrainean, ucis pe front

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la jucăriile oferite în dar micuților de Paște! Ce au găsit vameșii într-un container sosit din China în Portul Constanța

26 Apr 2024 317

Calendar ortodox Ce sfânt este pomenit astăzi, 25 aprilie 2024?

25 Apr 2024 744

Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru de producție drone

20 Apr 2024 417

Valeriia Nails SRL. O femeie din Ucraina și-a deschis firmă la Constanța

16 Apr 2024 701

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 475

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

15 Apr 2024 763

CSM Constanța box Amalia Niță, pentru a patra oară campioană europeană! (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 831

Tenis România, calificare la turneul final al Billie Jean King Cup, după o victorie memorabilă cu Ucraina. Căpitan nejucător, Horia Tecău, din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 705

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 386

Alertă la centrala nucleară Zaporojie! Rusia acuză armata ucraineană că ar fi lovit-o

07 Apr 2024 629

Papa Francisc i-a încurajat pe politicieni „să se oprească puţin şi să încerce să negocieze" pacea în Ucraina şi în Orientul Mijlociu

07 Apr 2024 473

Autoritatea Vamală RomânăReuniunea grupului vamal regional de coordonare dintre România - Republica Moldova - Ucraina

05 Apr 2024 310

Pe surse Barca răsturnată în apropiere de Tuzla ar aparține Marinei din Ucraina și are la bord sisteme de bruiaj și radare

04 Apr 2024 1194

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 492

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 652