Autoritatile romane si FMI nu au convenit tinta deficitului bugetar pe anul in curs

Reprezentantii FMI doresc includerea in buget a cheltuielilor aferente proiectelor de infrastructura in parteneriat public privat * Acestia sustin ca investitiile in drumuri sunt cheltuieli publice, in timp ce Eurostat le include la datoria publica * Autoritatile romane sustin inregistrarea acestor cheltuieli in afara bugetului, dupa modelul Uniunii Europene * Pentru anul 2004, Guvernul doreste sa reduca deficitul balantei publice (care include deficitul bugetar si cel cvasifiscal) cu 1,25% din PIB * Acordul va cuprinde si cote minime de incasare la utilitatile publice, care nu au fost inca stabilite, precum si majorari trimestriale de tarife energetice

Memorandumul de intelegere pentru noul acord cu Fondul Monetar International (FMI) a fost finalizat, dar marimea deficitului bugetar din acest an nu a fost inca stabilita, a declarat, in urma cu o saptamana, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. El a explicat ca reprezentantii FMI doresc includerea in buget a cheltuielilor aferente proiectelor de infrastructura in parteneriat public privat, in vreme ce autoritatile romane sustin inregistrarea acestor cheltuieli in afara bugetului, dupa modelul Uniunii Europene. "Fondul are aceasta metodologie, sustinand ca investitiile in drumuri sunt cheltuieli publice, in timp ce Eurostat le include la datoria publica. Aici urmeaza sa vedem, sa discutam. E vorba pentru acest an de circa 80 milioane de euro, ceea ce reprezinta 0,1%-0,2% din Produsul Intern Brut", a afirmat Tanasescu. Ministrul Finantelor a spus ca deficitul bugetar va fi mai redus decat nivelul de 3% din PIB aprobat prin Legea bugetului. Nivelul exact va fi stabilit in luna aprilie, cand ultimele detalii referitoare la acord vor fi discutate pe cale electronica cu reprezentantii FMI, fara ca o noua misiune a institutiei financiare internationale sa viziteze Romania. De asemenea, Executivul va propune, pana la 20 iulie, o rectificare bugetara pentru a pune in practica cele convenite. Reducerea deficitului fiscal va fi realizata exclusiv pe baza cresterii veniturilor bugetare, anticipata pentru acest an la 0,8% din PIB peste nivelul estimat. Nu sunt prevazute reduceri ale cheltuielilor bugetare aprobate decat in cazul unui eventual derapaj major al deficitului de cont curent, care ar putea necesita o politica fiscala mai dura.

Masuri salariale

Programul are o perioada de doi ani si stabileste principalele obiective economice pana in anul 2006. Potrivit lui Tanasescu, primul obiectiv este reducerea ratei inflatiei la sfarsit de an la 9% in 2004, 6% in 2005 si 5% in 2006. De asemenea, autoritatile romane vor incerca sa mentina deficitul de cont curent in limita a 5,5% din PIB si sa obtina o crestere economica medie de 5% anual. Pentru anul 2004, Guvernul doreste sa reduca deficitul balantei publice (care include deficitul bugetar si cel cvasifiscal) cu 1,25% din PIB. Astfel, diminuarea deficitului cvasifiscal ar putea contribui la echilibrarea balantei publice cu 0,5% din PIB, iar deficitul bugetar cu 0,7%-0,8% din PIB. Aceste rezultate vor atinse printr-o politica salariala prudenta, care implica mentinerea salariului minim pe economie la 2,8 milioane de lei, o crestere salariala medie de 9% in sectorul de stat, precum si o politica monetara prudenta. In plus, cele 19 societati mari (cu peste 1000 de angajati) aflate inca in portofoliul APAPS vor fi privatizate pana in luna septembrie.Acordul va cuprinde si cote minime de incasare la utilitatile publice, care nu au fost inca stabilite, precum si majorari trimestriale de tarife energetice. O alta componenta a programului este reducerea fiscalitatii, in special pe forta de munca, contributiile pentru asigurari sociale urmand sa scada la 44%-45% pana in 2006, fata de 49,5% in prezent. De asemenea, o echipa a FMI va acorda Romaniei asistenta tehnica in luna aprilie pentru a determina cuantumul cu care va fi redus impozitul pe profit si majorarea impozitului pe dividende, aplicabile de anul viitor. Alti experti ai FMI si ai Bancii Mondiale vor sosi in Romania in luna mai, pentru a discuta posibilitatea acordarii unui ajutor de stat sub forma stergerii datoriilor bugetare ale unor companii aflate in proprietate publica. Boardul FMI ar putea discuta noul acord, de tip precautionary stand-by, la sfarsitul lunii mai, pentru ca aranjamentul sa intre in vigoare in luna iunie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2736

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3239

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3428

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3466

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3812

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6215

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2682

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5248

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 3007

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3040

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3034

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2694

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2793

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2778

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2778