Imobiliare

O impozantă clădire din zona peninsulară a Constanţei intră în reabilitare. Vega Turism SA, undă verde de la municipalitate (galerie foto)

Casa cu Lei, simbol al Constanţei, va fi consolidată, restaurată şi reamenajată. SC Vega Turism SA, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a solicitat şi a obţinut, pe data de 15 februarie, de la Primăria Constanţa, Certificatul de urbanism nr. 528, în vederea amenajării celebrului monument Casa cu Lei. Mai exact, actul presupune „Consolidare, restaurare, reamenajare Casa cu Lei D+P+1E+M“, de pe strada Dianei nr. 1.

Registrul Comerţului, date oficiale despre Vega Turism SA 

Înmatriculată în anul 1995, firma are sediul social în Mamaia, hotel Vega. Capitalul social subscris este de 56.483.797,5 lei, integral vărsat, compus din 22.593.519 acţiuni nominative. Valoarea unei acţiuni este 2,5 lei.
 
Acţionari persoane juridice sunt: GVC Investment Company Limited, cu sediul în Cipru, Limassol, cu 33,3089% din capitalul social, SC Upetrom Engineering SRL, cu sediul în Ploieşti, Piaţa 1 Decembrie 1918, cu 3,6826% din capitalul social, Navymar Shipping Company Ltd, cu sediul în Cipru, Limasol, cu 63,004% din capitalul social. Acţionari persoane fizice sunt: Gabriel Valentin Comănescu, cu 0,0002% din capitalul social, Liviu Valentin Runcan, cu 0,0002% din capitalul social, Maria Roman, cu 0,0005% din capitalul social, Eugenia Drăgan, din capitalul social, Ion Topoleanu, cu 0,0007% din capitalul social, Acţionari Listă persoane fizice, cu 0,0025% din capitalul social. Persoane împuternicite ale companiei, care se ocupă de hoteluri şi alte facilităţi de cazare, sunt: Gina Comănescu – preşedinte CA, Camelia-Claudia Tivichi - membru în CA, Mihai Dumitru Bratu - membru în CA. Cenzorul firmei este Elena Iatan.
 
Printre activităţile secundare ale firmei se numără: prelucrarea şi conservarea cărnii; fabricarea îngheţatei; fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie; prelucrarea ceaiului şi a cafelei; intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie; intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii; comerţ cu ridicata al fructelor şi al legumelor; comerţ cu ridicata al cărnii şi al produselor din carne; comerţ cu ridicata al îmbrăcămintei şi al încălţămintei; comerţ cu ridicata al mobilei de birou; comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente de birou; comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun; comerţ cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate; comerţ cu amănuntul al covoarelor, al carpetelor, al tapetelor şi al altor acoperitoare de podea, în magazine specializate; comerţ cu amănuntul al cărţilor, în magazine specializate; comerţ cu amănuntul al ziarelor şi al articolelor de papetărie, în magazine specializate; comerţ cu amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie, în magazine specializate;

transporturi maritime şi costiere de marfă; transporturi de pasageri pe căi navigabile interioare; transportul de marfă pe căi navigabile interioare; depozitări; activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre; baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; activităţi de difuzare a programelor de radio; activităţi de difuzare a programelor de televiziune; activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu; activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exclusiv prin satelit); activităţi de închiriere şi leasing cu autovehicule rutiere grele; activităţi de închiriere şi leasing cu bunuri recreaţionale şi echipament sportiv; activităţi ale agenţiilor turistice; activităţi ale tur-operatorilor; alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică; activităţi de servicii suport combinate; activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; spălarea şi curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană; coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare activităţi de întreţinere corporală.
 
Compania are următoarele sedii secundare: municipiul Constanţa, bd. Tomis nr. 133, etaj P; bordul navei maritime de pasageri „Adornate“; Mamaia, sectorul de plaja Mamaia III, la limita de sud a hotelului Vega; municipiul Constanţa, incinta port, dana 34; Mamaia, sectorul de plajă Mamaia III; Mamaia, sectorul de plajă Mamaia III, între limita de sud a hotelului Vega şi limita de nord a hotelului Bicaz; Mamaia, sectorul de plajă Mamaia III, la limita de nord a hotelului Alcor; Mamaia, sectorul de plajă Mamaia III, la limita de nord a restaurantului Estival.

Date financiare

În anul fiscal 2014, Vega Turism SA a avut 163 de salariaţi, o cifră de afaceri de 21.216.441 de lei şi un profit de zero lei. De asemenea, în anul fiscal 2015, compania cu 161 de salariaţi a înregistrat o cifră de afaceri de 18.403.846 de lei şi un profit de zero lei. Situaţia financiară pe anul 2016 arată astfel: 150 de salariaţi, o cifră de afaceri de 1.6791.616 lei şi un profit de zero lei. 

Casa cu Lei, între mărire şi decădere

Casa cu Lei este un simbol al Constanţei. Cândva, edificiului situat pe strada Dianei nr. 1 i se spunea Casa Emirzian, după numele bogatului negustor armean care a comandat ridicarea ei, Dicran Emirzian, văr cu faimosul colecţionar de artă născut la Constanţa Kirkor Zambaccian. Ridicat între anii 1898 şi 1902 (sau între 1895 şi 1898, conform altor surse), când la Constanţa se construiau clădiri impunătoare, menite să reflecte importanţa oraşului în plină ascensiune, edificiul are la bază stilul eclectic. El a fost proiectat de arhitectul Ioan Berindei (deşi, la un moment dat, a fost vehiculat şi numele lui Daniel Renard), autorul unor altor clădiri emblematice având ca elemente decorative semnificative leii, precum Casa cu Lei din Bucureşti, după cum i se mai spune Palatului Cantacuzino, în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Muzeul Naţional „George Enescu“.
 
De multă vreme, impozanta clădire din zona peninsulară a Constanţei, construită în stil eclectic, nu mai este deloc asociată cu proprietarul său, Dicran Emirzian, ci cu cei patru lei masivi din piatră care tronează maiestuos pe capitelurile celor patru coloane ale edificiului, de unde par să contemple trecutul, prezentul şi viitorul. De aici provine şi numele său atât de exotic, încetăţenit în limbajul curent al constănţenilor şi al iubitorilor de case vechi, încărcate de poveşti: Casa cu Lei.
 
Revenind la faimosul Zambaccian, „istoria“ consemnează un fapt special, definitoriu pentru pasiunea faimosului armean privind lucrările de artă. Negustorul Emirzian, plecat departe de Constanţa, preocupat de afacerile sale, a închiriat parterul clădirii magistratului Lazăr Munteanu, preşedinte al Tribunalului Constanţa, rudă a faimoasei familii Kalinderu, care deţinea o frumoasă colecţie de tablouri. În anul 1907, pe când avea 18 ani, Zambaccian povesteşte că a întrezărit prin fereastră fascinanta colecţie de artă şi a cerut permisiunea îngrijitoarei casei să o admire mai de aproape, „prin deschizătura uşii“. Acest moment avea să fie definitoriu pentru pasiunea de mai târziu a marelui colecţionar de artă Krikor Zambaccian.
 
În 1921, în edificiul de pe strada Dianei nr. 1 funcţiona o bancă, pentru ca apoi clădirea să fie sediu pentru mai multe firme, printre care şi o agenţie pentru transporturi. A revenit pentru o scurtă perioadă la utilitatea sa iniţială, monumentala clădire fiind locuită până în 1941 de fiul faimosului proprietar, Bebi Emirzian. Ca şi oamenii, şi casele au destinul lor tumultuos. Despre Casa de lei se credea, la un moment dat, că era folosită ca loc pentru întâlniri adulterine.
 
După schimbarea de regim, clădirea a fost naţionalizată, iar în anul 1953 în imobil îşi desfăşura activitatea serviciul tehnic de la Canalul Dunăre - Marea Neagră. Timpul şi-a pus amprenta asupra edificiului, care a avut nevoie de lucrări de restaurare, ultima având loc acum 40 de ani, în anul 1978, când a fost transformat în hotel şi restaurant de lux, destinat protipendadei. Imobilul a fost revendicat de foştii proprietarii, care mai apoi l-au vândut. Răbdători, cei patru lei, „paznicii“ acestei clădiri, aşteaptă ca edificiul să revină la splendoarea de altădată.
 
Pe Lista Monumentelor Istorice din România, Casa cu Lei are codul de identificare CT-II-m-A-02798.

Proprietarii de monumente istorice, amendaţi. Pe listă - Casa cu Lei şi Casa Manicatide 

Poliţia de Patrimoniu a amendat, anul trecut, proprietarii de monumente istorice pentru nerespectarea Legii 422/2001. Primele clădiri vizate - Casa cu Lei şi Casa Manicatide. În urma unor controale efectuate la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie 2017, reprezentanţii Poliţiei de Patrimoniu Constanţa au amendat proprietarii monumentelor de arhitectură Casa cu Lei şi Casa Manicatide cu 7.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, conform articolului 55, alin. 1, lit. B din Legea 422/2001, pentru nerespectarea obligaţiilor proprietarilor de monumente istorice.
 
Proprietarul de facto al celor două clădiri este Gabriel Comănescu, om de afaceri constănţean care derulează businessuri importante în domeniul extracţiei petrolului şi al gazelor naturale şi acţionarul majoritar al Grup Servicii Petroliere (GSP).

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Povestea omului de zăpadă”, un spectacol dedicat copiilor la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

10 Dec 2018 260

Câți beneficiari de pensii de serviciu erau la finele lunii octombrie 2018. Care este pensia medie încasată

18 Nov 2018 376

Rică Răducanu, noi detalii despre hoţul care a pătruns în casa sa din Mangalia

14 Oct 2018 1981

Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa îşi redeschide porţile, astăzi, prin startul unei noi stagiuni

07 Oct 2018 819

Ghiozdane echipate cu rechizite, oferite din inimă de Primăria Grădina copiilor din localitate (galerie foto)

03 Oct 2018 972

Promoţii înşelătoare în supermarketurile din Constanţa! Ce au constatat inspectorii CJPC (galerie foto)

05 Jun 2018 1242

Decizie definitivă a magistraților ÎCCJ. Ce s-a stabilit în legătură cu compania Orange acuzată de poziție dominantă (document)

02 Apr 2018 780

Cu o cifră de afaceri de zero lei, Casa Pepe SRL vrea să avizeze două planuri urbanistice zonale

29 Mar 2018 957

Furtul anului la Iași. Sumă impresionantă, sustrasă de la doi bătrâni

10 Feb 2018 1142

Interviu online cu Kristina Mutiş, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Constanţa „Procedura de obţinere a ajutorului de înmormântare pentru angajaţi este aceeaşi cu cea pentru pensionari“

03 Feb 2018 2438

#scrieDobrogea Casa cu Lei, despre mărire şi decădere la Constanţa (galerie foto)

29 Jan 2018 4410

În 2015 le-a fost scoasă la vânzare locuinţa Rudele fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa au deschis o firmă cu profil „restaurante“ (document)

12 Jan 2018 1709

#scrieDobrogea Marea Moschee „Carol I“, o scară spre cer și spre Constanța veche (galerie foto)

04 Dec 2017 3093

UPDATE. 11 persoane, încătuşate Poliţia Română face precizări importante în legătură cu percheziţiile de aseară. Constanţa este vizată.

13 Sep 2017 2578

Primăria Ovidiu ajută, de Paşte, pensionarii şi persoanele cu situaţii sociale deosebite

10 Apr 2017 1321

Incendiu la o casă din Lumina. Pagube însemnate (galerie foto)

06 Apr 2017 2127

Dosar Elena Udrea. Înalta Curte a respins cererea de despăgubiri civile solicitată de una dintre cele mai mari companii din Constanţa

29 Mar 2017 1945

info-sud-est.ro Premieră la Constanța! Poliția de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice pentru nerespectarea Legii 422/2001. Primele clădiri vizate - Casa cu Lei și Casa Manicatide

16 Mar 2017 4880

Clădirile vechi ale municipiului Constanţa. Pentru ce au fost construite iniţial şi ce destinaţie au ajuns să aibă (galerie foto)

25 Feb 2017 8084

Mobitom SA a mai bifat un contract cu Primăria Constanţa, în valoare de peste 8.000 de lei

18 Jan 2017 2030

157 de falşi revoluţionari din Constanţa au prejudiciat statul cu 6.977.080 lei. Procurorii extind urmărirea penală

05 Jan 2017 4711

Concert vienez la Marea Neagră cu Orchestra Strauss

13 Dec 2016 718

O săptămână de poveste în preambulul unei aniversări

05 Dec 2016 1142

Ministerul Finanțelor propune suplimentarea programului „Prima casă" în 2016

25 Nov 2016 618

Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 4,5 milioane de lei

24 Nov 2016 1109

Editorial Zeci de probleme cu cardul de sănătate. Investiţie de milioane de lei, aruncată pe geam?

04 Nov 2016 1821

A început programul „Casa verde“ pentru persoanele juridice. Finanțarea poate ajunge la 4 milioane lei pe proiect

17 Oct 2016 1029

Ministerul Finanțelor Publice distribuie băncilor plafoanele pentru „Prima Casă“

10 Oct 2016 967

Finanţele au aprobat cotele pentru Prima Casă. Luni, banii ajung la bănci

07 Oct 2016 1182

Prima casă Băncile mai pot da încă 4.500 de credite ipotecare

14 Sep 2016 1188

Top decontări CAS Constanţa Ce sume au intrat în conturile unor importanţi furnizori de servicii medicale de laborator

11 Aug 2016 4250

Pozitron Medical Investigation, campioană absolută Ce laboratoare au semnat contracte noi de sute de mii de lei cu CAS Constanţa

10 Aug 2016 2333

Restaurantul Casa Românească, un local autentic tradiţional, dar cu mâncare rece şi veche (galerie foto)

01 Aug 2016 5042

info-sud-est⁠ Casa cu Lei. Un veac de discreție și uitare cu nababi armeni, unguri și români

29 Jul 2016 6258

Lui Mitrea i-a ajuns politica. Va pleca în Africa, unde va face consultanță politică

28 Jun 2016 1301

Ministerul Sănătății susține că a fost deblocată decontarea tratamentelor pentru cele 38 de victime din Colectiv

24 Jun 2016 995

Românii care lucrează „la negru“ în afară, printre cei vizaţi Cum îţi poţi completa vechimea pentru pensie

11 Jun 2016 5918

Terasa "El Salvador" a fost amendată cu 1.500-2.000 lei

16 May 2016 2201

Plafonul de garanții pentru Prima Casă, suplimentat cu 500 de milioane de lei

10 May 2016 1365

A vrut să dea mită pentru a se putea pensiona

26 Apr 2016 1032

Revista presei locale

26 Apr 2016 2070

Doi bătrâni au fost jefuiţi de 77.300 de lei!

28 Mar 2016 1102

OMV Petrom a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurenţei. Iată ce amendă a primit

27 Mar 2016 868

Primăria Mangalia obține în instanță rejudecarea procesului cu S.C. Callatis Therm SA

25 Mar 2016 1081

Achitat într-un mega-dosar Parchetul General nu vrea să-i plătească avocatul poliţistului constănţean Elvid Daniel Babalîc

29 Feb 2016 2103

Fotoreportaj Casa cu Lei şi Hotelul Intim, clădiri impozante ce se pierd în zgomotul cotidian

13 Feb 2016 3322

Spitalul Orăşenesc, în impas financiar Primăria Hârşova dă în judecată CNAS şi CJAS. Cere daune de peste 100.000 de lei

04 Feb 2016 1344

Teatrul de Comedie vine cu... „Amanta”, la malul mării

27 Jan 2016 1309

Deputatul PSD Ion Stan, condamnat definitiv la doi ani de închisoare

25 Jan 2016 988

Doi tulceni, acuzaţi de evaziune fiscală, au fost trimişi în judecată. Vezi care era metoda prin care au adus un prejudiciu statului de peste 360.000 de lei

11 Jan 2016 2475