Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

UAT Municipiul Constanța, prin primar Vergil Chițac,  anunţa în martie 2024 publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: Realizare pasaj rutier denivelat la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu, propus a fi amplasat în județul  Constanța, municipiul Constanța, bulevardul Aurel Vlaicu – tronson 1, teren situat la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu,  bulevardul Tomis intersecție cu bulevardul Aurel Vlaicu - lot 2,  bulevardul Tomis intersecție cu bulevardul Aurel Vlaicu - lot 1,  bulevardul Tomis - tronson 4, bulevardul Tomis – tronson 3.
 
Recent, la APM Constanța a fost depus memoriul de prezentare al proiectului amintit, ce se regăsește și în secțiunea „Documente”.
 
Scopul proiectului este fluidizarea traficului în cele mai aglomerate intersecții din municipiu. Vor fi realizate următoarele lucrări:
  • Mutarea și protejarea rețelelor de utilități din amplasament – devierea unor rețele de gaze natural, relocarea unor rețele de canalizare pluvială și a unei rețele de curenți slabi cât și protejarea unor subtraversări ale traseelor de cablu de curenți slabi cât și de înaltă, medie și joasă tensiune
  • Realizarea lucrărilor de drum, prin reabilitarea bulevardelor din zona intersecției giratorii, traseul proiectat se suprapune aproape în totalitate pe traseul bulevardelor existente
  • Realizarea unui pod de încrucișare – podul are cinci deschideri, iar lungimea totală este de 324,26 metri
Realizarea pasajului va contrui la fluidizarea traficului, cât și la reducerea timpului de călătorie în interiorul localității.
 
Valoarea totală a investiției este de 75.385.264,58 lei. Perioada de realizare a lucrărilor este de 24 de luni.
 
Varianta de po nou, aleasă în urma analizei multicriteriale, este un pod de încrucișare mixt, cu deschiderile marginale din grinzi simple rezemate din beton precomprimat și deschiderea central în soluția arc metallic. Podul are cinci deschideri, având următoarele lungimi de calcul pentru fiecare deschidere – 31 metri, 31 metri, 64 metri, 31 metri și 31 metri.
 
În scopul îmbunătățirii mobilității pe bulevardul Tomis, în 2022 a fost realizat un studiu de trafic pentru evaluarea sistemului de circulație existent și identificarea principalelor deficiențe.

Colectarea datelor a fost realizată în 12 puncte fixe, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, potrivit Primăriei Municipiului Constanța.

Au fost testate două variante:

-Prima variantă presupunea construirea unui pasaj de-a lungul bulevardului Tomis (traversare peste bulevardul Aurel Vlaicu), iar din valorile rezultate s-a constatat că realizarea acestuia ar duce la înrăutățirea situației curente.

-În cea de-a doua variantă, a fost analizată situația construcției unui pasaj de-a lungul bulevardului Aurel Vlaicu (traversare peste bulevardul Tomis), iar din valorile rezultate și analizate, s-a recomandat realizarea unui pasaj peste bulevardul Tomis.



De la finalizarea studiului de trafic și până în prezent, lucrurile au avansat, în sensul în care au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanții Ministerului Transportului și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
În luna septembrie 2023 a fost aprobat „de principiu” un parteneriat între Primăria Constanța, Zona Metropolitană Constanța și CNAIR, în vederea aplicării pentru accesarea finanțării prin PNRR .

În luna octombrie 2023, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, la propunerea primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, aleșii locali au aprobat, prin rectificare bugetară, introducerea unei linii noi de bugetare - Elaborarea documentație tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „Pasaj rutier denivelat la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardului Aurel Vlaicu”, în valoare de 2 milioane lei.
 
Îmbunătățirea fluidității traficului, reducerea emisiilor de carbon și a numărului de accidente rutiere sunt doar câteva dintre beneficiile reconfigurării intersecției Tomis-Aurel Vlaicu, prin construirea pasajului suprateran. Implementarea de măsurilor de management al traficului rutier reprezintă una dintre prioritățile municipalității constănțene.
 
La finalul anului trecut, Primăria Constanța a atribuit societății Expert Proiect 2002 cu sediul în București, sector 3, contractul de elaborare SF obiectiv de investiții „Pasaj rutier denivelat la intersecția Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu”, contract estimat la 268.000 lei.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.   
 
Citește și:

Primăria Constanța a atribuit trei contracte importante. Este vizat pasajul rutier denivelat la intersectia Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu! (DOCUMENTE)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța susține că nu este necesară evaluarea impactului de mediu, pentru „Pasaj rutier denivelat la intersecția Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu”

30 Apr 2024 406

CNAIR SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu, lot 6

11 Apr 2024 400

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților, de acord cu înființarea unui pasaj rutier, la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu. Constănțean - „Ar fi bun un nou șantier rutier!“

24 Mar 2024 807

Primăria Constanța anunță asupra depunerii acordului de mediu pentru un proiect. Despre ce este vorba

22 Mar 2024 512

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu înființarea unui pasaj rutier denivelat la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța?

17 Mar 2024 982

Cumpărări directe Constanța Euromis HR SRL întocmește studiile de fezabilitate pentru pasajele rutiere peste sensul giratoriu de pe DN39. Contracte cu Primăria Eforie (DOCUMENT)

08 Mar 2024 767

Circulația pe un pasaj de pe Autostrada A2 București-Constanța închisă luni și marți! Iată în ce interval orar

05 Feb 2024 895

Atenție șoferi! Circulația pe un pasaj de pe Autostrada A2 București-Constanța închisă de mâine, 5 februarie 2024

04 Feb 2024 1267

Primăria Constanța a atribuit trei contracte importante. Este vizat pasajul rutier denivelat la intersectia Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu! (DOCUMENTE)

24 Jan 2024 1177

Expert Proiect 2002 SRL revine în clientela Primăriei Constanța și va proiecta un pasaj rutier la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

07 Dec 2023 1141

Știri Constanța Pasajul suprateran de la intersecția bulevardului Tomis cu Aurel Vlaicu, în faza de studiu de fezabilitate

14 Nov 2023 1982

CFR Infrastructură Constanța Restricții de circulație în localitatea Slobozia din cauza unor lucrări

22 Sep 2023 746

Județul Argeș Accident rutier în localitatea Bascov. Două persoane au ajuns la spital

04 Sep 2023 1079

Atenție șoferi! Circulația prin Pasajul A2 București - Constanța, închisă pe timpul nopții

13 Jul 2023 1074

SRCF Infrastructură Constanța închide circulația pe Magistrala 800, pe firul II Valu lui Traian - Basarabi

09 Jun 2023 999