Interviu Online

Antoanela Manac, triatlonista anului 2015 la categoria Elite „Fiecare performanţă mă alimentează să merg mai departe“

Tânăra de 20 de ani din Constanţa Antoanela Manac a fost desemnată triatlonista anului 2015 la categoria Elite de către federaţia română de profil. Fostă înotătoare, Antoanela practică triatlonul de patru ani, remarcându-se prin puterea sa de luptă în acest sport care solicită la maximum corpul omenesc, atât fizic, cât şi psihic, în cele trei probe îngemănate, înot, ciclism şi alergare. Multiplă campioană naţională şi participantă, cu rezultate deosebite, şi la competiţii internaţionale importante, Antoanela este exemplul fidel că voinţa omenească poate doborî orice barieră. De unde găseşte resurse în istovitoarele curse la care participă, cum se antrenează, ce planuri are campioana?
 
Am discutat cu Antoanela Manac despre aceste aspecte, dar şi despre altele, ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Întrebările redacţiei:
 

La ce vârstă ai început sportul, care a fost prima disciplină practicată şi cum te-ai apropiat apoi de triatlon?

 
Am început sportul la vârsta de patru ani, atunci când părinţii m-au înscris la cursurile de înot. După mai mulţi ani în acest sport, m-am îndreptat spre triatlon. Totul a început ca o provocare, prin care mi-am dovedit că pot ieşi cu bine, deşi nu era vorba doar de înot. 
 

Cu cine te pregăteşti la triatlon, cât durează un antrenament şi care e specificul pregătirii pentru, practic, trei sporturi într-unul singur?

 
Antrenorul meu este Filip Grigorescu, iar la înot pregătirea este coordonată de Răzvan Florea. Durata unui antrenament se situează între o oră şi jumătate şi trei ore. Mă antrenez la toate cele trei probe şi petrec timpul şi în sala de forţă, iar antrenamentele variază în funcţie de perioada de pregătire. În timpul sezonului, antrenamentele sunt ceva mai scurte, dar mai intense faţă de perioada de iarnă, când se acumulează volum, iar intensitatea este mai scăzută, dar şedinţele sunt mai lungi. De cele mai multe ori, antrenamentele sunt separate pentru fiecare sport în parte, dar în programul de pregătire sunt incluse şi antrenamente combinate, de înot şi alergare, înot şi bicicletă, respectiv bicicletă şi alergare. 
 

Cum trece de aşa-numitul „punct mort“

Care sunt distanţele pe care le parcurgi într-un concurs de triatlon şi cât durează o cursă? Care e proba ta favorită dintre cele trei de la triatlon?

 
Distanţele la care particip în competiţii sunt: la proba sprint - 750 metri înot, 20 kilometri bicicletă, cinci kilometri alergare, cu o durată de o oră şi cinci minute; la proba olimpică - 1,5 kilometri înot, 40 kilometri bicicletă şi 10 kilometri alergare, care durează două ore şi zece minute. Proba este diferită în funcţie de cursă. De obicei, în întrecerile internaţionale particip la proba olimpică, iar la nivel european şi mondial la probele de sprint. Înotul a fost şi va rămâne proba mea preferată, deoarece a fost prima mea pasiune în copilărie, dar nu pot să spun că bicicleta şi alergarea nu îmi plac. 
 

Există în cadrul concursului un punct în care simţi că nu mai poţi, fizic vorbind, şi, dacă da, cum reuşeşti să depăşeşti această barieră?   

Există uneori momente în care simţi că nu mai poţi. Poate aţi auzit de aşa-numitul „punct mort“ şi se întâmplă uneori, la cursele extrem de puternice, să întâlnesc acest sentiment, spre finalul cursei, la alergare. Fiind ultima probă din triatlon, la alergare se decide clasamentul final şi este cea mai solicitantă, pentru că începe să se acumuleze oboseala şi acum este momentul să tragi până la limita fizică. Însă, prin antrenament şi multă muncă, se poate trece peste acest moment, iar în cazul meu, propria motivaţie şi dorinţa de reuşită mă ajută să trec peste aceste momente, iar încurajările celor dragi mă influenţează şi mă determină să mă întrec pe mine însămi.
 
„Mi-am dorit să ajung cea mai bună”

Ce reprezintă pentru tine titlul de triatlonista anului 2015 la categoria Elite?

Acest titlu a fost un obiectiv îndeplinit pentru mine. Când am început acest sport, îi admiram pe toţi cei care practicau triatlonul, pentru mine erau super sportivi, super oameni. Mi-am dorit să ajung cea mai bună şi, câştigând acest titlu, am reuşit. 
 

Care au fost cele mai importante competiţii de triatlon la care ai participat până acum şi care este cel mai bun rezultat al tău?

Cele mai memorabile concursuri la care am participat şi, totodată, cele mai importante, au fost Jocurile Olimpice Europene, de la Baku (la care am ocupat locul 33), Campionatul Mondial categoria Under-23, de la Chicago (am terminat pe poziţia a 28-a), ambele desfăşurate în 2015, iar în acest an Campionatul Balcanic, de la Olimp (locul 3) şi Campionatul European U-23, de la Burgas (locul 29). Desigur, şi titlurile naţionale sunt la fel de importante pentru cariera mea sportivă. 
 
Medicina, o altă provocare

Mulţi dintre sportivi urmează facultăţi de profil. Tu te-ai orientat însă către Medicină. De ce? 

La fel ca triatlonul, medicina a fost o provocare pentru mine şi încă este, deoarece urmează încă patru ani de studiu, plus rezidenţiat. Nu mi-am dorit să urmez o facultate de profil sportiv, ştiind că sport nu pot să practic decât până la o anumită vârstă şi de aceea am ales să urmez o carieră de medic. 

Care este visul tău în triatlon, ce titlu ţii neapărat să obţii? 

Ca orice sportiv de performanţă, îmi doresc o participare la Jocurile Olimpice, dar în drumul spre acest obiectiv vreau să mă clasez în topul elitelor de la nivel european şi mondial. 

 
Refacerea după concurs e foarte importantă

Cum te simţi după încheierea unei curse şi cât timp durează să te refaci după o asemenea întrecere? 

Fiecare cursă are povestea ei, de cele mai multe ori sunt foarte fericită că reuşesc să termin şi să îmi dovedesc că se poate, iar fiecare performanţă mă alimentează să merg mai departe şi să îmi doresc din ce în ce mai mult să continui practicarea acestui sport. Timpul de refacere după concurs este cel mai important şi variază de la o cursă la alta, între trei - patru ore până la o zi, două, în această perioadă, stretching-ul, hidratarea şi relaxarea fiind cele mai importante.
 

Jocurile Olimpice Europene, cea mai grea întrecere 

„Care a fost cel mai greu concurs de până acum la care ai participat?”, a primit Antoanela o întrebare de la o cititoare. „Cel mai greu concurs, dar, în acelaşi timp, şi cel mai frumos, a fost la Jocurile Olimpice Europene, deoarece am avut ocazia să iau startul alături de sportive puternice şi cu multă experienţă. Mi s-a părut greu pentru că aveam propriile temeri că nu pot termina o probă olimpică, eu concurând de puţin timp la această probă“, a răspuns campioana.  
 

„Dacă lupţi, poţi să pierzi, dacă nu lupţi, ai pierdut deja!” 

Antoanela Manac a purtat un dialog, prin intermediul ZIUA de Constanţa, şi cu o altă cititoare a ziarului nostru. „Eşti un exemplu, toţi spun asta, ai rezultate bune atât în sport, cât şi la facultate. Cum îţi găseşti echilibrul?“, a fost întrebată medaliata balcanică. „Îmi cunosc obiectivele şi încerc să nu deviez din drumul care mă duce la îndeplinirea lor“, a venit răspunsul. „În cazul unui eşec, întrucât aşa e în viaţă, ai vreo deviză anume pe care mergi?”, s-a mai interesat cititoarea noastră. „Încerc să nu mă dezamăgesc, deşi acest lucru este inevitabil, dar îmi caut foarte repede motivaţia şi de aici un alt obiectiv de îndeplinit. Deviza mea este: «Dacă lupţi, poţi să pierzi, dacă nu lupţi, ai pierdut deja!», a arătat sportiva de 20 de ani.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Simona

29 Jul, 2016 10:49

Care a fost cel mai greu concurs de pana acum la care ai participat?

Articole asemanatoare

UPDATE Aur și argint pentru Antoanela Manac, din Constanţa, la Campionatul European de Aquathlon! (galerie foto)

25 Oct 2018 918

După etapa de Cupă Mondială din China, triatlonista Antoanela Manac participă, la Ibiza, la Europenele de cros-trialon

10 Oct 2018 435

Triatlonista Antoanela Manac a concurat la Campionatul Mondial şi a stabilit un nou record naţional (galerie foto)

19 Sep 2018 607

Constănţeanca Antoanela Manac, evoluţie foarte bună la Campionatul European de Triatlon Sprint

26 Jul 2018 655

Triatlonista Antoanela Manac, din Constanţa, concurează la Campionatul European

21 Jul 2018 771

Triatlonista Antoanela Manac a concurat la etapa de Cupă Mondială din Belgia (galerie foto)

21 Jun 2018 810

Bine cotaţi pe lista de start Antoanela Manac şi Cristian Tranulea, din Constanţa, concurează la Cupa Europeană de triatlon

01 Jun 2018 1107

Federaţia Română de Triatlon a obţinut prima medalie la o Cupă Continentală, prin Antoanela Manac, din Constanţa! (galerie foto)

09 May 2018 1460

Triatlonista Antoanela Manac, de la Constanţa, clasare bună la Cupa Europeană din Spania

08 May 2018 570

Ciclist la CS Euxin La două zile după ce a împlinit 70 de ani, Constantin Buzatu a alergat la Maratonul Nisipului (galerie foto + video)

26 Mar 2018 1758

Loc bun la Cupa Europeană din Las Palmas Triatlonista Antoanela Manac a început lungul drum către porţile Jocurilor Olimpice (document)

22 Mar 2018 647

Abonaţi la aur Antoanela Manac, Cristian Tranulea şi alţi constănţeni, irezistibili la Cupa Federaţiei la Aquatlon (galerie foto)

02 Mar 2018 1030

Federația Română de Triatlon. Trofee de excelență Antoanela Manac, sportivul anului 2017. Filip Grigorescu - antrenorul anului (galerie foto)

22 Nov 2017 1672

Triatlonistă de Liga Campionilor! La Cupa Mondială din Japonia, Antoanela Manac a obţinut cel mai bun timp al ei pe distanţa olimpică (galerie foto)

08 Nov 2017 2337

„Un mare pas înainte!“ Triatlonista Antoanela Manac, pe locul 12 la finala Cupelor Europene pe 2017 de la Melilla (galerie foto)

12 Oct 2017 2162

Au ieşit campioni naţionali Triatlonişti de la Atena Sport Club Constanţa, învingători în „Confruntarea Titanilor“

16 Aug 2017 2174

Antoanela Manac, din Constanţa, vicecampioană europeană la Cross Triathlon Under-23

01 Aug 2017 2251

Antoanela Manac, rezultat bun la Cupa Europeană Cristian Tranulea, din Constanţa, pe cinci la Campionatul Balcanic de triatlon (galerie foto)

12 Jul 2017 2254

Antoanela Manac a câștigat proba „Brave“ de la triatlonul „Ocean Lava România - Mamaia 2017“ (galerie foto)

26 Jun 2017 2340

Sorin Boriceanu, primul român care a „evadat“ din Alcatraz, prezent la triatlonul „Ocean Lava România - Mamaia 2017“

24 Jun 2017 2855

Cătălin Jitcovici şi Antoanela Manac au câştigat şi ediţia 2016 a Crosului 1 Decembrie (galerie foto)

02 Dec 2016 2557

UPDATE - Cine a urcat pe podium Constanţa. Mariana Solomon a dat startul Crosului 1 Decembrie (galerie foto)

01 Dec 2016 3062

Federaţia Română de Triatlon a desemnat-o pe Antoanela Manac cea mai bună sportivă în 2016 (galerie foto)

30 Nov 2016 1261

Antoanela Manac, din Constanţa, pe locul 29 la Campionatul Mondial de triatlon

21 Sep 2016 1215

Peste 1.500 de participanţi s-au bucurat, la Mamaia, de festivalul TriChallenge (galerie foto)

12 Sep 2016 992

La Mamaia se desfăşoară cel mai mare triatlon din Europa de Est şi din Balcani (galerie foto)

09 Sep 2016 1829

Triatlonista română a anului 2015 la categoria Elite Antoanela Manac a participat la Campionatul European pentru cluburi

07 Sep 2016 1044

Antoanela Manac a făcut o cursă frumoasă la Cupa Europeană din Norvegia (galerie foto)

18 Aug 2016 1071

Antoanela Manac, învingătoare Locuri pe podium pentru reprezentanţii Constanţei la Pegas Triathlon Buftea (galerie foto)

02 Aug 2016 1169

Răzvan Florea şi Ana Mega, evoluţii supraomeneşti la întrecerea Ironman din Elveţia (galerie foto)

27 Jul 2016 4556

Sportivă la Atena Sport Club Constanţa Antoanela Manac, pe locul 35 la Cupa Mondială de triatlon din Ungaria (galerie foto)

12 Jul 2016 1330

Antoanela Manac participă la Cupa Mondială „Ana Mega, cea mai bună sportivă a SuperLigii de triatlon” (galerie foto)

07 Jul 2016 1544

Clasare bună şi la Europene Antoanela Manac, de la Atena Sport Club Constanţa, a urcat pe podiumul balcanic la triatlon (galerie foto)

22 Jun 2016 3084

Antoanela Manac şi Mihnea Harasim, de la Atena Sport Club Constanţa, aur la Naţionalele de Duatlon (galerie foto)

29 Mar 2016 2681

Triatlonista anului Antoanela Manac, din Constanţa, pe locul întâi la Băneasa Trail Run 2015 (galerie foto)

15 Dec 2015 1600

Cătălin Jitcovici şi Antoanela Manac, învingători Căţeluşa Jolie, a fostului luptător Ionuţ Nenovici, pe podium la Crosul 1 Decembrie (galerie foto + video)

02 Dec 2015 2801

Cătălin Jitcovici şi Antoanela Manac s-au impus în Crosul 1 Decembrie

01 Dec 2015 1459

Campioana Antoanela Manac - „Spune nu sedentarismului!“ La Crosul 1 Decembrie participă şi studenţii medicinişti

26 Nov 2015 1398

Campioana Antoanela Manac, implicată Asociaţia Studenţilor Medicinişti Constanţa sprijină victimele de la „Colectiv“

05 Nov 2015 1271

HelloWeRun la Constanţa Cătălin Jitcovici şi Antoanela Manac, învingători în crosul costumelor amuzante (galerie foto)

02 Nov 2015 1915

Campioana de triathlon Antoanela Manac împlineşte astăzi o frumoasă vârstă

14 Oct 2015 2139

Antoanela Manac, locul 25 la Campionatul Mondial de triathlon (galerie foto)

21 Sep 2015 1695

Atena Sport Club, pe podium Răzvan Florea şi Antoanela Manac, locul întâi la „Rowmania Delta Triathlon 2015“ (galerie foto)

03 Sep 2015 2825

Bancherul Steven van Groningen evoluează la Triathlon Challenge Mamaia

02 Sep 2015 1435

Au participat nume de legendă Răzvan Florea şi Antoanela Manac, printre câştigătorii de la Aqua Challenge (galerie foto)

24 Aug 2015 2720

Ciprian Bălănescu câștigă pentru al 3-lea an consecutiv Triatlonul Fără Asfalt la mare, prima competiție a sezonului 2015

30 May 2015 792

Aur şi pentru Antoanela Manac Robert Văleanu, de la Atena Sport Club Constanţa, triplu campion naţional (galerie foto)

31 Mar 2015 2001

România, în premieră la la probele de triatlon Antoanela Manac şi Alexandru Diaconu, la prima ediție a Jocurilor Olimpice Europene

14 Mar 2015 912

Antoanela Manac, de la Atena Sport Club, la Campionatul European de Triatlon

21 Jun 2014 1499

Constănţeanca Antoanela Manac s-a încoronat campioană naţională la duatlon (galerie foto)

03 Apr 2014 1371