Interviu online cu Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa Tema este - Cum îşi răscumpără PNL Constanţa onoarea pierdută?

Ce înseamnă pentru PNL Constanţa rezultatul slab de la europarlamentare? Dar noua fuziune cu PDL, în perspectiva alegerilor europarlamentare? Vor reuşi liberalii constănţeni să se repoziţioneze în relaţia cu social-democraţii, foştii parteneri de guvernare?
Discutăm despre aceste probleme vineri, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, cu deputatul Gheorghe Dragomir, liderul Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.


Intrebările redacției:
 
Au trecut aproape două săptămâni de la alegerile europarlamentare. Cum sună o analiză la rece referitoare la scorul obţinut de PNL la nivel naţional în contextul scrutinului din 25 mai?

Clar, un scor sub aşteptări, necomentând acum cauzele, dar le putem aminti. Am atras atenţia, în interiorul partidului, că sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont. Le voi aminti pe cele pe care eu le-am ridicat în timpul şedinţei de Birou Politic Naţionale şi anume: lista pentru europarlamentare nu a fost cea mai nimerită. Nu comentăm valoarea oamenilor care sunt acum sau care erau deja europarlamentari, ci cum anume este privită lista de către alegători. Au fost comentarii şi critici pentru faptul că pe listă sunt rude. Lucrul acesta a cântărit în balanţă, aducând minusuri listei PNL. De asemenea, un lucru lăudabil, poate pentru cei din Occident, a fost faptul că în prima parte a listei au fost foarte multe doamne. Acest lucru nu a fost însă la fel de bine perceput de români, care se apropie mai mult de mentalitatea popoarelor balcanice.
Am atras atenţia asupra faptului că lista trebuie să aibă o locomotivă şi asta pentru că acest aspect place electoratului, el ţine cont de acest lucru. Mai exact, mă refer la propunerea pe care am făcut-o, anume ca Mircea Diaconu să fie cap de listă şi nu pe locul 6, aşa cum fusese iniţial propus şi ulterior şi mai grav a fost faptul că a fost scos definitiv. Chiar dacă erau motive de îngrijorare din cauza problemelor cu ANI şi cu ICCJ.
Colaborarea lungă, de peste doi ani, cu PSD nu a fost uitată de votanţii liberali şi acest lucru va mai lua timp până când vom reuşim să ne reapropiem electoratul ca în anii trecuţi.

 
Dar despre rezultatele de la Constanţa ce ne puteţi spune? Mai ales despre ruşinosul scor obţinut de PNL la nivelul municipiului Constanţa.

La nivel de judeţ, scorul a fost apropiat de cel scontat, mai puţin în zona urbană la nivel de municipii, trend observat la nivelul întregii ţări. În mod special putem discuta despre municipiul Constanţa unde, într-adevăr, scorul a fost exagerat de scăzut. Aici sunt câteva explicaţii, dintre care aş aminti apropierea de PSD din ultimii ani, lipsa unei activităţi continue a organizaţiei prin faptul că, la ultimele alegeri locale şi parlamentare, partidul nu a avut candidaţii proprii în municipiul Constanţa. De asemenea, o altă explicaţie ar fi scorul foarte mare al fostului coleg Mircea Diaconu, care a luat o bună parte din voturile votanţilor PNL. Nu aş ocoli slaba activitate a Organizaţiei Municipale.

Vă reproşaţi ceva pentru rezultatele slabe? Dacă nu dumneavoastră personal, atunci cui?


Îmi pare rău pentru faptul că am avut dreptate atunci când am spus că acest USL nu trebuia făcut. Am spus-o în deplin acord cu ceilalţi membri ai Biroului Politic Judeţean, lucru recunoscut şi de conducerea centrală dar, din păcate, mult prea târziu.
Ar fi multe de comentat vizavi de acest subiect. Au fost multe evenimente, în ultimul an şi măsuri luate de guvernarea din care am făcut parte ce au nemulţumit electoratul, chiar dacă acestea nu s-au luat şi cu acordul conducerii PNL.
 
Cât de vinovată este fosta conducere naţională a partidului pentru scorul de la europarlamentare?

La alegerile europarlamentare votul este în mare parte politic şi lista este naţională, fapt pentru care cea mai mare responsabilitate este a echipei centrale.
 
Vă aflaţi, din nou, în faţa unei alianţe politice: fuziunea PNL-PDL. Ce şanse de reuşită daţi acestei fuziuni în perspectiva alegerilor prezidenţiale?

Alianţele politice de până acum nu au dat rezultate, drept pentru care încrederea cetăţenilor în acestea este scăzută. Tocmai din acest motiv se pare că o fuziune poate da rezultate mult mai bune. De asemenea, în urma unei fuziuni se va naşte, pentru prima dată în România, un mare partid de dreapta. Într-un singur partid nu pot apărea problemele şi divergenţele ce există în cadrul unei alianţe.
Şansele sunt mari ca această fuziune să aibă loc până la alegerile prezidenţiale. Chiar dacă aceasta, din diferite motive, nu se va înfăptui, cele două partide vor avea sigur un candidat unic şi, ulterior, fuziunea tot va avea loc.


Care credeţi că va fi candidatul dreptei unite la prezidenţiale?

Aşa cum stau lucrurile acum şi din sondajele existente, dar şi din consultarea cetăţenilor cu care ne întâlnim frecvent, cele mai mari şanse le are Klaus Iohannis.
 
Cum aţi defini relaţia acestei drepte „resuscitate” cu preşedintele Traian Băsescu?

Suntem foarte mulţi din partidele de dreapta care considerăm că vremea lui Traian Băsescu a trecut. Zece ani de politică ai lui Traian Băsescu la cel mai înalt nivel sunt suficienţi pentru România.
 
Concret, care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru punerea la punct a acestei fuziuni dintre PNL şi PDL?

În primul rând, să reuşim să facem compatibile, dacă e posibil, toate echipele, de la toate nivelurile, ale celor două partide. Concomitent, trebuiesc constituite echipe comune care vor lucra la proiectul politic al partidului care se va naşte în urma acestei fuziuni. Este nevoie de a da deoparte orice divergenţe anterioare, orice conflicte ce au existat între cele două partide.

Ce credeţi că se va întâmpla la nivel local în urma fuziunii PNL-PDL în Consiliul Local Municipal Constanţa şi în Consiliul Judeţean?

Din păcate, vom putea reprezenta o forţă abia după alegerile locale din 2016. Deocamdată, numărul mic de consilieri nu ne dă şansa de a ne opune în cadrul şedinţelor de consiliu.
 
În ultimii ani PNL nu a reuşit să se impună nici în Consiliul Local, nici în Consiliul Judeţean Constanţa. Credeţi că, dată fiind fuziunea partidelor de dreapta, consilierii PNL şi PDL vor avea mai multe de spus?

Ca atitudine, mai mult ca sigur. Din păcate, nu şi din punct de vedere numeric. Mă refer la voturi.
 
Cum comentaţi faptul că atât timp cât aţi fost la guvernare PNL Constanţa nu a reuşit să îşi impună un vicepreşedinte în CJC şi un city manager în municipiul Constanţa. Consideraţi că aţi fost păcăliţi de foştii colegi de guvernare?

Am fost de la bun început mai mult ca siguri că nu vom obţine aceste funcţii, deoarece am fost printre puţinele filiale care s-au înţeles nici măcar sub medierea conducerilor centrale. Conştienţi că vom pierde funcţii ce ne reveneau, nu am acceptat să cedăm candidaturile proprii la funcţia de primar în mai multe administraţii, cum ar fi: Băneasa, Cogealac, Mangalia, unde colegii de alianţă de atunci doreau candidaţi din partea USL, dar membri PSD, noi considerând că şansele cele mai mari le vor avea colegii noştri liberali. Ulterior, s-a adeverit că am avut dreptate şi, pentru că nu am cedat, a fost cea mai înţeleaptă hotărâre.

De ce insistaţi ca directorii liberali care conduc încă instituţiile deconcentrate constănţene să nu demisioneze? Social-democraţii au renunţat la funcţii atunci când s-a pus problema, după ieşirea de la guvernare în 2009.

Situaţia diferă de la caz la caz şi anume: cei care ocupă funcţii publice nu şi-au dat demisia niciodată şi nici legea funcţionarului public nu impune, ba din contră susţine şi garantează aceste funcţii. (Să ne aducem aminte cum o parte dintre colegi au câştigat în instanţă în urma unor demiteri abuzive).
Mai sunt funcţiile ocupate în baza Legii 109 sau în baza unui contract de mandat. Nu li se recomandă demisia din două motive: sunt oameni care ocupă unele posturi în urma unui concurs şi sunt acolo de ani de zile, de dinainte de a începe această guvernare (ITM, Finanţe).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA Electorală Ioan Alexandru Picu, despre proiecte ambițioase pentru atragerea investitorilor și revitalizarea Palatului Copiilor (VIDEO)

15 May 2024 843

Alegeri locale 2024 Viceprimarul PNL Adrian Costache candidează pentru funcția de primar al comunei Mihai Viteazu. Vrea să continue proiectele necesare în localitate

15 May 2024 609

ZIUA Electorală De la antreprenoriat la politică. Ioan Picu, despre proiectul său de suflet - Palatul Copiilor din Constanța!

14 May 2024 895

Hotărâre BEM Ordinea finală a candidaților pe buletinele de la vot la Primărie și Consiliul Local Constanța (DOCUMENT)

10 May 2024 901

1878 -2024. Pe 9 iunie alegem cel de-al 55 primar al Constanței 14 candidați intră în competiția electorală pentru primărie. Iată ordinea pe buletinul de vot! (DOCUMENT)

08 May 2024 1492

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la președinția CJ Constanța - „Cred că va fi o prezență foarte mare la vot pentru că oamenii vor o schimbare“ (VIDEO)

08 May 2024 903

,,Caravana Europa în fiecare localitate" a ajuns și pe faleza Cazinonului din Constanța (FOTO)

07 May 2024 694

ZIUA LIVE Florin Mitroi (PNL) „Vreau să resuscităm acest județ. Cred cu tărie că pot schimba oamenii!"

07 May 2024 1130

PNL Constanța decide săptămâna viitoare cine îl înlocuiește pe Daniel Gigi Tatu în Consiliul Local Municipal Constanța!

02 May 2024 433

UPDATE. Candidaturile PRM au fost respinse ! Oficial de la Biroul Electoral Județean. Candidaturile admise pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile locale din 9 iunie (DOCUMENTE)

01 May 2024 1043

Fiul unui fost consilier județean PNL, proces cu Primarul Municipiului Constanța, pentru un teren de pe strada Traian! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

30 Apr 2024 780

Lista consilierilor PNL pentru Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean Constanța

29 Apr 2024 3813

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1702

LIVE Text+VIDEO Vergil Chițac își depune candidatura la Primăria Constanța-„Viitorul Constanței stă în proiectele începute” (FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 842

Alegeri Locale Constanța Candidații de la patru partide vor depune luni candidaturile

28 Apr 2024 576