Interviu online cu Harry Michelle Boiagian, candidatul UNPR la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa s-a terminat Tema a fost - Un constructor vrea să demoleze edificiul „dictaturii" PSD-iste în judeţul Constanţa

img_0680_1.jpgHarry Michelle Boiagian vrea să-l bată pe Nicuşor Constantinescu. Nu la propriu, ci în alegeri. Candidatul UNPR la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean ştie să construiască lucruri, mai ales prin natura meseriei sale, fiind absolvent al facultăţii de Construcţii Hidrotehnice.

A lucrat în administraţie între 1995 şi 2000, fiind angajat al primăriei Constanţa. Retras în mediul privat de afaceri, Harry Boiagian s-a gândit să facă exact ceea ce meseria lui nu l-a învăţat: să distrugă. Numai că ţinta nu este vreo clădire ori vreun baraj, ci tocmai edificiul clădit de PSD-ul lui Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre în judeţul Constanţa. Mai mult, fără voia sa, săptămâna trecută Boiagian a dat o lovitură echipei PSD, fiindu-i delegate atribuţiile de inspector-şef al Inspectoratului în Construcţii Constanţa. Asta în condiţiile în care postul fusese rezervat pentru Dayan Fetislam, fostul şef al Corpului de Control al primăriei lui Radu Mazăre.

Care sunt şansele de câştig, cum vede un constructor oraşul şi judeţul şi motivele pentru care a renunţat, în 2000, la administraţie, vom afla de la Harry Michelle Boiagian luni, 4 iunie 2012, de la ora 10.00.

Realizator: Corina SAMOILĂ

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Intrebarile redactiei:

img_0691.jpg1. Aţi fost angajat al Primăriei Constanţa. În 2000 aţi renunţat la postul dvs. Povestiţi-ne ce s-a întâmplat, care au fost motivele din spatele deciziei pe care aţi luat-o.

Până în anul 2000 am fost şef Serviciu Disciplina în Construcţii în cadrul Primăriei Constanţa, sub două mandate de primari, şi anume Neagoe, respectiv Mihăeşi. Nu a fost vorba de o decizie de a părăsi administraţia publică locală, ci pur şi simplu am fost eliminat, alături de toţi ceilalţi colegi pe care i-am avut, de către actualul primar. Pur şi simplu mi s-a pus în vedere să-mi dau demisia fără să mi se ofere o explicaţie decât aceea că nu vom putea colabora niciodată. Nu a fost o surpriză pentru mine în condiţiile în care făceam parte din acei oameni, acei inspectori, care controlau activitatea firmelor deţinute de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. La vremea respectivă s-a întâmplat să sancţionez, printre altele, aceste firme, dar nu am făcut nimic cu intenţie. Pur şi simplu am aplicat legea şi am respectat atribuţiile din fişa postului. Nu am făcut niciun fel de abuz sau niciun fel de vendetă cu nimeni. M-aş fi aşteptat, totuşi, să primesc acelaşi tip de tratament din partea dânşilor. 

2. Care au fost, din punctul dvs. de vedere, cel mai bun primar, dar şi cel mai bun şef de CJC pe care i-a avut Constanţa?

Ca cetăţean, nu mi-a plăcut nici unul. Pe cei cu care am lucrat nu am reuşit să îi fac să ducă la îndeplinire soluţiile şi proiectele pe care le gândeam ca şi angajat în administraţie. Nu am reuşit să îmi impun soluţiile de specialist. Nici ulterior, după ce am ieşit din sistem nu am fost mulţumit ca şi cetăţean de modul în care a fost condus judeţul şi municipiul. Nici măcar Consiliul local nu m-a ajutat. Mă duceam cu propuneri în Consiliul Local fără niciun rezultat şi fără niciun sprijin. M-am lovit întotdeauna de incompetenţă şi de nespecialişti la nivel decizional, fapt ce a afectat şi afectează în continuare buna desfăşurare a activităţii în municipiu şi în judeţ.

3. Înainte de a ajunge la Inspectoratul în Construcţii aţi avut o intensă activitate profesională în mediul privat. Ce v-a făcut să renunţaţi la viaţa de... particular pentru cea de bugetar?

Înainte de a fi angajat în cadrul primăriei Constanţa am lucrat ca inginer-şef de şantier în Germania, unde am finalizat două lucrări de utilitate publică. Am colaborat cu instituţiile statului german, am fost verificat în activitate de către acestea şi proaspăt inginer fiind mi-am însuşit modul de lucru şi conştiinţa muncii de tip german. După 2000 când am fost înlăturat din sistem, m-am dedicat activităţii în mediul privat unde am pornit o afacere în domeniul recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate. M-am axat pe domeniul energetic în general, industria petrolului şi energii neconvenţionale. Am reuşit în activitatea mea privată să stabilesc parteneriate cu Universitatea maritimă Constanţa, cu Universitatea de petrol şi gaze din Ploieşti, de unde am selecţionat şi plasat proaspeţi absolvenţi la companii de renume mondial în domeniile mai sus menţionate. Am dat astfel o şansă deosebită tinerilor absolvenţi care cu greu îşi găsesc un loc de muncă în ziua de astăzi. Aş mai menţiona şi faptul că eu, prin compania pe care o reprezint în mediul privat, sunt membru fondator al Camerei de Comerţ Româno-Norvegiene prin  care am reuşit să particip la implementarea de proiecte finanţate din fonduri nerambursabile în România.  

4. În ultimii patru ani judeţul Constanţa a avut conducere pesedistă, prin Nicuşor Constantinescu. La nivel de municipiu se împlinesc 12 de când este Radu Mazăre primar. Care credeţi că este reţeta succesului pentru contracandidaţii celor doi?

Eu cred că reţeta nu este la contracandidaţi, reţeta este la alegătorii care stau acasă, la cei care nu ies la vot. Acolo este soluţia. Contracandidaţi au fost destui foarte buni şi mai ales acum. Cel mai bun contracandidat din toate timpurile este Claudiu Palaz. Este singurul care cunoaşte îndeaproape modul de operare au actualei administraţii, este singurul care poate să contracareze efectele negative ale actualei administraţii, singurul care are soluţii reale, pentru că are diagnosticul corect. Toţi ceilalţi contracandidaţi au intenţii bune şi atât. este ca şi cum încerci să tratezi un bolnav nefiind medic. Adevăraţii medici ai clasei politice locale suntem noi, eu, Harry Boiagian şi Claudiu Palaz, contracandidatul lui Mazăre. Spun asta cu toată responsabilitatea. 

5. Care sunt planurile dvs. dacă veţi ajunge în fotoliul de preşedinte al CJC?

Eu am un singur plan, restul sunt subsecvente. Mai sunt 4 ani de accesare fonduri europene. Pentru mine prioritate maximă reprezintă accesarea cu adevărat a proiectelor pe fonduri europene nerambursabile. eu am o explicaţie pentru care avem aşa o rată scăzută de absorbţie. Explicaţia este că nu se poate fura din fonduri europene. Este o explicaţie simplă. Eu sunt hotărât să-mi dedic întreaga energie pentru a maximiza absorbţia şi, de aici, dragi concetăţeni, pleacă totul. Având bani, cu bani, faci orice, orice proiect bun pentru comunitate se poate pune în practică. Toţi contracandidaţii mei au venit cu proiecte care mai de care mai frumoas eşi mai drăguţe. Eu cred că fără surse de finanţare nu sunt decât vorbe şi intenţii bune.
Din proiectele subsecvente în ordinea priorităţilor pentru judeţ: recreerea lizierelor şi păşunilor. Lizierele reprezintă soluţia minune la o serie întreagă de proiecte în agricultură. De la atragerea ploilor şi până la adăpost pentru animale care combat dăunătorii la lemne de foc pentru locuitorii din apropiere, la combaterea eroziunii solului, aceste liziere au existat şi au fost distruse de către regimul comunist. Nimeni în 22 de ani nu s-a gândit să readucem agricultura judeţului Constanţa la nivelul din perioada interbelică, atunci cînd eram grînarul Europei. Singura diferenţă ar putea fi nivelul de producţie agricolă, datorat mecanizării agriculturii din ziua de astăzi. Alt potenţial foarte mare al judeţului este creşterea ovinelor, atât de apreciate pe pieţele internaţionale. Ovinele de Dobrogea au o valoare deosebită şi trebuie să creem condiţii crescătorilor să-şi înmulţească şeptelul şi să le asigurăm posibilitatea de a-şid esface produsele cât mai eficient şi cât mai direct. Trebuie revizuite retrocedările şi atribuirile de teren în aşa fel încât să avem păşuni pentru crescătorii de animale şi liziere pentru binele agriculturii în general. Alt proiect ar fi, pe bani europeni, drumuri agricole cu funcţie dublă şi pistă de bicicletă între localităţi, evitându-se astfel accidentele cu utilaje agricole sau cu atelaje cu tracţiune animală ce se petrec astăzi sub ochii noştri. Mai mult decât atât, se crează o reţea de transport benefică dezvoltării economiei în general, nu doar a agriculturii. Un alt proiect ar fi tot legat de fondurile europene, o alternativă la sistemul de irigaţii moştenit de la regimul comunist, sistem de irigaţii ce nu mai poate fi repus în funcţie în mod eficient.  Alternativa despre care vă vorbeam este obţinerea apei din puţuri forate cu pompe alimentate de energie regenerabilă. Sunt sisteme individuale folosite în ţări precum Statele Unite, Australia, unde pompele sunt acţionate de instalaţii eoliene de mici dimensiuni. Mai am un proiect, studierea posibilităţii de parteneriate cu Transelectrica în vederea creşterii capacităţii de transport a actualelor reţele electrice pentru a putea prelua energia produsă de actualele şi viitoarele proiecte de parcuri eoliene şi parcuri solare. 

6. Credeţi că preşedintele de Consiliu Judeţean ar trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte soarta municipiului Constanţa?

Preşedintele CJC are un cuvânt de spus în ceea ce priveşte soarta tuturor localităţilor de pe raza judeţului, pentru că de la CJC se distribuie în teritoriu banii publici proveniţi din taxe şi impozite la nivel naţional sau banii alocaţi de către Guvern.

7. Dacă îi veţi lua locul lui Nicuşor Constantinescu vă veţi favoriza pe bani publici finii, fostele firme sau prietenii?

Pot să vă spun de acum, înainte să câştig preşedinţia CJC, că nu am decât  un singur fin şi acela este un om de onoare aşa ca şi naşul lui. este un om are nu are nevoie de bani publici. Sunt constănţean, născut în Constanţa, şi mă doare sufletul pentru ceea ce se întâmplă în judeţ, judeţ condus de oameni care nu pot dovedi o legătură sufletească cu acesta, născuţi în alte părţi ale ţării şi fără să simtă responsabilitatea genetică pe care eu o simt.

8. De când sunteţi la ISC nu aţi avut o relaţie tocmai bună cu actuala administraţie publică locală. Ce credeţi că l-a determinat pe Radu Mazăre să aibă o poziţie ostilă fată de o instituţie a statului şi faţă de reprezentanţii ei?

Nu prea vreau să fac comentarii legate de poziţia mea în ISC. există o procedură bine definită, purtătorul de cuvânt al instituţiei poate oferi detalii despre ce se întâmplă în ISC. dacă mă întrebaţi de poziţia ostilă a lui Radu Mazăre, mie mi se pare oarecum explicabilă, pentru că instituţia noastră este cea desemnată să controleze activitatea în urbanism în toate primăriile din judeţ. Drept urmare, fiind un organ de control, este normal să aibă o atitudine ostilă. Eu am o relaţie normală cu actualul primar. Nu mă pot plânge de atitudine ostilă faţă de persoana mea.

9. Cum vedeţi, din perspectiva specialistului, dezvoltarea Constanţei şi a judeţului?

Am să încep cu dezvoltarea Constanţei. Dezvoltarea Constanţei presupune, în primul rând, exproprieri. este un cuvânt dur, dar pentru a putea fluidiza traficul, pentru a putea dezvolta şi eficientiza utilităţile publice, este nevoie de exproprieri, mai ales că în ultima perioadă au fost atribuite în proprietate de către actuala administraţie spaţii verzi, alei, drumuri de acces, îngreunând astfel o dezvoltare sănătoasă a municipiului. Aş menţiona aici în primul rând faptul că avem cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor din România. Nu îndrăznesc să fac comparaţie cu Europa.
Ca să trăim sănătos în acest oraş avem nevoie de aer curat, în primul rând. Ca să nu ne enervăm în trafic, este vorba depsre sănătatea mintală, avem nevoie de o tramă stradală eficientă, modernă, de fluxuri de circulaţie studiate de către specialişti, s.a.m.d.
La judeţ, aşa cum am mai spus mai devreme, lizierele, păşunile, irigaţii şi acestea toate comportă, ca şi la municipiu, reevaluarea modului în care s-au atribuit terenurile agricole şi păşunile, iar cei vinovaţi de nereguli să fie traşi la răspundere. 

10. Câte proiecte majore cu probleme la fel de mari aţi identificat?

Nu aş vrea să dau astfel de exemple pentru că nu am dovezi supra problemelor respective. Din ce ştiu eu sunt destule, dar trebuie analizate. Am supoziţii, dar nu vrea să fac niciun fel de menţiune. 

11. Aţi primit atribuţiile inspectorului-şef al ISC, chiar dacă cel care fusese numit, cu puţin timp în urmă, pe scaunul de şef era chiar unul dintre angajaţii lui Radu Mazăre la primărie, Dayan Fetislam. Consideraţi, ca simplu cetăţean, făcând abstracţie de postul dvs, că un angajat îşi poate controla eficient fostul şef?

Normal că nu. Răspunsul este foarte clar. Se vede cu ochiul liber intenţia clară de a subordona şi aceatsă instituţie, un ultim bastion al respectării legalităţii în judeţ.

12. În această ordine de idei, nu ar fi fost activitatea lui Fetislam la şefia ISC pusă sub semnul întrebării şi al supunerii faţă de cel care i-a coordonat activitatea de-a lungul mai multor ani, ba chiar şi atunci când era şef al Corpului de Control din cadrul Primăriei?

Este o consecinţă logică.

13. Ce aşteptări aveţi pentru 11 iunie, prima zi de după „război"?

Ca şi aşteptări... La Fair Play din partea tuturor participanţilor la jocul politic. S-ar putea ca poziţia mea în acest partid să-mi afecteze viaţa profesională, ceea ce nu mi se pare normal. 

14. Ce veţi face în cazul unui eşec?

Mă voi întoarce la afacerea mea privată, dar nu voi renunţa la luptă. Ştiu că pot, am capacitatea necesară de a aduce plus valoare judeţului şi municipiului Constanţa. AM o experienţă internaţională pe care vreau să o pun la dispoziţia concetăţenilor mei şi asta mă face să nu renunţ. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

InvitatZiua

04 Jun, 2012 10:19

@Gradinescu Maria-Magdalena: Trebuie sa castigati!Il veti invinge pe Nicusor Constantinescu!Dupa ce veti castiga pe 10 iunie preşedintia Consiliului Judeţean Constanta care va fi pozitia dumneavoastra fata de actualii angajati ai Consiliului Judetean?Vor fi reevaluati pe criterii de competenta sau vor fi schimbati din posturi?Va urez multa bafta! O să fac o declaraţie responsabilă acum. Cel puţin la Serviciul de urbaniasm, serviciile tehnice, voi face o reevaluare personală a tuturor angajaţilor şi voi aplica legea în ceea ce priveşte specializările pe care ar trebui să le aibă aceşti angajaţi în domeniu şi experienţa în timp prevăzută de lege. Am să fiu mai explicit: sunt jurişti pe posturi care se ocupă de urbanism, iar aşa ceva nu voi tolera. merg pe principiul omul potrivit la locul potrivit, numai aşa poate exista progres, iar eu, ca şi membru al unei grupări politice progresiste, am acest ţel.

Gradinescu Maria-Magdalena

04 Jun, 2012 05:14

Trebuie sa castigati!Il veti invinge pe Nicusor Constantinescu!Dupa ce veti castiga pe 10 iunie preşedintia Consiliului Judeţean Constanta care va fi pozitia dumneavoastra fata de actualii angajati ai Consiliului Judetean?Vor fi reevaluati pe criterii de competenta sau vor fi schimbati din posturi?Va urez multa bafta!

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 679

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 568

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 730

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 987

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1308

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1583

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 988

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 775

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 618

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 819

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 691

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 588

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1017

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 619

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 747