Interviu online cu Manuela Mitrea, candidat USL la un mandat de deputat în Colegiul 8 s-a terminat Tema a fost „De ce se doreşte administrarea Portului Constanţa de către Consiliul Local?"

interviu_mitrea_1_.jpgSocial democrata Manuela Mitrea candidează la alegerile generale din 9 decembrie pentru un nou mandat parlamentar, tot în Colegiul 8 Camera Deputaţilor, din partea USL. Manuela Mitrea este unul dintre cei patru parlamentari de Constanţa care au iniţiat un proiect de lege prin care un pachet de acţiuni ale Portului Constanţa vor trece din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a municipalităţii. Ce presupune acest demers, dacă va fi capabilă administraţia locală să gestioneze capitolul de investiţii şi care sunt proiectele de viitor ale parlamentarului USL aflăm mâine, de la ora 10.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

interviu_mitrea_2.jpg1. Vă aflaţi la finalul unui mandat parlamentar în judeţul Constanţa după ce, anterior, aţi fost deputat de Mehedinţi. Trăgând linie, cum aţi defini mandatul 2008-2012, în Colegiul 8 din Constanţa? A fost greu, a fost uşor, a fost satisfăcător sau aveţi regrete?

Am regretul că nu am putut să fac tot ce mi-am propus. Politica instituită de Guvernul Boc, de a da bani pentru investiţii numai în judeţele conduse de PDL i-a văduvit pe constănţeni de proiecte de investiţii pe care le vedeam realizabile acum patru ani. Altfel, a fost un mandat în care am fost desemnată cea mai eficientă femeie parlamentar de către Institutul pentru Politici Publice, în care am adresat Guvernului peste o sută de interpelări, având ca teme problemele ridicate de cei care m-au ales. Şi nu în ultimul rând, împreună cu colegii mei din USL am reuşit să înlăturăm de la putere PDL, partidul care tăiat salariile şi pensiile oamenilor.

2. Alegerile din 9 decembrie vă găsesc în postura de candidat la un nou mandat în acelaşi colegiu. Ce v-a determinat să intraţi în competiţie pentru acelaşi colegiu?

În primul rând, cunosc foarte bine acest colegiu şi problemele constănţenilor care locuiesc în el. Apoi, am speranţa că, având la putere guvernul nostru, al USL vom reuşi să demarăm şi unele dintre proiectele de investiţii benefice pentru Constanţa. 

3. Ce părere aveţi despre electoratul constănţean? Este uşor impresionabil, e manipulabil, este sceptic atunci când vine vorba despre politicieni?

Ca orice electorat educat, este mai degrabă sceptic. Dar înţelege foarte bine problemele pe care le ridică rezolvarea diferitelor probleme şi nu aşteaptă minuni peste noapte. Am o comunicare foarte bună cu oamenii din colegiul meu.

4. Ce ştiţi despre contracandidaţii dumneavoastră? De ce ar trebui constănţenii din Colegiul 8 să vă aleagă pe dumneavoastră şi nu pe oricare dintre ceilalţi competitori?

Sincer, nu sunt foarte interesată de cine sunt contracandidaţii mei. Nu mă interesează ei ca persoane, ci proiectele lor. Or, la capitolul proiecte nu mi-au atras atenţia. Eu sunt mult mai preocupată de modul în care voi reuşi să duc la bun sfârşit proiectele din colegiul meu.

5. Ce aţi reuşit să faceţi, în aceşti patru ani, pentru alegătorii din Colegiul 8 (cartierele ICIL, Coiciu, Salvare, Inel 2, Viile, Medeea, KM 4-5, Centru 1). Ce vă doriţi să realizaţi de acum înainte?

Am răspuns la această întrebare încă de la început. Nu cred că vă aşteptaţi să spun că am asfaltat străzi sau că am băgat gaze, pentru că nu asta e principala treabă a unui parlamentar. M-am luptat, în schimb, în Parlament, pentru salariile şi pensiile alegătorilor din Colegiul 8, salarii şi pensii pe care cei de la PDL le-au tăiat.

6. În urmă cu patru ani spuneaţi că Podul IPMC reprezintă o prioritate pentru dumneavoastră. În primăvara acestui an, pasajul rutier Filimon Sârbu a trecut din domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local Constanţa în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor. Cum vedeţi acest demers?

În urmă cu opt ani, în timpul guvernării PSD s-au început lucrările acestui obiectiv important din Constanţa, a fost finanţat, au fost alocate fonduri, din păcate, odată cu pierderea alegerilor de către PSD, lucrările au fost blocate. Mă bucur că, iată, după nici şase luni de la preluarea guvernării, aceste lucrări vor reîncepe şi sper ca în cel mai scurt timp posibil Podul IPMC să fie redat traficului.

7. Vă număraţi printre cei patru M de Constanţa - Manuela Mitrea, Nicolae Moga, Eduard Martin şi Alexandru Mazăre - care au iniţiat un proiect de lege privind trecerea unui pachet de acţiuni din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliilor Locale Constanţa, Agigea, Năvodari şi Mangalia, dar şi a Consiliului Judeţean. Cum argumentaţi acest demers? Vor fi aceste administraţii locale capabile să-şi onoreze partea de investiţii care le revine?

Cu siguranta, da, vor fi. Iar beneficiile pentru constanteni vor fi evidente. Noi spunem, şi pe bună dreptate, că vrem să aducem Portul acasă pentru că Portul Constanţa a fost construit de către constănţeni şi este normal ca el să revină. El a fost “dus” către Bucureşti în perioada comunistă. Vrem să îndreptăm o nedreptate făcut atunci constănţenilor. Ştim cu toţii că în ultima vreme, pe cei de la Bucureşti nu i-a mai preocupat absolut deloc Portul Constanţa, mărturie stând sumele derizorii trimise pentru investiţii. Şi anume în ultimii opt ani de zile au fost trimişi către Portul Constanţa doar 75.000 de euro. Judecaţi dumneavoastră dacă este în regulă. Eu zic că nu. Prin preluarea acţiunilor CNAPMC de către autorităţile locale, constănţenii vor vedea imediat diferenţa pentru că acestea se vor implica mult mai atent şi eficient în administrarea acestui şi nu în ultimul rând, din banii încasaţi ca profit de către municipalitate şi judeţ vor fi realizate lucruri ce vor aduce beneficii imediate constănţenilor. Mă refer aici la decizia primarului Radu Mazăre ca un sfert din banii încasaţi să meargă către subvenţia la căldură, ajungând astfel ca cetăţeanul să plătească cu până la 15% mai puţin la factura de întreţinere. Restul de bani proveniţi din profit vor fi folosiţi pentru proiectele de infrastructură, unele dintre ele semnalate chiar în colegiul meu. Din banii încasaţi ca profit de către Consiliul Judeţean se va construi un spital de pediatrie din Constanţa. A fost ideea mea şi sunt foarte bucuroasă că a fost preluată de către autorităţile locale.

8. Aţi iniţiat, în urmă cu mai bine de un an, o propunere legislativă care prevede interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise, în instituţii, restaurante şi baruri. În ce stadiu se află acum propunerea? Camera Deputaţilor e camera decizională în cazul acestui proiect.

Propunerea se află la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, discuţiile pe acest proiect vor avea loc, probabil, în legislatura următoare. Vă voi ţine la curent cu traseul proiectului de lege.

9. Pentru că am pomenit acest proiect, se impune să vorbim puţin despre relaţia pe care o aveţi cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, dat fiind faptul că la momentul la care aţi iniţiat propunerea legislativă edilul şef nu a ezitat să o critice. S-a schimbat ceva între timp?

Relaţia mea cu Radu Mazăre este foarte bună, chiar dacă nu suntem de acord în absolut toate privinţele. Suntem doi politicieni maturi care ştiu să treacă peste controversele care pot apărea la un moment dat. Oricum, pe majoritatea proiectelor benefice pentru constănţeni ne-am înţeles perfect, pentru că şi eu, şi Radu Mazăre ştim să argumentăm şi să ascultăm părerea celuilalt.

10. Sunteţi una dintre femeile care au ales să se implice în politică nu doar pentru o perioadă scurtă de timp. Nu mai sunteţi un parlamentar novice. De aceea vă întreb cum credeţi că s-a schimbat percepţia asupra femeii care face politică în România?

Nu s-a schimbat foarte mult, dar asta nu mă descurajează. Odată şi odată tot o să avem o femeie premier în România. Sau chiar preşedinte.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunțul de ultimă oră al Poștei Române, referitor la pensii

03 May 2024 386

Cazul City Insurance SA - cel mai mare faliment din istoria recentă a României! Tribunalul București anunță noul termen

01 May 2024 389

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 577

UPDATE Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 865

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 589

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 662

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 478

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 371

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 606

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 551

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 778

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 775

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 259

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 444

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 578