"Candidatul PNL la primarie va avea si girul lui Mazare"

1188591047.jpg

Demisia lui Mihai Daraban din PNL nu a surprins, acesta anuntand ca, in cazul in care nu va fi sprijinit de partid in lupta pentru primarie, nu va ezita sa-l combata pe Radu Mazare fara sustinere politica * I-a parasit pe liberali cu impresia ca intreaga strategie de a-l coopta si de a-l propune candidat pentru alegeri a fost "cusuta cu ata alba"

Cunoscut drept presedinte al Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, Daraban s-a declarat dispus sa-l infrunte pe Radu Mazare in lupta pentru fotoliul de primar al Constantei. Independentul considera ca are armele necesare pentru a combate in mod eficient campania celui care a condus, timp de opt ani de zile, destinele orasului.
Ati inceput, efectiv, campania electorala la 17 octombrie... Da, asa este. Pe 17 octombrie 2006, dupa ce am avut altercatia cu Nicusor Constantinescu, care a ridicat problema procentelor mele in sondaje, lucru la care nu ma gandisem pana atunci. El a deschis subiectul, iar altercatia m-a scos din sarite.
Ati initiat campania fara sustinere politica... Da, independent. Am incercat o formula politica. Idealul meu era, de fapt, sa merg pe o candidatura a Aliantei. Din pacate, acest lucru nu s-a mai putut realiza. Am incercat prin PNL, pentru ca am avut ceva legaturi cu acest partid si in studentie, dar si in urma insistentelor lor, am considerat ca este o nevoie de o structura de partid in municipiu care sa ma ajute in campania electorala. Am fost, practic, convins de ei. Pot sa va spun ca, principalul vinovat din cauza caruia PNL-ul nu avea candidat la Primarie eram eu, pentru ca nu ma hotaram odata sa intru in partid. Dupa ce am intrat in formatiune, lucrurile s-au schimbat, s-a aruncat asupra mea un con de umbra si m-au tinut la nivelul de simplu membru de partid. Eu le-am spus ca ar fi normal sa ocup o pozitie in Biroul Municipal, sa fiu macar martor la unele decizii cu caracter politic in legatura cu strategia de alegeri din 2008. Nici acest lucru nu l-au facut, mai mult, am tot vazut in aceasta perioada de stationare in PNL ca sunt dat la o parte, ca nu particip la discutii. Toate aceste lucruri cumulate in timp, in cele patru luni in care am fost membru al Partidului National Liberal, m-au facut sa-mi vad de drum pentru ca dragoste cu sila nu se poate. Nu vreau nici sa arunc o acuzatie asupra lui Victor Manea. Nu am nimic cu acest baiat.
La insistentele cui ati ajuns in PNL? La insistentele conducerii supreme de partid: Dragomir, Hasotti. Si Danut Culetu a fost un proiect pentru Constanta, el a vazut in mine o sansa de a-l schimba pe Mazare. El nu a insistat pe PNL, dar a insistat sa candidez la Primarie. Nu poarta el vina. Am discutat cu aproape toata conducerea partidului inainte sa devin liberal. Mai putin cu Victor Manea, care nu a participat. Ce-i drept, tot timpul mi s-a spus ca Manea este vinovat. Nu sunt nici eu copil, la inceput am crezut, apoi mi-am dat seama, ca mi-l arunca pe acest om in fata ca sa il demit sau sa se transforme in dusmanul meu.

"Nu sunt unealta nimanui!"


Daca tot nu mai sunteti membru al PNL, cine este candidatul liberalilor? Eu sunt convins ca, neoficial, candidatul PNL va avea si girul lui Mazare. Sunt sigur ca PNL va avea o mana moarta, care va participa la alegerile locale pentru ca asa se cuvine, ca un partid sa aiba candidat. Nu cred ca exista vointa politica in PNL pentru a iesi la bataie frontala cu actuala administratie. Cu Mazare, mai bine zis.
Se zvonea, la un moment dat, ca ati fost unealta unui alt partid, mai precis a PD... Daca aveam de gand sa ma duc in Partidul Democrat, o faceam. Nu am avut nicio legatura cu asa ceva. Plec din PNL si nu pot sa ii las intr-o lumina favorabila, insa spun adevarul, este normal pentru ca trebuie sa se stie, nu am fost unealta nimanui pentru ca nu am fost intr-o functie in PNL ca sa am acces la cine stie ce secrete de partid.
Ati participat la numirile directorilor liberali, in locul celor democrati? Nu. Si aici este problema pentru ca si eu voi fi, cel mai probabil, acuzat, si nu de partid, ci de cetateni, de un oarecare oportunism politic. Eu nu am cerut nimic PNL. Si acest lucru il stiu si ei foarte bine. Am cerut o pozitie in conducerea Organizatiei municipale. Functie in partid, pentru a participa, in calitate de candidat, bineinteles, la decizie, cu privire la abordarea alegerilor locale, da, am cerut, este adevarat.
Considerati ca PNL il sustine pe Mazare in continuare? Dupa mine, da. Din punctul meu de vedere, eu am fost folosit ca un bau-bau, sa-i arate practic lui Mazare ca in PNL exista un contracandidat care vrea sa intre in aceasta lupta, nu ca a fost desemnat de partid, ceea ce este foarte important, pentru ca eu cu gandul asta am intrat in partid. A fost o chestie publica. Acum, ma indoiesc ca cel care va fi nominalizat de partid, va fi "doar nominalizat de partid". Nu stiu daca acea persoana chiar are vointa si taria sa intre in aceasta lupta. Ma indoiesc.
Exista un sondaj al PNL pentru desemnarea propriului candidat? Nu. Am inteles ca exista in lucru niste sondaje. Nu inteleg, pana la urma, cand s-a pus problema. Inaintea intrarii mele in partid, toti erau convinsi ca eu am sansele cele mai mari. Dupa ce am intrat in jocul formatiunii, al statutului si al democratiei de partid, am descoperit lucruri care mi-au ridicat semne de intrebare: in competitia aceasta nu au intrat doi simpli membri de partid. Nimeni nu vorbea de candidatura pana la venirea mea. Azi am intrat, maine si-au anuntat inca doi candidatura. Acum, revin si spun, daca erau doi simpli membri de partid care isi anuntau si ei candidatura, foarte bine. Insa atunci cand vezi ca sunt doi membri importanti ai PNL, ditamai secretarul general si Cupsa, care are si el o functie acolo, lucrurile capata o alta tenta. Oamenii nu actioneaza de capul lor. Daca erau membri, jos palaria, intram in cursa. Au vrut sa faca o adunare generala in care eu, un simplu membru, sa fiu aruncat presei, in sala, cu un secretar general vechi de 17 ani in partid. Nu sunt marioneta lor, nu am fost si nu voi fi niciodata.

"Nu am nimic personal cu Radu Mazare"


De ce ati stat trei ani si nu v-ati aratat mai devreme in lupta? Nu am stat trei, am stat doi. Eu am urmarit evolutia Aliantei. Am avut discutii despre potentiala mea candidatura inca din 2005 si am avut prieteni care m-au sfatuit sa candidez in 2004. Nu eram suficient de pregatit... Eram oarecum convins ca este prea devreme. Eram sigur ca Mazare va castiga al doilea mandat. In 2005, am avut discutii privind desemnarea mea in functie de candidat al Aliantei. Lucrurile au stagnat pentru ca incepusera certurile in alianta, in vara lui 2005... si atunci am stat intr-o oarecare expectativa. Atunci nu prea conta ca esti in PNL sau in PD.
Cu cine ati discutat cel mai mult in PNL? Cel mai respectat om din PNL este Eugen Cojocaru, presedintele pensionarilor, cu care am avut cele mai bune relatii. Este singurul om care m-a cooptat in niste actiuni. Au aparut declaratii prin ziare ca nu m-am implicat in activitatea de partid. Este aberant sa spui ca nu te-ai implicat, ca simplu membru. Ce sa faci, sa te duci la avizier sa vezi ce actiuni sunt si sa te duci peste ei neinvitat. Se bat cap in cap niste declaratii. Eu am raspuns la toate telefoanele pe care le-am primit de la PNL si am participat la toate actiunile la care am fost convocat. Singurul care m-a convocat a fost Eugen Cojocaru, de la pensionari. In rest, nimeni.

"Mafia a patruns in toate partidele politice"


Cu ce arme credeti ca il puteti invinge pe Mazare? In primul rand, vom merge pe o structura de programe, de prioritati ale Constantei. Nu am de gand sa intru intr-o polemica. Nu am nimic personal cu Radu Mazare. De aici trebuie inceput. Nu am nimic personal cu el, nu mi-a facut nimic, nu m-am ciocnit de el nici macar pentru o autorizatie, in nume personal, la Primaria Constanta, nu am interese comerciale in municipiu ca sa ma impinga sa fiu primarul Constantei. Eu consider ca voi fi un primar mult mai bun ca el. In primul rand, voi fi un primar al constantenilor, voi pune prioritatile orasului inaintea multor alte lucruri. Practic, va fi o reesalonare a prioritatilor Constantei. De aici pleaca totul. Sa nu mai spun ca voi lucra foarte mult in sprijinul mediului de afaceri, in tot ceea ce inseamna procesul de debirocratizare.
Mai sunt doar opt luni pana la alegeri... Asa este, mai este foarte putin. Mazare are un staff bun. Curajul de a intra in aceasta lupta a fost motivat, pe langa dorinta de a face lucruri mult mai bune si de a cheltui banii mult mai eficient decat Mazare, si de rezultatele lui din alegerile din 2004. Poate foarte multi oameni n-au iesit din casa pe considerentul ca tot Mazare va iesi primar. Eu vreau sa arat ca se poate, pentru ca foarte multi din Constanta sunt resemnati. Inclusiv partidele politice. Aici este mai grav... Poate cetatenii sunt indreptatiti sa simta asa. In Constanta exista o mafie care a patruns in toate partidele si care poate fi usor de vazut prin toate hotararile Consiliului municipal din 2005 incoace. Exista o unanimitate desavarsita, indiferent de doctrina politica. De aceea, sa nu-i aud pe unii ca ma acuza pe mine de traseism politic, cand ei bat palma cu adversarii.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 460

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 459

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 686

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 585

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 544

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 780

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 560

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 669

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 714

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 582

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 556

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3407

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14217