„ZIUA-n amiaza mare” Oferta lui Mohammad Murad către primarul Vergil Chițac. În ce condiții renunță afaceristul la candidatura pentru primăria Constanța
Omul de afaceri Mohammad Murad, considerat cel mai mare investitor în turismul  de pe litoral, înscris recent în Partidul Ecologist Român, își pregătește, pentru viitoarele alegeri locale, candidatura la primărie. Încă oscilează, la București sau la Constanța? În 2020 el își anunțase candidatura pentru primăria Constanța însă în urma unor discuții cu PNL, care miza pe Vergil Chițac, Mohammad Murad a acceptat să și-o retragă. Acum nu va mai face aceeași greșeală. Este uluit mai ales de faptul că primarul Chițac a eșuat în atragerea de investitori pentru oraș, in condițiile în care, susține Murad, le putea adresa o simplă invitație.
 
Potrivit lui Mohammad Murad, primarul Vergil Chițac este militar, un amiral care merită tot respectul. „Dar administrativ, are probleme. Cum arată cartierele, șantierele? Nicio viziune turistică, nicio comunicare cu mediul de afaceri. Domnul primar nu are cultura businessului. Nu are nicio treabă cu afacerile. El crede că o să bată cineva la ușa lui și o să îi spună că are 10 milioane de euro de investit la Constanța? Se înșeală. Când  a făcut el o întâlnire cu mediul de afaceri, cu oameni care pot să vină cu investiții in Constanța? M-a sunat doar când m-a rugat să imi retrag candidatura de la primărie și mi-a mulțumit pentru gest. Dar de atunci, nimic. Și ca mine, sunt mulți”.
 
Mohammad Murad se consideră omul soluțiilor. Din postura de lider în Partidul Ecologist Român vrea să se impună pe scena politică. Il recomandă backgroundul său de specialist în turism, sănătate (este medic), în manageriat. „Sunt convins și sigur că aș fi făcut mai mult de sute de ori decât fac ei. Pentru că nu am ce ascunde. Nu am pe nimeni in spate, nimeni nu poate să îmi dea o șpagă”,  a declarat Mohammad Murad, la „Ziua-n amiaza mare”. Candidatura, dacă și-o depune, va fi pentru administrația locală.
 
„ Acolo îmi place mie, în administrația locală, recunosc. E vizibil ce faci. Mie imi place să mă implic și să creez lucruri noi. Frumoase, abordare nouă. În municipiul Constanța unul din cinci locuitori trăiesc din servicii, din turism, în special. România are o problemă de lideri. Are oameni profesioniști, dar nu are lider. O națiune care nu are lider, e vai de capul ei. Eu pot fi lider pe partea de administrație, pe crearea de locuri de muncă, pe partea de lucruri concrete
 
 Mohammad Murad recunoaște că a avut, recent, propuneri  de la alte partide pentru a face front comun „pentru a fi eu candidatul lor la primăria Constanța”. Admite că nu s-a implicat în politică pentru a candida, musai, la Constanța. „De ce nu la București? Vom face sondaje, vom stabili modul de abordare. Eu nu pot să mă duc către oameni dacă nu știu de ce au nevoie? Ai proiecte, ai program”.
 
 
La Ziua-n amiaza mare, Mohammad Murad a lansat o ofertă interesantă primarului Vergil Chițac. Dacă mă invită domnul primar Chițac la o discuție și îmi spune să mă ocup de ceva, nu mai candidez. Mă duc și fac același lucru prin dânsul. Dacă imi spune, aveți expertiză în turism, da, mă duc stau lângă dânsul, vin cu proiecte și nu mai candidez la Constanța pentru că le rezolv, nu din postura de primar ci din postura de consilier. Fără să fiu plătit. Nu vreau să fiu angajat. Dar vin cu soluții și mă ocup de ele până la finalizare. 
 

De peste 20 de ani, de când are afaceri la Marea Neagră, dezvoltând unități hoteliere la Mamaia, Năvodari și în sudul litoralului, La Olimp, Neptun și Jupiter, Mohammad Murad a ajuns să cunoască profilul primarului de litoral. Face și profeții.
 
Există un traseu pe care trebuie să treacă fiecare primar. Pleacă la drum, mic, face mușchi, pornește niște relații, aruncă pe piață că este foarte ok cu serviciile, ca să fie lăsat în pace. După aceea devine stăpân, toată lumea din jurul lui trebuie să fie niște sclavi. În special mediul de afaceri. Stă un mandat, două, trei, și după aceea ajunge la pușcărie. Arătați-mi și mie, aici, pe litoral, primari importanți care nu au avut acest traseu? Și, cu siguranță, la fel se va întâmpla și cu aceștia”.

 
 
Lăsând politica la o parte, sau învinuind-o pentru carențele din turismul românesc, și nu numai, afaceristul Mohammad Murad spune că domeniul se confruntă cu un acut deficit al forței de muncă. Vorbește aici în calitatea sa de președinte onorific al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
 
 
Dacă azi vin 50.000 de oameni să caute de lucru pe litoral, toți vor fi angajați. i. Acum eu sunt foarte încântat și mulțumit de indonezieni. Oameni civilizați, de bun simț, foarte respectuoși” explică investitorul. Susține că a avut o experiență tristă cu angajați din Etiopia, „a fost un dezastru total”. Adică din 100 care au început vara, la final de sezon mai erau 10. Ceilalți au fugit în Germania. „Ne confruntăm cu altă problemă. Vin oameni din Germania, care îi recrutează și îi duc acolo. E o rețea care se ocupă pentru că și Germania are nevoie de oameni”.
 
 
„Mai sunt din Sri Lanka, aceștia „fug jumătate”, din Bangladesh. Le oferim cazare, masă, salariu, servicii medicale. Cu toții sunt foarte buni pentru statul român. Sunt educați, formați în țările lor, nu au nevoie de ingrijiri medicale pentru că sunt tineri. Foarte important, plătesc pentru pensie și nu o iau. Pleacă. Ucraineni nu avem. Au plecat in Polonia și Germania.  Prea puțini lucrează în turism”, explică Mohammad Murad.
 
Nu spune că a primit, gratuit, în hotelurile sale din Mamaia Nord și Jupiter, sute de copii ucraineni aduși să vadă marea, să se joace, pentru a uita de ororile războiului. Dacă ar fi după el, stațiunile de pe litoralul românesc ar trebui date în administrare privată, cum este la Albena.
 
 
„Contractul se închei între patronate și primărie. Firma are șase sarcini clare:  Îngrijește spațiul verde și se ocupă de curățenia stațiunii, iluminatul public, câinii, asigură primul ajutor, paza și ordinea în stațiune și salvamarii. Simplu. Și stațiunea este bine administră, cum e peste tot în lume. Eficiența e mai mare în zona privată decât în zona publică”.
  
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotelul Majestic din Mamaia, pregătit pentru a fi vândut. Suma cerută de Mohammad Murad

18 Dec 2022 1923

Dispare hotelul Select din Mamaia și „răsare“ un bloc de 11 etaje! Iată ce document a eliberat Primăria Constanța

05 Nov 2022 2022

ALDE are o nouă conducere. Mohammad Murad ales copreședinte alături de Varujan Vosganian şi Mircea Minea. Gigi Chiru a preluat organizația de la Constanța

23 Oct 2022 1547

Phoenicia Hotels, noul partener al Federației Române de Canotaj (GALERIE FOTO)

01 Sep 2022 1030

Cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani. Mohammad Murad îi cere demisia de onoare primarului Vergil Chițac! (VIDEO)

18 Jul 2022 20876

Mohammad Murad, scrisoare deschisă către premier. „O parte din hoteluri și restaurante vor fi nevoite să închidă”

21 Jun 2022 931

ZIUA-n amiaza mare Mohammad Murad. „Eu nu fac investiții de azi pe mâine” (VIDEO)

10 Jun 2022 1258

„ZIUA-n amiaza mare” cu Mohammad Murad

09 Jun 2022 1286

Mohammad Murad, atac la adresa lui Bogdan Huțucă. Cum răspunde deputatul de Constanța

08 Jun 2022 1213

Mohammad Murad „Trebuie să se pună capăt construcțiilor din stațiuni turistice. Ați făcut din Mamaia un cartier din oraș“

08 Jun 2022 1923

Mohammad Murad „Soarta României se decide la șprițuri“

08 Jun 2022 1309

LIVE TEXT Mohammad Murad despre concesionarea Penitenciarului Doftana și problemele cu care se confruntă investitorii de pe litoralul românesc (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jun 2022 1180

Omul de afaceri Mohammad Murad a luat în concesiune Închisoarea Doftana. Ce sumă va investi pentru reabilitarea clădirii(DOCUMENT)

04 Jun 2022 1711

LIVE VIDEO și TEXT Eveniment gastronomic de amploare desfășurat în stațiunea Olimp. Ce surprize sunt pregătite (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 May 2022 2173

Mohammad Murad s-a înscris în Partidul Ecologist Român. „Vă asigur că în 2024 vom fi în Parlament”

12 Mar 2022 3455