Petromidia, la 40 de ani! Interviu cu directorul general Yedil Utekov - „Suntem convinşi că Rompetrol Rafinare va creşte în continuare cu sprijinul investitorului şi cu cel al oamenilor“

Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare SA, a vorbit într-un interviu acordat ZIUA de Constanţa, despre investiţiile şi viziunea pe care KazMunayGas le implementează în România, despre rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, despre „aurul negru”, dar şi despre 
viitorul industriei de rafinare.
 
Domnule Yedil Utekov, iată că Petromidia a împlinit recent 40 de ani de existenţă, timp în care a reuşit să evolueze, iar astăzi înregistrează performanţe de excepţie. Cum vedeţi astăzi Petromidia?
 
Rezultatele din 2018, cu 11 recorduri operaţionale atinse în 2018, sunt dovada că Petromidia este într-un punct foarte înalt. Fie că vorbim de volume procesate (5,92 milioane de tone), producţia de benzine (1,36 milioane de tone), producţia de motorine (2,75 milioane de tone) sau randamentul produselor albe (86,2%), toate acestea reprezintă indicativi ai profesionalismului care defineşte, astăzi, Petromidia. Evoluţia este una constantă şi semnificativă, dacă stăm să ne uităm la cele mai importante momente din istoria rafinăriei. Petromidia a pornit cu volume de puţin peste un milion de tone de materii prime procesate, iar astăzi rezultatele sunt de cinci ori mai mari. După patru decenii de muncă, putem afirma că Petromidia este un vector de performanţă.
 
Ca să restrângem puţin segmentul temporal, cum vedeţi dumneavoastră Petromidia în ultimii 5 ani?
 
După implementarea pachetului de investiţii în valoare de 450 de milioane de dolari, rezultatele au cunoscut o creştere exponenţială. Dar fără oameni, fără o strategie clară şi inspirată, nu puteam ajunge la performanţele recente. Consider că în ultimii 5 ani Rafinăria Petromidia a beneficiat de o viziune extinsă extrem de potrivită.
 
Petromidia este pilonul central al industriei de rafinare din România, fiind cea mai mare rafinărie din ţară şi una dintre cele mai mari şi mai moderne din Sud-Estul Europei. În plus, Petromidia contribuie semnificativ la dezvoltarea activităţilor Rompetrol în România şi în regiunea Mării Negre. Cum explicaţi această ascensiune?  
 
Investiţiile şi viziunea pe care KazMunayGas le implementează aici încă din 2007 ne situează în top. Valoarea acestei rafinării a fost certificată şi de specialişti de renume mondial. Dacă ne uităm la studiul făcut de cea mai importantă agenţie de rating din domeniu, avem un indice de complexitate de 11.4, peste media rafinăriilor din Europa, Africa şi Orientul Apropiat. Este doar una dintre dovezile că Petromidia este, într-adevăr, un pilon pentru industria de rafinare din regiune. 
 
Compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas a investit sume semnificative în Rompetrol Rafinare, dovadă fiind rezultatele operaţionale care cresc an după an. Ce reprezintă Petromidia pentru KazMunayGas?
 
Prin KMG International, din 2007 şi până în prezent, aproximativ un miliard de dolari a fost investit în modernizarea, eficientizarea şi optimizarea Petromidiei. Alături de implicarea şi dăruirea oamenilor de aici, este factorul care duce la rezultatele importante realizate an de an. Pentru KMG International, Rompetrol Rafinare este cel mai important activ din Europa, fără discuţie. Cele două rafinării, Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, funcţionează în sinergie perfectă şi reprezintă inima şi motorul Grupului, iar recordurile din ultimii ani au în spate şi aportul companiilor care sprijină activ ce se întâmplă în rafinărie. Aici mă refer la Rominserv - furnizorul nostru de soluţii tehnologice, Midia Marine Terminal - cei care fac posibilă aprovizionarea cu ţiţei şi fluxul de transport al produselor, RQC - prin laboratoarele moderne cu care monitorizează calitatea produselor şi multe alte entităţi extrem de importante.
 
Va continua KazMunayGas extinderea şi dezvoltarea activităţilor de pe platforma Petromidia? 
 
Suntem în continuă căutare de soluţii de eficientizare şi optimizare a proceselor de producţie. Anual, avem bugetate sume importante pentru investiţiile în Petromidia. De exemplu, în acest an, peste 50 de milioane de dolari s-au alocat pentru lucrări de modernizare, în conformitate cu normele de mediu, dar şi pentru dezvoltarea de noi proiecte. În viitorul apropiat, cu siguranţă vom vedea instalaţii noi, iar dintre acestea pot să enumăr câteva: o instalaţie de alchilare, o instalaţie de bitum sau o instalaţie de parafinare.
 
Totodată, trecem la noua etapă, digitalizarea, care ne va permite o continuă îmbunătăţire a fluxurilor de producţie, a costurilor de producţie, flexibilitate în producţie, reducere a impactului asupra mediului, aliniere la normele Euro 6 şi multe altele. Trebuie înţeles însă că digitalizarea nu înseamnă suplinirea factorului uman. Pur şi simplu, sunt instrumente avansate care sprijină oamenii să ia cele mai bune decizii.
 
De altfel, ce strategii vor fi adoptate, pe termen mediu şi lung, pentru ca Rafinăria Petromidia să rămână pe trend ascendent?
 
Sunt prevăzute proiecte extrem de importante pe termen lung, cum ar fi construirea unei centrale de cogenerare în parteneriat cu Statul Român. Acest proiect, care va fi finanţat prin Fondul de Investiţii Kazah-Român, va fi o soluţie optimă pentru furnizarea de utilităţi către rafinărie, dar va avea şi acel impact social important (utilităţi mai ieftine pentru populaţia din zonă). Desigur, se ia în calcul şi dublarea capacităţii rafinăriei Petromidia, dar în acest moment suntem în punctul în care analizăm această posibilitate.
 
Cu ce se diferenţiază Petromidia de celelalte rafinării din România?
 
Capacitatea de prelucrare a rafinăriei este cea mai mare din România. În 2019, preconizăm că vom depăşi pragul de 6 milioane de tone de ţiţei procesat la Petromidia, fapt ce ar reprezenta un nivel istoric. De asemenea, poziţia strategică ne conferă un plus de valoare. Apoi, capabilitatea ridicată de a procesa ţiţei de tip Ural, cu o concentraţie mai mare de sulf, ne face unici în România. 
 
Care sunt investiţiile realizate în anul 2019 şi care sunt cele planificate pentru anul 2020?
 
Am reuşit în acest an să modernizăm Instalaţiile de Amestec în Linie, care au menirea să optimizeze reţelele de producţie la benzină şi motorină. De asemenea, în 2019 am continuat eforturile pentru digitalizarea rafinăriei, fapt ce ne va apropia tot mai mult de optimizarea în procesele de producţie. Mai avem o serie de proiecte importante în derulare, care ne vor reduce şi mai mult impactul asupra mediului, printre altele.
 
Pentru 2020, vom continua trendul, pentru că, pe lângă dorinţa de a creşte rezultatele operaţionale an de an, punem accent şi pe calitatea produselor obţinute. Acest lucru se vede în produsele care ajung la pompă şi care sunt foarte apreciate în toate colţurile ţării, dar şi pe piaţa externă, pentru că livrăm carburanţi în Bulgaria, Georgia, Moldova şi alte produse specifice în toată Europa, în Nordul Africii şi în Orientul Apropiat. 
 
Pe lângă investiţiile realizate pe parcursul anilor, un factor decisiv care a contribuit la atingerea performanţelor actuale îl reprezintă specialiştii din rafinărie. Ce ne puteţi spune despre factorul uman al rafinăriei? 
 
În rafinărie, oamenii sunt cei mai importanţi. Lucrează cot la cot, indiferent de vârstă, mediul din care provin sau naţionalitate. Atunci când tragem linie, ei sunt cei cărora se datorează toate acele rezultate de excepţie pe care le înregistrăm în fiecare an. Iar un factor pe care punem noi mare accent este schimbul de cunoştinţe. Este ideal să vezi cum oameni cu experienţă se deschid total şi îşi împărtăşesc cunoştinţele tinerilor, care, la rândul lor, sunt foarte receptivi, foarte determinaţi şi foarte responsabili, chiar daca sunt la început de drum.
 
Cum vedeţi viitorul industriei de rafinare? Vedeţi o ameninţare din partea vehiculelor electrice?
 
Petrolul este cea mai importantă resursă din lume, iar noi avem privilegiul să scoatem ce este mai bun din „Aurul Negru”. Cererea de carburanţi va rămâne o constantă, dar nu neglijăm şi celelalte produse pe care le obţinem, pentru că aduc valoare adăugată. Iar industria de rafinare ne-a învăţat că trebuie să fim flexibili, să ne îndreptăm mereu spre ce cere piaţa de consum. Acest lucru îl facem şi la Petromidia sau Vega Ploieşti şi nu producem doar benzină şi motorină, sunt atâtea produse importante care pot ieşi pe porţile rafinăriilor. Noi rămânem deschişi şi suntem convinşi că Rompetrol Rafinare va creşte în continuare, cu sprijinul investitorului şi cu cel al oamenilor, pregătiţi în fiecare zi să performeze. 
 
Sursa foto: Rompetrol Rafinare

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fiica uneia dintre victimele din explozia de la Rafinăria Petromidia a dat în judecată compania! Când începe procesul

19 Mar 2022 2425

Rompetrol Rafinare - percheziții în Constanța, Prahova și București Anunț de ultim moment al judecătorilor!

03 Dec 2021 1520

Rompetrol Petrochemicals Năvodari are un nou director economic

25 Feb 2021 1824

Arlan Shabdarbayev, noul administrator și președinte CA al Rominserv. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

13 Nov 2020 2054

Oficial, din Monitor Yedil Utekov, desemnat administrator și președinte al Consiliului de Administrație al Rompetrol Energy

11 Nov 2020 1373

Yedil Utekov, ales președintele Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare SA. Decizia, publicată în Monitor

10 Nov 2020 1266

Din Monitorul Oficial Bogdan Cătălin Steriopol și Felix Crudu Tesloveanu, noi membri ai CA în Rompetrol Rafinare

07 Nov 2020 1934

Yedil Utekov, ales Președinte al Consiliului de Administrație la Rompetrol Rafinare SA

02 Oct 2020 1626

Rompetrol Well Services l-a numit preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Utekov Yedil

01 Oct 2020 1261

Felix Crudu Tesloveanu, noul director general al Rompetrol Rafinare

19 Dec 2019 2188

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul Gheorghe Hagi, lt.-col. Daniel Mihai Ferencz şi Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare, mesaje de Ziua Dobrogei

15 Nov 2019 3910

Instruiţi în meseria de petrolist A XIX-a ediţie a programului de internship „Pregătit pentru carieră“ 2019, lansat de KMG International, la final (galerie foto)

01 Oct 2019 1661

Peste 80 de tineri, la cea de-a XIX-a ediţie a Programului de internship „Pregătit pentru carieră“ 2019, lansat de KMG International (galerie foto)

02 Aug 2019 2389

Delegație din Kazahstan la rafinăria Petromidia Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare – „Această vizită este un bun prilej pentru toți factorii implicați “(galerie foto)

04 Jun 2019 2025

O sută de studenți de la șase universități importante din România, în vizită la rafinăria Petromidia

24 May 2019 1559