ZIUA LIVE. Cum sunt audiați, la Constanța, copiii victime ale infracțiunilor sexuale. Ce spune șeful Parchetului Judecătoriei Constanța

  • Magistratul Mihai Alexandru Stanciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a fost invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 iunie 2021,  de la ora 14.00.
  • Procurorul a explicat că, la Constanța, copiii care au fost victime ale unor infracțiuni sexuale sunt audiați în condiții speciale, în camera amenajată cu sprijinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
  • De asemenea, magistratul a explicat că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța sunt patru procurori specializați în audierea victimelor minore ale unor infracțiuni sexuale.
  • Aceștia sunt instruiți în baza unui protocol stabilit în baza unor date culese din teren de specialiști din Marea Britanie, Israel, Canada, dar și din Statele Unite ale Americii.
La Constanța, minorii care au fost victimele unor infracțiuni sexuale sunt audiați în condiții speciale, de către procurori pregătiți după un protocol stabilit în urma datelor culese inclusiv de cercetători din Statele Unite ale Americii.
 
Informația a fost făcută publică de magistratul Mihai Alexandru Stanciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 iunie 2021, de la ora 14.00.
 
Astfel, magistratul a explicat că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța sunt patru procurori specializați în audierea victimelor minore ale unor infracțiuni sexuale, aceștia fiind instruiți în baza unui protocol stabilit în baza unor date culese din teren de specialiști din Marea Britanie, Israel, Canada, dar și din Statele Unite ale Americii.
 
La audierea victimelor copii, magistrații constănțeni nu pun întrebări care să sugestioneze victimele într-un sens sau altul și adresează acele întrebări menite să acceseze memoria victimei.
 
Pe de altă parte, este important faptul că numărul cazurilor raportate de infracțiuni sexuale comise asupra minorilor a început să crească, în ultimii ani.
 
Acest aspect, conduce la ideea că oamenii au început să aibă mai multă încredere în actul de justiție și au început să reclame efectiv aceste fapte.
 

Spirjinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

 
„Datele statistice din România arată faptul că în ultimii ani numărul cauzelor înregistrate a crescut. Păractic, se sesizează mai des astfel de fapte, este vorba despre viol, act sexual cu minor, coruperea sexuală, agresiunea sexuală. Parchetul General a conștientizat și a înțeles natura fenomenului și a fost emis un ordin în sensul de a se specializa anumiți procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale și curți de apel. O bună parte din seminariile de formare profesională continuă au ca tema modalități de investigare a infracțiunilor sexuale comise asupra minorilor“, a explicat magistratul Mihai Alexandru Stanciu în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
„La Parchetul Judecătoriei Constanța, cu sprijinul determinant aș spune al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale a fost amenajată o cameră specială pentru audierea victimelor minore care conferă un cadru cald primitor, pentru copii. În sală stau doar copilul și cel care efectuează audierea. Se prevede posibilitatea pentru psiholog, părinte, avocat, de a asista la acte. Ei asistă, dar fără să fie fizic în încăpere cu minorul“, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 

„Recent, am înființat un grup de procurori care să se specializeze pe această linie, pentru a exploata la maxim această încăpere care ne-a fost oferită. Sunt patru procurori în cadrul grupului. Audierea se efectuează la după un protocol de interviu care a fost validat la nivel internațional de comunitatea științifică, pe baza datelor strânse din teren în țări dezvoltate precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Israel sau Canada. Este un protocol care are ca menire să reducă sugestibilitatea profesioniștilor, atunci când adresează întrebări, deci, practic, să-l lase pe copil să relateze cât mai liber și cât mai fidel cu putință, fără a fi în vreun fel influențat. Și astfel, și anchetatorul se poate adapta, potrivit regulilor, în funcție de dezvoltarea copilului“, a explicat șeful Parchetului Judecătoriei Constanța în cadrul emisiunii.
 

Cauzele întârzierii anchetelor

 
Totodată, prim-procurorul a vorbit în cadrul emisiunii și despre cauzele ce duc la îngreunarea desfășurării anchetelor penale și care pot conduce, implicit, la prescrierea faptelor anchetate. Astfel, mai ales în cazul infracțiunilor economice, adesea, înscrisurile și actele necesare procurorilor pentru întocmirea expertizelor ori pentru investigarea situației de fapt nu le sunt puse la dispoziție anchetatorilor, ori nu mai există, fiind distruse sau rătăcite.

 
De asemenea, prim-procurorul a atras atenția, în cadrul emisiunii și despre metodele folosite de infractori pentru a păcăli oamenii să le dea sau să le trimită bani, fie prin metoda „Accidentul“ sau prin alte metode mai noi. În acest sens, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a explicat că, cel mai important este ca, dacă suntem puși într-o astfel de situație, să încercăm să tragem de timp, pentru a ne putea informa din surse sigure despre faptele care ne sunt prezentate și care ne-ar putea conduce la trimiterea unor sume de bani unor necunoscuți.
 
Amintim, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța ocupă un loc fruntaș la nivel național în ce privește dosarele trimise în instanță.
 
Legat de acest aspect, magistratul Mihai Alexandru Stanciu a precizat în cadrul emsiunii că intenționează să se mențină ritmul bun al activității Parchetului Judecătoriei Constanța, așa încât acesta să se claseze, în continuare, pe un loc fruntaș pe țară.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
Citește și:

Harta infracționalității:
Mai sunt interlopi în Constanța? Ce spune prim-procurorul Mihai Stanciu, de la Parchetul Judecătoriei

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD, Horia Constantinescu aduce schimbare în administrație. Primăria mobilă în Constanța (VIDEO)

09 May 2024 619

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la președinția CJ Constanța - „Cred că va fi o prezență foarte mare la vot pentru că oamenii vor o schimbare“ (VIDEO)

08 May 2024 783

ZIUA LIVE Orașul nu poate fi condus de la birou. Candidatul PSD, Horia Constantinescu lansează primăria mobilă!

08 May 2024 517

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidat pentru Primăria Constanța din partea PUSL - „Votați pe cine doriți, oferta este vastă, dar prezentați-vă la vot!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 May 2024 626

ZIUA LIVE Florin Mitroi (PNL) „Vreau să resuscităm acest județ. Cred cu tărie că pot schimba oamenii!"

07 May 2024 869

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidatul PUSL pentru Primăria Constanța, partener al antreprenoriatului local. Țința, crearea de noi locuri de muncă!

06 May 2024 908

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 810

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 630

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 30 aprilie 2024

30 Apr 2024 269

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 688

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 875

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 676

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 329

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 694

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 827