Greva profesorilor s-a suspendat!

Guvernul se reuneşte, luni, de la ora 11.30, într-o şedinţă în care pe ordinea de zi se află mai multe proiecte dar şi Ordonanţa privind majorărille salariale din educaţie, dar care se află doar în analiză.

Sindicatele din educație au anunțat că greva cadrelor didactice s-a suspendat. 

Ei condiţionează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

-   acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

”În situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată”, transmit sindicatele.Ministrul Deca a precizat că profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancționați dar nu vor fi plătiți pentru perioada în care nu au fost la cursuri. 

„În primul rând că nu este vorba despre o sancțiune.

Este vorba despre o prevedere legală asumată și în scris de către federațiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat.

În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care-l avem și să aplicăm legea, adică am solicitat ca plățile să se facă în funcție de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toți cei care au fost la școală, vor fi plătiți în conformitate cu zilele lucrate. Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiți în funcție de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancțiune, n-am făcut niciodată presiune asupra cadrelor didactice care protestează și am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cadrelor didactice care au ales să continue procesul educațional. Este normal să ne respectăm punctele de vedere și opțiunea de a ne face publice anumite doleanțe“ -a precizat ministrul Ligia Deca.

Premierul Ciucă este așteptat să își depună demisia astăzi, într-o şedinţă de Guvern!

În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România.


Citește și: Oficial! Probele de evaluare a competenţelor de la bacalaureat 2023, echivalate cu mediile din liceu. Când vor avea loc probele scrise de la Bacalaureat și Evaluarea Națională (VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia. Se prelungește greva națională în sectorul transportului feroviar

01 Dec 2023 483

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 510

Angajaţii instituţiilor din Ministerul Muncii intră în grevă generală, începând de luni

26 Nov 2023 582

CFR Uite greva, nu e greva! Greva feroviară s-a suspendat temporar

24 Nov 2023 581

Atenție, călători! Alertă de călătorie în Italia

24 Nov 2023 451

Sindicaliștii ceferiști au decis! Începe greva

24 Nov 2023 533

Lideri de sindicat din serviciile de ambulanță, în greva foamei! Vor fi proteste la mai multe Servicii de ambulanță din țară

21 Nov 2023 488

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - servicii de transport afectate de greva sindicatului mecanicilor de locomotivă

16 Nov 2023 568

MAE Atenționare de călătorie pentru Belgia. Transport feroviar afectat de grevă

07 Nov 2023 475

Începând de astăzi, farmaciile intră în grevă japoneză. Care sunt nemulțumirile

18 Oct 2023 1042

MAE Atenționare de călătorie pentru Grecia - grevă generală în sectorul public

20 Sep 2023 848

CFR SA - „O grevă pe calea ferată înseamnă pierderi financiare de circa 1,5 milioane de lei pe zi!“

15 Sep 2023 665

Cum au fost surprinși mai mulți tineri din județul Tulcea în timpul grevei CFR! Peste 260 de trenuri oprite în gări din cauza grevei în sistemul feroviar! (VIDEO)

15 Sep 2023 819

UPDATE Grevă de avertisment în sistemul feroviar! Mai multe trenuri de călători au întârzieri de până la două ore. Situația la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Sep 2023 1140

CFR Circulație feroviară afectată de greva de avertisment din data de 15 septembrie 2023

14 Sep 2023 499