Greva profesorilor s-a suspendat!

Guvernul se reuneşte, luni, de la ora 11.30, într-o şedinţă în care pe ordinea de zi se află mai multe proiecte dar şi Ordonanţa privind majorărille salariale din educaţie, dar care se află doar în analiză.

Sindicatele din educație au anunțat că greva cadrelor didactice s-a suspendat. 

Ei condiţionează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

-   acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

”În situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată”, transmit sindicatele.



Ministrul Deca a precizat că profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancționați dar nu vor fi plătiți pentru perioada în care nu au fost la cursuri. 

„În primul rând că nu este vorba despre o sancțiune.

Este vorba despre o prevedere legală asumată și în scris de către federațiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat.

În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care-l avem și să aplicăm legea, adică am solicitat ca plățile să se facă în funcție de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toți cei care au fost la școală, vor fi plătiți în conformitate cu zilele lucrate. Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiți în funcție de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancțiune, n-am făcut niciodată presiune asupra cadrelor didactice care protestează și am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cadrelor didactice care au ales să continue procesul educațional. Este normal să ne respectăm punctele de vedere și opțiunea de a ne face publice anumite doleanțe“ -a precizat ministrul Ligia Deca.

Premierul Ciucă este așteptat să își depună demisia astăzi, într-o şedinţă de Guvern!

În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România.


Citește și: Oficial! Probele de evaluare a competenţelor de la bacalaureat 2023, echivalate cu mediile din liceu. Când vor avea loc probele scrise de la Bacalaureat și Evaluarea Națională (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zi de grevă japoneză la Muzeul Național de Istorie a României

04 Apr 2024 521

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 583

LIVE Acțiune de protest la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (FOTO+VIDEO)

03 Apr 2024 947

Constanța Sindicaliştii din Poşta Română, în grevă generală (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 620

Avertizare de grevă la Poșta Română. Sindicatul anunță acțiuni pe 1 aprilie

31 Mar 2024 613

UPDATE. Constanța Poștașii au intrat în grevă de avertisment! Cât durează acțiunea de protest (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1153

Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment, miercuri

19 Mar 2024 663

Grevă de avertisment la Primăria Siliștea, județul Constanța Angajații din peste 1200 de primării de comune anunță noi proteste! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 631

Atenţionare de călătorie în Belgia! Greva personalului companiei Brussels Airlines

22 Feb 2024 671

Știri Portul Constanța Sfârșitul grevei. Salariile navigatorilor de pe nava ARNO, plătite la zi

21 Feb 2024 754

Știri Portul Constanța UPDATE. Grevă a navigatorilor de la bordul unui vas sub pavilion Germania! „Muncă fără plată este sclavie, iar sclavia a fost abolită“

21 Feb 2024 647

Echipajul unei nave aflate în Portul Constanța, în grevă! Marinarii, toți din Ucraina, sunt nemulțumiți că nu li se plătesc salariile

20 Feb 2024 775

MAERepublica Federală Germania - greva personalului de la sol al companiei Lufthansa

20 Feb 2024 439

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - greva personalului de la sol al companiei Lufthansa

19 Feb 2024 612

MAE Atenționare de călătorie în Republica Finlanda. Perturbări în domeniul transporturilor

31 Jan 2024 538