Invatamant

Mirciștii coordonați de un fost inspector școlar general au atins o nouă performanță

  • Săptămâna viitoare vor participa la o conferință internațională online
  • Echipa câștigătoare și-a propus să organizeze Jocurile Olimpice din 2040 în metropola München din Germania

Junior Achievement Romania a organizat, la începutul săptămânii trecute, o nouă ediție a Concursului Sci Tech Challenge, la care au participat 13 echipe din liceele constănțene.
Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, coordonați de prof. dr. Aliss Andreescu (fost inspector școlar general septembrie 2010-mai 2012), au reuşit o performanță extraordinară, clasându-se pe locurile I și III ale podiumului.

Șase mirciști creativi au câștigat finala națională a competiției Sci-Tech Challenge 2020, urmând să-și prezinte, la sfârșitul lunii mai, soluțiile inovatoare la conferința europeană online „Abilitățile STEM pentru noua generație: de la concept la acțiune”, unde vor participa reprezentanți din Parlamentul European și mediul de afaceri.
De altfel, anul trecut, tot elevii constănțeni au reprezentat România la finala europeană, echipa fiind formată din: Andreea Maria Chiriac (Colegiul Național Mircea cel Bătrân), Vanessa Emily Herdean (Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin), Mihaela Cristina Consferenț (Liceul Teoretic Ovidius), Răzvan Bucur (Liceul Teoretic Decebal), Bianca Maria Baias (Colegiul Național Mircea cel Bătrân).
 

„Viitorul este mult mai eco-friendly decât ne-am aștepta”

Aflată la cea de-a VIII-a ediție în România, competiția încurajează tinerii să își aplice cunoștințele în domeniile Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale.
Concursul organizat de Junior Achievement România se adresează liceenilor și a propus echipelor un proiect care a constituit o adevărată provocare – organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din anul 2040, pe principiul respectării mediului înconjurător. Timp de o săptămână, elevii au participat la webinarii ale mentorilor JA România, în cadrul cărora au deprins modul de a construi și prezenta un proiect, valorificând competențele dobândite la școală într-un mod cât mai creativ. Apoi, în ore întregi de lucru online, fiecare echipă a elaborat proiectul și prezentarea acestuia, alegând cel mai bun loc de desfășurare și căutând cele mai bune soluții pentru organizarea eco-friendly a unui eveniment la scară planetară. Au urmat zile de brainstorming, calcule, căutarea de informaţii concrete din surse cȃt mai viabile.


În evenimentul de luni, 11 mai, fiecare echipă și-a prezentat proiectul, în fața unui juriu format din specialiști, răspunzând apoi întrebărilor acestora și argumentându-și alegerile. Echipa TrekTronik formată din elevii din clasa a X-a, Virgil Baclanov, Andrei Bărăitaru, Andreea Constantin, Ana Luca, Teodora Portase și Andrei Maxim Volnițchi s-a situat pe locul I, iar echipa Wizards of Tech, formată din elevii din clasa a XI-a Arina-Ilinca Gheorghe, Șerban-Mihai Ionescu, Andreea-Sidonia Mihai, Tarik-Ilhan Omer, Ștefan Solomon și Karina Sânziana Stelea, a ocupat locul al III-lea.


Echipa câștigătoare și-a propus să organizeze Jocurile Olimpice din 2040 în metropola München din Germania. Elevii au depus o muncă intensă în căutarea unor soluții sustenabile și au ajuns la următoarea concluzie: viitorul este mult mai eco-friendly decât ne-am aștepta. Plăcuțele electrice amplasate la intrare pe stadioane, eolienele de la baza munților Alpi, precum și panourile fotovoltaice distribuite pe suprafața acoperișurilor stadioanelor reprezintă sursele de energie din cadrul evenimentului. Membrii echipei TrekTronik au dezvoltat 2 prototipuri ale unor aplicații ce vor încuraja populația să folosească mijloace de transport în comun sau sa vizioneze de acasă, prin intermediul hologramelor, evenimentele olimpice. Detaliile au venit după aceea de la sine: bilanțul costurilor, sponsorizări ale firmelor locale precum BMW, Adidas și Siemens, logo-ul echipei, sigla olimpică creată de la 0, precum și schițe tehnice realizate în AutoCAD. Însă partea poate cea mai spectaculoasă a constat într-un show de lasere și plimbări cu baloane cu aer cald.


Citește și:

Mirciștii au obţinut un loc fruntaș la concursul Creativity & Innovation Challenge
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Admiterea în clasa a V-a. De astăzi începe înscrierea online, iar proba va avea loc pe 27 iunie

02 Jun 2020 2703

#ConstanțaEsteBine – Cum afectează pandemia accesul la educație în străinătate Fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor, admis la cea mai bună universitate franceză

25 May 2020 1163

Admiterea 2020 în clasa a V-a are loc între 26-30 iunie

23 May 2020 2174

Profesorii constănțeni din mediul rural oferă lecții de seriozitate, în ce privește abordarea cursurilor on-line

12 May 2020 907

Colegiul „Mircea cel Bătrân”, beneficiarul unui sistem integrat de ultimă generație pentru cursurile online

08 May 2020 2114

In Memoriam Pavel Chihaia, la 98 ani de la naștere „Regret foarte mult că, probabil, odihna mea de veci va fi departe de acest cimitir”

23 Apr 2020 2098

În căutare de soluții în cazul unei catastrofe Proiectul mirciștilor, răsplătit cu premiul I la Space Settlement Design Contest

28 Mar 2020 3578

USR Constanța își prezintă candidații pentru Consiliul Local Municipal

10 Mar 2020 1328

Clubul Părinţilor Plus D va deveni Asociaţia Părinţilor Mircişti

11 Feb 2020 719

Elev din Constanța, propus cetățean de onoare. Ce realizări are tânărul constănțean

10 Feb 2020 891

Admis la Harvard University Cititorii ZIUA de Constanţa au decis - elevul olimpic Edis Memiş, desemnat personalitatea anului la Constanţa!

30 Dec 2019 9750

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța cumpără echipamente de astronomie (document)

28 Dec 2019 947

În prag de sărbători, mirciștii au făcut fericită o familie din Osmancea (galerie foto)

18 Dec 2019 2008

Post vacant, scos la concurs de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa

17 Dec 2019 1576

Post vacant la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța

13 Dec 2019 1181