Retrospectivă 2023 Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, încă un an împlinit prin excelență și tradiție

  • Acest liceu reușește să își țină promisiunea prin pregătirea temeinică oferită elevilor, dar mai ales prin multitudinea de proiecte școlare și extrașcolare și prin ceea ce îi este specific, spiritul elitist al mirciștilor. 

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, pepiniera de genii a Dobrogei, a încheiat cu succes anul 2023. Ajuns la al 127-al an de existență, prestigioasa instituție de învățământ preuniversitar și-a îndeplinit cu desăvârșire misiunea asumată în urmă un secol, la punerea pietrei fundamentale, aceea de a fi: „Focar nestins de ştiinţă; Altar închinat adevărului, binelui, frumosului; Izvor de putere economică, întâlnire şi înălţare sufletească a tinerelor generaţii; Să ducă, din veac în veac, faima neamului românesc“ (text de pe actul zidit la temelia clădirii liceului) .
 
Acest liceu reușește să își țină promisiunea prin pregătirea temeinică oferită elevilor, dar mai ales prin multitudinea de proiecte școlare și extrașcolare și prin ceea ce îi este specific, spiritul elitist al mirciștilor.
 

Început de an cu mari reușite sportive

 
Deși CNMB este cunoscut pentru reușitele sale în domeniul științelor exacte, elevii mirciști sunt la înălțime și în domeniul sportului și al științelor umaniste. Astfel că anul 2023 a început la CNMB cu două mari reușite sportive: echipa de baschet masculin - nivel gimnazial și  echipa de volei masculin - liceu ale CNMB Constanța  au fost câștigătoare ale etapei finale a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, faza județeană.
 
În lunile ce au urmat echipele Colegiului au caștigat diferite premii sportive, iar la sfârșitul lunii martie echipa de baschet băieți a liceului constănțean s-a clasat pe locul al 3-lea la etapa națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, desfășurate la Râmnicu Valcea.


 
În luna februarie Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța a fost gazda unui eveniment național de marcă, anume prima ediție a forumului MERITO Dobrogea. În aceeași perioadă instituția a reobținut Acreditarea Erasmus+ pentru următorii patru ani, liceul fiind cunoscut pentru proiectele sale internaționale. Multe alte proiecte dedicate Zilei Siguranței pe internet sau Zilei Naționale a Lecturii, orientării profesionale precum întâlniri cu reprezentanți ai diferitor universități și facultăți din țară și străinătate, au avut loc în luna februarie a anului 2023 la CNMB.
 

Digitalizarea revistei „Zări Alb Astre“, un alt obiectiv atins

 
Un alt proiect ambițios al elevilor mirciști din redacția revistei „Zări Alb Astre“, dedicat digitalizării arhivei revistei, precum și a altor documente de referință ale instituției, a avut loc în luna februarie. Revista anunța pe atunci:
 
„Motivul recurent datorită căruia Zări Alb Astre și-a păstrat continuitatea este existența oamenilor cu inițiativă, oameni care lucrează zilnic în redacția acestei reviste, profesori și elevi deopotrivă. Aceștia sunt dovada vie că spiritul liber al omului modern nu este pe ducă, iar pasiunea și ambiția stau la baza promovării valorilor importante.

 
Revenindu-ne obligația morală de a îmbogăți Biblioteca Virtuală Zări Alb Astre cu materiale importante atât pentru memoria culturală a instituției noastre, cât și pentru cea a cititorilor noștri, vom publica în perioada următoare numerele revistei, din fiecare an, în măsura în care este posibilă digitalizarea acestora.
 

Astfel, peste 30 de numere vor fi integrate în spațiul editorial www.zarialbastre.ro, cu scopul de a asigura accesul universal la materialele care s-au dovedit a fi prețioase din revista Zări Alb Astre.“




Proiecte internaționale și olimpiade școlare încununate cu succes

 
Următoarele luni au fost, de asemenea, încărcăte cu activăți și reușite la CNMB. Mobilități în Varșovia, Essen, Dresda, Catania, Carate-Brianza și nu numai au avut loc prin intermediul programului Erasmus+. La sfârșitul lunii martie, Colegiul a primit  vizita delegației conduse de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și a prefectului Constanței, Silviu-Iulian Coșa, de altfel un prilej de împărtășire a reușitelor de ieri și de azi ale elevilor și profesorilor mirciști. În luna mai a avut loc lansarea unui nou număr al revistei „Zări Alb Astre“ , dar și vestitul festival internațional „Aplauze“, organizat de numeroși ani de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.



Între lunile martie și iulie instituția a anunțat rând pe rând zeci de succese ale mirciștilor. Numeroase premii au fost obținute de mirciști la olimpiadele și concursurile școlare județene, naționale și internaționale. Instituția a evidențiat această performanță prin organizarea la sfârșitul lunii mai a „Galei performanțelor olimpice mirciste“, moment inedit pentru învățământul constănțean prin care peste o sută de mirciști au fost aplaudați de colegi, profesori și alți invitați pentru performanțele obținute.
 


Anul școlar 2022-2023 a fost încheiat prin plaserea pe locul șapte în topul liceelor din țară, în urma examenului de admitere la liceu.
 

Un nou an școlar început prin excelență

 
Noul an școlar 2023-2024 a adus o serie de noi premii înregistrate de elevii mirciști, dar și numeroase activități dedicate Săptămânii Erasmus, Zilei Europene a Limbilor, Zilei Germaniei etc. Un proiect de suflet al Colegiului a avut loc în luna octombrie, anume „Trilaterala mircistă“. Astfel că la Chișinău a avut loc o primă întâlnire a profesorilor din Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța,  Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Râmnicu Vâlcea și Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân“ Chișinău, gazda întâlnirii, rod al unei colaborări de mai mulți ani și prilej de a pune la cale proiecte viitoare.


 
În aceeași perioada Colegiul a fost gazda „Reuniunii anuale a liceelor cu secţii bilingve francofone din România“, incluse în proiectul bilateral „De l’enseignement bilingue vers les filières francophones“.
 


Timp de trei zile, cei aproximativ 70 de participanţi - directori, responsabili ai secţiilor bilingve francofone, profesori de limbă francezǎ şi de discipline nelingvistice din toatǎ ţara au luat parte la întâlniri în plen şi la ateliere de lucru animate de formatori din Franța.
 
Începutul lunii noiembrie a anului 2023 a adus plasarea liceului, printre cele 12 licee din România participante, la programul european EPAS - Școli-ambasador ale Parlamentului European 2023-2024.
 
De Ziua Dobrogei, 14 noiembrie, directorii liceului, dar și numeroși elevi au participat Expoziția „Dobrogea 145“, organizată de ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanța, la Palatul Parlamentului, pentru a marca 145 de ani de la intrarea Dobrogei între granițele românești. Mai multe despre proiect puteți citi AICI. Totodată, pentru a marca Ziua Dobrogei, Colegiul a organizat „Festivalul spiritului dobrogean“ printr-o suită de activități desfășurate atât la sediul liceului, cât și la gimnaziu.
 


Din septembrie până în decembrie mirciștii au obținut numeroase premii la diferite concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim: „Juvens Translatores“, Robochallange“, „Debate la Cotroceni“, „Math Space“, „Hippo“.
 
Pentru Excelența Sa Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ anul 2023 a reprezentat încă un capitol memorabil din povesta sa, prilejuit de numeroase premii și proiecte, menționate, fără a le cuprinde pe toate, în cele de mai sus.
 
Vivat, Crescat, Floreat Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța! 
 
Sursă foto: Facebook/ Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța -127 de ani
 
Citește și:

Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanța: Andrei Foca, elev în clasa XI-a, a luat locul II la un concurs international de robotică

Festivitate de decernare a diplomelor atestatului de limbă germană la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța

Performanță internațională a elevilor din Constanța!: Iată pe ce loc s-au clasat elevii în competiția 2023 Summer International Design Competition Humans to Mars

Echipa TOMIS 9 de la Colegiul "Mircea cel Bătrân", pe locul I la Concursul Național de microsateliți CanSat 2023 (FOTO)

Concurs de oratorie: Echipa Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", pe locul III la secțiunea licee bilingve certificate LabelFrancEducation (FOTO)

Elevii CNMB Constanța au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Limbă germană modernă

Elevi și profesori de la CNMB au mers în Germania, în ultima mobilitate în cadrul proiectului Erasmus (FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 720

Lucrări Termoficare Constanța pe strada Mircea cel Bătrân! A fost întreruptă furnizarea căldurii și apei calde

05 Mar 2024 488

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 3190

Termoficare Constanța. Ce constănțeni au rămas fără apă caldă și căldură

23 Feb 2024 652

Ion Marin Sadoveanu, scriitorul școlit la Constanța, oraș rămas veșnic în amintirile sale

01 Feb 2024 854

Născut la Constanța In memoriam Pericle Martinescu, dispărut dintre noi chiar în Ajunul Crăciunului

23 Dec 2023 962

Dionisie Șincan, reputat jurnalist în presa scrisă și audiovizuală, născut la Constanța

17 Dec 2023 1104

In memoriam Sorin Beiu, epigramist din Constanța. O carieră începută ca farmacist și continuată în literatură

16 Dec 2023 890

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1137

Marina Cap-Bun, nume important pentru învățământul din Dobrogea, la ceas aniversar

16 Oct 2023 1234

In memoriam Tașcu Gheorghiu, personalitate din Constanța, recunoscută pentru traducerile sale

15 Oct 2023 932

Originar din Constanța Vasile Fati, 79 de ani de la nașterea poetului și ziaristului

12 Oct 2023 778

Anca Doroșenco Ovanez, regizoarea „adoptată” de Constanța, iar mai târziu de francezi

28 Sep 2023 1084

Tudor Popescu, important dramaturg din Constanța cu studii în actorie

08 Sep 2023 1243

Personalități Constanța Hristu Nicolaide, actorul care a fost recompensat cu titlul de artist emerit pentru longevitatea scenică

01 Sep 2023 1271