Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, semnat marți la MAI

foto: Pexels Astăzi, 5 septembrie 2023, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară

Planul are ca scop creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ, la nivel național și este rezultatul consultărilor dintre echipele tehnice ale instituțiilor semnatare, cu atribuții în domeniu, derulate în perioada 30 august – 5 septembrie 2023, infomează un comunicat din partea MAI. 

Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia – Elena Intotero, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și doamna Livia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Planul are ca elemente prioritare creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență.

Cu această ocazie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat:

“Continuăm aplicarea deciziilor anunțate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creșterea siguranței în școli, o atenție specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în școli și fenomenului de bullying și violență. Sunt realități care până acum nu au fost abordate structurat. Am luat inițiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educație, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competențele putem aborda cu succes acest plan.

Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcții, care indică responsabilități clare pentru fiecare instituție.

Mulțumesc colegilor miniștri și specialiștilor din instituții care au răspuns favorabil și s-au implicat în elaborarea acestui document.

O să mențin atenția prioritar pe aplicarea planului la nivelul MAI.”

Măsurile adoptate vor fi aplicate în colaborare de toate instituțiile semnatare, fiecare pe domeniul său de competență, pentru a crește eficiența acțiunilor, un rol important fiind atribuit și autorităților locale, a mai punctat sursa citată. 

Ca element de noutate, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acțiune, cu specialiști ai instituțiilor semnatare, în domeniile droguri, violență, bullying, la care vor participa cadre didactice și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți.

În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, Planul prevede la punctul 9 din capitolul II elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul; în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi.

Subliniem faptul că o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinții elevilor, care vor juca un rol esențial în atingerea scopului de creștere a gradului de siguranță în unitățile de învățământ, autoritățile locale, precum și cu reprezentanții asociațiilor de elevi, au mai transmis reprezentanții MAI. Citește și:

Sondaj de opinie. Ce măsuri considerați că ar trebui luate pentru a îmbunătăți sistemul de învățământ?


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instituția Prefectului județului Constanța Declarații privind siguranța școlară la nivelul județului Constanța

22 Feb 2024 536

Activități preventive desfășurate de polițiștii din Constanța

15 Feb 2024 569

IPJ ArgeșActivități preventive desfășurate de polițiști cu elevii

08 Feb 2024 337

Concurs național de prevenire a violenței în mediul școlar „Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!”

06 Aug 2023 814

IPJ Tulcea Activități de informare publică privind Legea Anastasia desfășurate de polițiști (FOTO)

03 Aug 2023 817

Polițiștii au vorbit cu elevii școlilor gimnaziale din municipiul Constanța. Ce scop au avut oamenii legii

10 May 2022 1167

Constanța Acțiune de prevenire a bullyingului și a consumului de droguri, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”

03 May 2022 1453

Polițiștii au vorbit cu elevii constănțeni despre fenomenul de bullying în mediul școlar. Ce recomandări le-au făcut

01 Apr 2022 1069

Bullying la Colegiul Pedagogic, din Constanța? (GALERIE FOTO)

12 Feb 2022 8119

Educație rutieră timpurie, desfășurată în mai multe școli din județul Tulcea

10 Jun 2021 1513

Tulcea Acțiune pentru combaterea absenteismului școlar. Mai mulți elevi, depistați la terase sau în parc în timpul orelor

20 May 2021 1845

Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli. Ce spune comisarul-șef Carmen Șerbănescu, șeful Biroului Siguranță Școlară Constanța

30 Jan 2021 2099

Interviu cu comisar șef Carmen Șerbănescu, șeful Biroului Siguranță Școlară Constanța. Cum ne apără Poliția Siguranță Școlară copiii?

25 Sep 2020 5991

Prima zi de școală. Poliția Siguranța Școlară își începe, azi, misiunea. Cine conduce structura, la Constanța

14 Sep 2020 1937

Stop bullying! Poliția Siguranță Școlară își începe luni misiunea

12 Sep 2020 2118