Invatamant

Prin găzduirea Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito“ Colegiul „Mircea“ primește recunoașterea statutului de instituție educativ-culturală europeană (galerie foto)

Nu numai pentru Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, dar și pentru județul Constanța, evenimentul care se desfășoară, zilele acestea, la prestigiosul liceu centenar de la malul mării - întâlnirea finală din cadrul Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito” - aduce în atenție importanța deschiderii de care are nevoie învățământului românesc către Europa, către parteneriatul cu instituții de gen sau/și culturale.
 

„Precum Ovidiu, eu am venit aici ca italiancă și o să plec ca româncă“

 
Aflat la cea de-a XVII-a ediție, Premiul adună reprezentanți - atât profesori, cât și elevi - din România, Italia, Germania, Suedia, Cehia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Portugalia. „Elevii au astfel posibilitatea să intre în actualitatea interesului lor, să-și exprime punctele de vedere, să aibă termene de comparații, dar și să facă schimb de opinii și de experiență între diversele state. Pentru colegiul nostru nu a fost foarte ușor să acceptăm decizia de a găzdui pentru a doua oară, consecutiv, acest premiu, dar aprecierile de la ediția de anul trecut ne-au măgulit. Cu precădere, a fost evidențiată activitatea didactică extraordinară, care trebuia făcută cunoscută mai bine și oferită drept exemplu și pentru alții. De data aceasta avem 10 clase în care se intră la ore. A fost chiar o concurență între profesorii școlii, ceea ce m-a emoționat, știind că nu este tocmai comod să ai oaspeți la ore, mai ales din mai multe țări”, declara ieri prof. Vasile Nicoară, directorul colegiului constănțean.
 
Am dorit să aflăm și de la Natina Cristiano - vicepreședinta Federației Naționale a Profesorilor din Italia (FNISM) și inițiatoarea Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito” - de ce au fost alese România și în mod special Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța să găzduiască pentru a doua oară consecutiv această întâlnire. „Aici am găsit un director, un corp profesoral, un colectiv de elevi foarte inimoși, dispuși să se implice în multiple activități. Am avut parte de o primire foarte caldă, o atmosferă pozitivă, care ne permite să desfășurăm activitățile proiectului într-un mod absolut benefic pentru obiectivele noastre. Am putea spune că ei sunt nașii acestui proiect, întrucât Colegiul «Mircea» este implicat încă de la început, din 2002 și a reprezentat unul dintre fondatorii lui. Ca și Ovidiu, eu am venit aici ca italiancă și o să plec ca româncă”.
 
Agenda de evenimente
 
În agenda de astăzi a acestui premiu internațional este prevăzută o vizită la Campusul Cumpăna, prilej cu care va avea loc Conferința „Istruzione e formazione = Europa”. Prezintă: prof. univ. dr. Francesco Gui - personalitate de excelență - secțiunea Cultură, Fernanda Cristóvão - președinta organizației Liga dos Amigos da Escola Secundaria „Augusto Cabrita” Barreiro, Portugalia, și prof. Natina Cristiano - președinta Premiului „Marco e Alberto Ippolito”. Conferința va fi urmată de un program artistic.
 
Apoi, de la ora 18, în holul Colegiului „Mircea” vor avea loc inaugurarea expoziției de fotografie (fotografii realizate de elevii participanți la proiect) și premierea pe secțiuni: poezie / eseu / fotografie/ Premiul „Katia Pangallo” (în Sala Coriolan).
 
Sâmbătă, 13 aprilie, la hotelul „Ibis” vor fi prezentate concluziile workshop-uri, citirea documentului final și premiere DVD - secțiunea cercetare sociologică. De la ora 16, în aceeași locație va avea loc întâlnirea cu personalitățile de excelență, laureatul Premiului „Amicizia” și câștigătorul titlului de Cetățean European, urmată, de la ora 18, la Colegiul Național de Artă „Regina Maria”, de un spectacol oferit de elevii Colegiului „Mircea” și de premierea Personalităților de Excelență și Conferirea Premiului „Amicizia” și a titlului de „Cetățean European”.
 
Ieri, în cancelaria Colegiului „Mircea”, am asistat la unul dintre punctele importante ale agendei, festivitatea de semnare a unei carte de înfrățire, în vederea unei colaborări mai strânse între asociația părinților din liceul-gazdă, reprezentată de Ileana Budurescu, și reprezentanții părinților Escolas „Augusto Cabrita”, Barreiro, Portugalia - Fernanda Cristovão și prof. Mariana Alves (cea care a propus această înfrățire). Ceremonialul a debutat cu intonarea imnurilor celor trei țări cuprinse în parteneriat, dar și imnul Uniunii Europene, însoțite de o defilare a drapelelor.
„Posibilitatea înfrățirii cu liceul portughez ne oferă șansa îmbogățirii experienței noastre, descoperirii și altor forme de susținere a școlii și de dezvoltare a competențelor noastre. Suntem onorați să promovăm această înfrățire ca o sursă de dezvoltare complexă, în folosul societății, a prieteniei și mai ales în folosul familiilor și copiilor pe care îi reprezentăm”, declara Ileana Budurescu.
 
Leonardo Pangallo, membru FNISM – organizator al activităților Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito”, mărturisea că de 17 ani de când organizează acest eveniment este pentru prima oară când se simte copleșit de emoție, întrucât a căutat permanent o instituție de învățământ care să-și depășească „localul” și să se implice în comunitate. „Îmi place să cred că școala nu este protagonistă doar în orașul său, dar în toată țara și mai ales în toată Europa. Iar la Colegiul «Mircea» nu ne simțim oaspeți, ne simțim acasă, datorită directorului Vasile Nicoară și echipei sale”. În opinia oaspetelui italian, școala și comunitatea trebuie să constituie sinergia unui viitor mai bun, iar la Constanța, prin „Mircea”, au descoperit că se poate.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Români de aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Chimie 2019

31 Jul 2019 464

Gazdă, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa Prima dezbatere „public forum“ organizată de Urban Debate League din New York (galerie foto)

27 Jul 2019 944

Mirciștii au sărbătorit diversitatea culturilor europene la festivalul de folclor și costum din Europa – Europeade (galerie foto)

23 Jul 2019 982

Interviu online cu Darius Mardaru, olimpic internațional la doar 16 ani. Când era mic, își stresa părinții cu întrebări, iar astăzi are răspunsurile la ele

15 Jul 2019 1709

„Mircea cel Bătrân“, „Ovidius“ și „Traian“, în fruntea clasamentului Cele mai bune licee din Constanța după ultima medie de admitere din 2019

15 Jul 2019 2396

Au fost publicate rezultatele repartiției computerizate în învățământul liceal de stat. La ce licee vor studia absolvenții din Constanța care au luat 10 la Evaluarea Națională

12 Jul 2019 1584

​LIVE TEXT #DobrogeaAcademică. Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu devin cetăţeni de onoare ai municipiului (galerie foto+video)

10 Jul 2019 1626

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

10 Jul 2019 983

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (VII). „Colegiul «Mircea cel Bătrân» are o contribuţie deloc neglijabilă la istoria culturii româneşti de ieri şi de azi“

09 Jul 2019 767

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“

28 Jun 2019 3073

Notele de la Evaluarea Naţională 2019 Constanţa. Iată-i pe cei 24 de elevi din judeţ care au 10 pe linie la examene! De la ce şcoli provin

26 Jun 2019 4135

Mirciștii îi aduc un ultim omagiu scriitorului constănțean Pavel Chihaia... „lăcașul unde m-am format și de care am rămas legat întreaga viață”

22 Jun 2019 976

Gilda Faifer, elevă la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanţa, pe podium la Olimpiada Naţională a Sportului Militar

06 Jun 2019 940

Poveste tragică Elevul militar a văzut pentru prima şi ultima dată marea, înainte să moară înghiţit de valuri, la Constanţa

31 May 2019 1936

Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, câștigători la mai multe concursuri și olimpiade

16 May 2019 797